Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Veterinersiz olmaz

Dünya Veteriner Hekimleri Günü, ‘Güvenli Gıda’ya dikkat çekildi… 28 Nisan

Dünya Veteriner Hekimleri Günü, ‘Güvenli Gıda’ya dikkat çekildi…

28 Nisan Dünya Veteriner Hekimleri Günü kutlamaları yapıldı. Veteriner hekimler, özellikle kamuda çalışan meslek mensuplarının özlük hakları konusunda haksızlığa uğradığını düşünüyor. Veteriner Hekimleri Odası, meslek mensuplarının, fiili hizmet hakkı dahil olmak üzere özlük haklarında iyileştirmeler yapılması gerekliliğine vurgu yaptı. Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, kutlamaları bu yıl farklı bir tema içinde yapmak istediklerini kaydederek, 2018 yılı için belirlediğimiz temayı ‘sürdürülebilir kalkınmada geçi kaynaklarını ve gıda güvenliğini iyileştirmedeki veteriner hekimlik mesleğinin rolü’ olarak belirlediklerini bildirdi.
“Dünya Veteriner Hekimleri Günü” mesajında, dünyanın temel sorunlarından birinin güvenli gıdaya ulaşabilmek olduğu belirtilirken, güvenli gıdanın da ancak sürdürülebilir kalkınmanın önemli bir paydaşı olduğu ve gıda güvenliğinin temel öğesinin de veteriner hekimler olduğu belirtildi.
Oda Başkanı Yahya Hamurcu, mesajında, veteriner hekim olmadan sürdürülebilir bir gıda güvenliğinin sağlanmasının mümkün olmadığını, zira gıda kaynaklı risklerin % 90’nın hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığı, insanlarda görülen hastalıların % 62’sinin de yine hayvansal kökenli ZOONOZ hastalıkları olduğuna dikkat çekti.
TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda; veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanununda bazı değişiklikler öngörülmekte olduğu bilgisini de paylaşan Hatay Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yahya Hamurcu, bu konuda şu görüşleri dile getirdi.
“Kamu veteriner hekimlerine özlük hakları konusunda haksızlık yapılmaktadır. Veteriner hekimlerin fiili hizmet hakkı dahil olmak üzere özlük hakları iyileştirilmelidir.
Yetiştirici birliklerinin veteriner hekimliği hizmetlerine el atması, akaryakıt fiyatlarındaki hızlı artış ve yıl başından itibaren yürürlüğe giren e-reçete uygulamasındaki aksaklıklar serbest hekimleri zora sokmasından dolayı, e-reçete ve ilaç takip talimatındaki aksaklıklar düzeltilmeli ve serbest veteriner hekimlik mesleği teşviklerle desteklenmelidir.
Sayıları 33’ü bulan veteriner fakülteleri ile Türkiye, sayı olarak dünyada en fazla veteriner fakültesi olan ilk üç ülke arasında yer almaktadır. Her yıl yaklaşık 1800 öğrenci alan veteriner fakülteleri, yaklaşık 1500 mezun vermektedir. Bu tablodan da anlaşılacağı üzere, Türkiye’deki veteriner hekimliği yükseköğretimin durumu hiç de iç açıcı değildir.
Uzunca bir süredir ülkemiz kaynaklarının israfı durumuna gelmiş olan veteriner fakültesi sayısı ülke ihtiyaçlarının çok üzerinde olup, ulusal ya da uluslar arası akreditasyon başarısı gösteremeyenlere öğrenci alımı durdurulmalı, 5 yıl içerisinde bu şartları sağlayamayanlar kapatılmalıdır. Fakültelere giren öğrencilerin çoğu alt yapısı yetersiz fakültelerden mezun olmakta ve bundan da en büyük zararı Türk Veteriner Hekimliği ve Türk hayvancılığı görmektedir.”
Cumartesi günü sabah bir grup veteriner hekim ile birlikte Atatürk Anıtı’nda çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunan veteriner hekimler adına Oda Başkanı Yahya Hamurcu, Türkiye’de süt ve besi sığırcılığına da dikkat çekerken, yüksek maliyetler ve ithalat nedeniyle büyük bir krizin içine girildiği uyarasında bulundu ve şöyle devam etti:
“Fabrika yemleri, döviz artışlarına paralel olarak son bir ayda yaklaşık % 20 oranında artış göstermiştir. Buna karşın süt üreticileri, çiğ sütlerini referans fiyatı olan 1.60 TL nin çok altında satabilmektedir. Son yıllarda giderek artış gösteren canlı hayvan ve et ithalatı da bu yaranın üzerine tuz biber ekmiştir. Türkiye, 2010-2017 yılları arasında yaklaşık 5 milyar dolarlık canlı hayvan ve et ithal etmiştir. Bu durum hiç kuşkusuz küçük ve orta boy işletmelerin kar edememeleri, dolayısıyla hayvancılığın içinde bulunduğu tüm bu sorunlar veteriner hekimliğini olumsuz olarak etkilemektedir.
Uluslararası anlaşmaların bir gereği olarak, özerk yapıda bir veteriner teşkilatı oluşturulmalıdır. Halk ve çevre sağlığı, yaban hayatında veteriner hekimin rolü ve önemi düşünüldüğünde, Sağlık Bakanlığı’nda veteriner halk Sağlığı ile ilgili birimler kurulması, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda veteriner hekim istihdamı arttırılmalıdır. Yerel yönetimlerin görevi kapsamında, gıda güvenliği ve halk sağlığı sorunlarının minimize edilebilmesi için belediyelerde veteriner işleri ile ilgili birimler kurulmalıdır.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılan veteriner muayene ve polikliniklerinin, diğer serbest meslek gruplarında olduğu gibi, belediyeler tarafından tekrar ruhsatlandırılmasının önüne geçilmesini de talep ediyoruz.” -Cemil Yıldız-