Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İSTE ve İTSO’da Yeni Hedef:

Döner’e ve Kabak Tatlısına Patent! İSTE ile İTSO arasında gerçekleştirilmesi

Döner’e ve Kabak Tatlısına Patent!

İSTE ile İTSO arasında gerçekleştirilmesi düşünülen projeler ile ilgili yapılan son toplantıda ‘coğrafi işaretler’ konusu gündeme geldi, İskenderun Döneri ve Kabak Tatlısının patentlerinin alınması ile ilgili girişimler ele alındı.

Üniversite-Sanayi işbirliğinin Hatay’daki en net adreslerinden biri olan, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), ortak çalışılan alanların sayısını arttırma adına önceki gün bir araya geldi. Gerçekleşen toplantıda, 3 binden fazla yöresel ürünün yer aldığı Türkiye coğrafyasında son dönemde sık sık gündeme gelen ‘coğrafi işaretli’ ürünler masaya yatırıldı, bu konuda ortak çalışma yapılması noktasında kararlar alındı.
-SUNUM YAPILDI-
İskenderun Teknik Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi yöneticilerinin İTSO ziyaretine; İSTE TTO Koordinatörü Araştırma Görevlisi Seçkin Dilek, İSTE Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezinden, Araştırma Merkezi Müdürü H.Ekrem Cunedioğlu, Araştırma Görevlileri Zafer Bozyer, Emine Bozoklar ve Proje Destek Birimi Uzmanı Hakan Eryüzlü katılırken, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ile gerçekleşen görüşmede İSTE ile İTSO arasında gerçekleştirilmesi düşünülen projeler ile ilgili sunum yapıldı.
-KONU BAŞLIKLARI-
İSTE TTO Koordinatörü Araştırma Görevlisi Seçkin Dilek, İSTE Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Araştırma Merkezi Müdürü H.Ekrem Cunedioğlu’nun sunumlarında; Odaların daha iyi hizmet vermesi ve temsil edilmesi için Oda kapasitelerinin arttırılması, yerel, bölgesel yatırım teşvik faaliyetlerine destek, KOBİ’lerin gelişimi, pazarlama endüstri-üniversite işbirliğinin ticarileştirme alanında tanıtımı, mesleki eğitim ve öğretim alanında kapasite geliştirme, istihdam edilebilirliğin ve iş gücünün uyumunun iyileştirilmesine yönelik eylemler, iş yerinde sağlığı ve güvenliği temin etmek, AB Türkiye Gümrük Birliği modernizasyon sürecini destekleyen eylemler, araştırma ve geliştirme, yenilik, teknoloji transferi ve BT teknolojinin teşvik edilmesi, girişimci kültür ve ruhun gelişimini teşvik etmek gibi örnek projeler hakkında İTSO ile İSTE yetkilileri arasında karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Toplantıda ayrıca, İskenderun Döneri ve Kabak Tatlısının patentlerinin alınması ile ilgili girişimler de ele alındı.
-GÖRÜŞMELER SÜRECEK-
İSTE Heyeti tarafından gerçekleşen sunumlardan ötürü memnuniyetini dile getiren İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İSTE ile İTSO arasında her zaman bölge ekonomisine değer katacak projelerde yer aldıklarını belirterek şunları söyledi:
“Bölgemiz, sanayi ve ekonomik yönden her geçen gün potansiyelini arttırmaktadır. Projelerin hayata geçirilme noktasında İTSO olarak destek verebiliriz. Yeter ki bölgemiz ekonomisine katkı sağlasın. Bu gün burada bölgemiz ekonomisi için çok önemli konu başlıkları ve projeleri sizlerin sunumunda gördük. Önümüzdeki günlerde daha detaylı bir şekilde görüşerek, projelerin hayata geçirilmesi noktasında fikir birliği yapabiliriz.”
Gerçekleşen ziyarette İTSO Genel Sekreteri Figen Gül Dönmez ve İTSO Ticaret Sicil Müdür Vekili Sezin Özdemir de yer aldı.
-HATAY’DAKİ POTANSİYEL-
Antakya Künefesi ile başladığı ‘coğrafi işaret’ yolculuğuna soluksuz devam eden Hatay adına gündeme taşınan ‘İskenderun Döneri’ ve ‘Kabak Tatlısı’ için ‘patent alma’ kararı, süreci takip edenler tarafından memnuniyet verici olarak değerlendirildi. Hatırlanacağı gibi, Hatay’ın bu alandaki potansiyeline daha önce de vurgu yapılmış ve çalışmaların süreceği mesajı paylaşılmıştı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) ev sahipliğinde, TOBB ile Türk Patent ve Marka Kurumu’nun işbirliğiyle gerçekleşen Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan ve Hatay’ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, “Şimdi tuzlu yoğurt ve Antakya sürk peynirinin başvurusunu yapacağız. Bu kapsamda çalışmalarımız sürüyor. Bünyemizde Coğrafi İşaretler Strateji Birimi kurduk. Nesillerimize aktaracağımız yöresel ürünlerimizin pazar payının arttırılması için çalışmalarımız devam ediyor” demiş, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Karakuş ise bu alandaki çalışmaların stratejik değerine işaret ederek şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Potansiyelimize rağmen coğrafi işaretlerin önemini geç fark ettik. Bu değerlerimizi ne kendi insanımızla ne de dünyayla buluşturabildik. Özellikle son 10 yılda bu alanda önemli mesafe kat ettik. Ülkemizde pek çok ürüne coğrafi işaret aldık. Bu konuda kamu kurumlarımızın bu işe öncelik vermesi etkili oldu. TOBB olarak da buna büyük destek verdik. Coğrafi işaret alınan ürünlerin büyük çoğunluğu yerel oda ve borsalarımız tarafından yapıldı. Coğrafi işaretli ürünlerin Avrupa Birliğine tescili konusunda daha çok yol kat etmemiz gerekiyor. Coğrafi işaret sadece daha fazla kazancın kapısını açmıyor, bu aynı zamanda ürüne ve emeğe de saygı anlamı taşıyor. Coğrafi işaret bir marka değeridir.” -Tamer Yazar-