Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay Dahil 10 İl’de

Çocuk İşçiliğine ‘Hayır’ TESK

Çocuk İşçiliğine ‘Hayır’

TESK ‘in çocuk işçiliğinin önlenmesi konusundaki çalışmaları; Hatay, Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Mersin, Adana ve Ordu illerinde yaptığı toplantılarla sürüyor.

Hatay dahil 10 ilde ‘çocuk işçiliğine’ karşı UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) işbirliğinde ciddi bir çalışma içerisinde olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), esnaf ve sanatkâr camiasının bu konudaki hassasiyetinin altını çizerken, ’10 İlde yürütülecek program ile çocuk işçiliğine dur diyeceğiz’ mesajı verdi.
-SURİYE ETKİSİ-
Hatay’daki ‘çocuk işçiliği’ tablosunun, Suriye’de 2011’de başlayan iç çatışmaların ardından başlayan kitlesel göçler ve ardından şehir merkezlerinde oluşan ciddi yığılmalarla değiştiği ifade edilirken, yaşanan bu ‘kontrolsüz’ değişimin ise ciddi sayıda çocuğu ‘üretim’ alanlarına çektiğine işaret edildi.
Buna dair konuşan ve çocuk işçiliğini bitirmede esnaf ve sanatkâr camiasının büyük bir hassasiyet gösterdiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Her zaman olduğu gibi ‘Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı’ ilan edilen bu yıl da esnaf ve sanatkâr camiası olarak çocuk işçiliğine karşı büyük bir hassasiyet gösteriyoruz. Teşkilat olarak, UNICEF işbirliği ile 10 ilde toplantılar yaparak farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Çocukların; küçük yaşta, eğitimlerini aksatarak, oyun oynayamadan, kendini tanıyamadan, ağır işlerde çalışması kabul edilemez” dedi.
-KANAYAN YARA-
Çocukların eğitim görüp gezip oynayacağı yaşta çalıştırılmasının tüm dünya ve ülkemizin kanayan yarası olduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Ülkemizde çocuk işçiliği maalesef son dönemlerdeki göçler sebebi ile daha fazla arttı. 6-17 yaş grubunda toplam 890 bin çocuk işçi var. Çalışan çocukların 292 bini 6-14 yaş grubunda bulunurken; çocukların yüzde 44,7’si tarım, yüzde 24’ü ise sanayi alanında çalışıyor. Gelişimlerinin en önemli döneminde, eğitimlerini aksatmamalı, oyun oynamaları, kitap okumaları, kendilerini geliştirmeleri gereken dönemde, karakterleri tam şekillenmeye başladığı zamanlarda çoğu ağır işlerde olmak üzere çalışıyor. Bu durum hem dünyada hem de ülkemizde kanayan bir yaradır. Bu durumla mücadelede aileler kadar iş yerleri ve işverenlere de büyük pay düşüyor. Geleceğin ve toplumun mimarı olacak çocukların küçük yaşlarda bu durumla baş başa bırakılması asla kabul edilemez.”
-MESLEKİ EĞİTİM-
Esnaf ve sanatkâr camiasının “çocuk işçilik” konusuna hassasiyetle yaklaştığına işaret eden Palandöken, şöyle devam etti:
“Kuruluş kanunumuz uyarınca, işyerlerinde, 18 yaş altındaki çocuk ve gençlere pratik meslek öğretilmektedir. Günümüzde halen büyük bir kalifiye eleman eksikliği yaşanıyor. Esnaf ve sanatkâr da bu mesleki eğitimin öneminin bilinciyle, yanındaki çırak ve kalfaya meslek öğretiyor. Onu geleceğe hazırlıyor. Aileler, çocuklarının doktor, mühendis vb. olmasını istiyor, fakat her çocuk bu mesleklerde başarılı veya mutlu olamıyor. Mezun olduklarında iş bulmakta sıkıntı çekebiliyorlar. Bu sebeple, onların en doğru mesleğe yönlendirilmeleri çok önemlidir. Çocukların ve gençlerin çırak ve kalfa olarak meslek edinmeleri, hem toplum için hem ekonomi için kilit noktadır.”
-10 İLDE ÇALIŞMA-
Hatay dahil toplam 10 ilde bu soruna yönelik ciddi çalışmalar gerçekleştirecek olan TESK ‘in çocuk işçiliğinin önlenmesi konusundaki program ile 10 ilde toplantı yapmaya başladığını dile getiren Palandöken, sözlerini şöyle noktaladı:
“Her zaman olduğu gibi bu yıl da çocuk işçiliği konusunda farkındalık yaratarak mücadele ediyoruz. UNICEF ile işbirliğimiz kapsamında Ankara, İzmir, Manisa, Şanlıurfa, Gaziantep, Malatya, Hatay, Mersin, Adana, Ordu illerinde bilinçlendirme toplantılarımız devam ediyor. Çalışma planımızda, çocuk işçilerin iş yerleri kanallarıyla izlenmesi, çocuk işçilerin ailelerinin sosyal koruma sistemine yönlendirilmesi, çocuk işçi olabilecek çocukların mesleki ve teknik eğitime yönlendirilmesi ve çıraklık yapan çocukların iş yerlerindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesini hedefliyoruz. Ülkemiz önce kendi çocuklarına sonra tüm dünya çocuklarına bayram armağan eden, yarınların geleceği çocuklara büyük önem vermektedir. Biz de bu bilinçle üzerimize düşen görevi layıkıyla yerine getirip çocuk işçiliği ile her zaman olduğu gibi mücadelemizi sürdüreceğiz.”
-Tamer Yazar-