İyi günler sevgili okuyucu.
Hafta sonu, Meclis Kültür Merkezi’nde çok özel bir oyun sahnelendi. Hatay Büyükşehir Tiyatrosu’nun değerli oyuncu ve yönetmenlerinden Sertaç Demir, Sinan Sülün tarafından kaleme alınmış olan “Karahindiba” adlı tek kişilik oyunu sanatseverlerin ilgisine sundu. Yaklaşık iki buçuk yıl önce yine aynı Kültür Merkezi’nde izleme şansı yakaladığım oyunu büyük bir keyif alarak yeniden izledim.
Usta Oyuncu Sertaç Demir’in, bu zor oyunu son derece rahat ve kendinden emin bir performans ile sahnelemesi gerçekten büyüleyiciydi. Bu oyunu izlemek sanırım geçtiğimiz hafta yaptığım en iyi işti.
1970 ve 80’li yıllarda doğanlar için son derece anlaşılır duyguların ve karmaşık ruh halinin “Adnan” adlı ana karakter üzerinde nasıl boy gösterdiğini, şanssızlıklar, hastalıklar ya da toplumsal bunalımlar sonucu bireyin aile ve sosyal yaşam içinde ne denli ezildiğini, baskılandığını gösteren ilginç bir oyun, Karahindiba.
Metin Üstündağ, Karahindiba öyküsü hakkında şunları dile getiriyor: “Karahindiba; her dört kişiden birinin işsiz olduğu, otuz kişilik bir iş kadrosuna beş bin kişinin başvurduğu, üniversite mezunlarının asgari ücret /prim/yol formülü ile bile iş bulamadığı, iş görüşmelerinde ‘eğer ormanda bir canlı olsaydınız ne olurdunuz?’ gibi garip sorular soran insan kaynakları uzmanlarının ve sigortanın olmazsa olmaz olduğu, gerçek ama bir o kadar fantastik bir dünyayı, mizahın teselli edici, lezzetli dilini kullanarak anlatıyor.”
Oyuncu Sertaç Demir de siyah fonlar ve kostüm içinde, koca sahne ortasında yer alan hareketli bir kasanın etrafında, üstünde, yanında ve arkasında karakterden karaktere giriyor, sahne sahne bizi kalabalık bir dünyanın yalnız kahramanı Adnan Çubuk ile tanıştırıyordu. Öyle ki oyunun başında Adnan Çubuk’un heyecan ve umut dolu gözleriyle bir başarı hikayesinin kaçınılmaz olduğu fikrine kapılırken, ilerleyen süreçte, aslında temiz ve saf bir insanın nasıl dip kuyularda kaos ve bunalıma sürüklendiğini ve nihayetinde paranoyak bir kişiliğe bürünerek ; olduğu, olamadığı, olabilme ihtimali olan onlarca Adnan Sülük karakterine büründüğüne tanıklık ediyoruz.
Çarpıcı bir öykü çarpıcı bir oyun…
Bu kent içinde onca olumsuzluğa rağmen, bir avuç iyi ve yetenekli insan bıkmadan, usanmadan üretmeye ve yaratıcı olmaya çabalıyor. İşte bunlardan biri de Sertaç Demir. Hatay Büyük Şehir Belediyesi, bünyesinde ve kadrosunda bu denli yetenekli ve üterken bir oyuncuyu, sanatçıyı barındırdığı için şanslı. Biz de biz Antakya’lılar da şanslıyız. Çünkü gerek edebiyat gerek güzel ve güncel sanatlar gerek ise görsel ve sahne sanatlarında aramızdan çok önemli yetenekler bir bir ön plana çıkıyor.
Teşekkürler Sertaç Demir ve bu oyuna büyük bir katkı veren, yine hemşerimiz Yönetmen Cevdet Bayram…
Üretiminiz ve yaratıcılığınız daim olsun.
İyi çalışmalar.
YORUMLAR