Yeşil dedektör alanı
Hatay’da son 2 ayda 25.789 alanda denetleme yapıldı, 298 işletme ile 24 kişiye ceza uygulandı.
İlimizde sigara yasağına yönelik denetim ve çalışmalara sürerken, İl Tütün Kurulu üyeleri Dr. Ayşe Betül, Dr. Nilüfer Bulduklu, Veteriner Hekim Şevki Buday, Defne İlçe Spor Müdürü Sedat Öntürk, İl Tütün Birim Sorumlusu Arafat Karagök, Denetçi Süleyman Aydın ve Zabıta Ali Polat, yasaklanmış alanlarda başlatılan yeşil dedektör mobil uygulaması ile ilgili bilgi verdiler.
Konu hakkında bir açıklama yapan İl Tütün Sorumlusu Arafat Karagök, Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliği ile başlatılan uygulamanın pilot çalışmasının tamamlandığını belirterek, bu uygulamanın devreye girmesiyle beraber vatandaşlardan gelen ihbarların yoğunlaşacağını beklediklerini söyledi. Akıllı telefonlarda yeşil dedektör uygulamasının kullanılmasının son derece kolay olduğunu bildiren Karagök, insan sağlığı için herkese görev düştüğünü belirtti.
İl Tütün Kurulu adına yapılan açıklamada, ilimizde son iki ayda, yani 2016 yılı Aralık ile 2017 yılı Ocak aylarında kamu binaları, kişilere ait bina ve toplu taşıma araçları olmak üzere, 25.789 adet düzenleme yapıldığı kaydedildi ve bu denetimlerin sonuçları şöyle sıralandı:
-298 işletmeye, kapalı alanda tütün ürünleri tüketimine izin verdikleri için toplam 882.018 TL idari para cezası uygulanmıştır.
– 24 kişiye, kapalı alanda tütün ürünleri tükettikleri için 2.510 TL idari para cezası uygulanmıştır.
– 69 işletmeye, Nargile Sunum Uygunluk Belgesi olmadan nargile sunumu yaptığı için toplam 681.296 TL idari para cezası uygulanmıştır.
– 62 işletmeye, TAPDK Belgesi olmadan alkol sunumu yaptığı için 197.800 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Kurul açıklamasında, 2017 yılı ilk 2 ayı itibariyle yapılan çalışmalara ilgili veriler de şöyle paylaşıldı:
-Kapalı alanda sigara içen kişilere 109 TL para cezası uygulanacaktır.
-Kapalı alanda içilmesine izin veren işletmelere 1.486-7.453 TL para cezası uygulanacaktır.
-Nargile Sunum Belgesi olmadan sunum yapan işletmelere 9.186 TL para cezası uygulanacaktır.
Kurul Başkanı Arafat Karagök, Bakanlık’tan konuyla ilgili kendilerine gönderilen Genelge’yi de şöyle aktardı:
“Bununla birlikte, 4207 sayılı Kanun ile yasaklanmış alanlarda tütün ürünü kullanımına şahit olunması durumunda, ihmal bildiriminin akıllı telefonlar aracılığıyla yapılabilmesi için ‘Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi’ ile entegre çalışan Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması, Bakanlığımız ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde geliştirilmiştir. Söz konusu uygulamanın pilot çalışması tamamlanmış ve 09.02.2017 tarihi itibarıyla 81 ilimizde resmi olarak faaliyete geçecektir. Yeşil Dedektör Mobil Uygulaması devreye girmesiyle birlikte vatandaş ihbarlarının yoğun olarak geleceği aşikardır. Bu kapsamda gelen ihbarların en kısa sürede değerlendirmesi amacıyla, ilinizdeki denetim ekibi planlamasının tekrar gözde geçirilmesi, ekiplerin ihtiyaç duyduğu personel, araç ve diğer malzeme ihtiyaçların ivedilikle karşılaşması gerekmektedir.”
-Cemil Yıldız-