Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Zeytin Sektörü Temsilcileri Buluşması

Altınözü, Türkiye’deki zeytin ağaçları

Altınözü, Türkiye’deki zeytin ağaçları varlığının % 10’una sahip.

Zeytincilik Enstitüsü binası Fatikli’de, uygulama bahçeleri Akamber’de olacak.

Altınözü ilçesinde mülki ve yerel yöneticiler ile zeytincilik sektörünün temsilcileri bir araya geldi. Buluşma kapsamında, ilçedeki zeytinciliğin kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor.
Bu kapsamda; Kaymakam Bülent Uygur, Belediye Başkanı Rıfat Sarı, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ve zeytin sektörü temsilcilerinin katılımıyla Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Altınözü Zeytin ve Zeytinyağı Festivali ve Zeytin sektörü hakkında istişare toplantısı yapıldı.
Altınözü Kaymakamı Bülent Uygur, toplantıyı açış konuşmasında şunları söyledi:
“Akdeniz bölgesindeki zeytin üretiminin % 30’unu gerçekleştiren ve bu payla ilk sırada yer alan Hatay ilimiz, Türkiye’deki zeytin ağacı varlığı bakımından %10’luk bir paya sahiptir. Toplam tarım arazilerinin %52’sini zeytinliklerin oluşturduğu Altınözü ilçemiz, zeytinlik alanı varlığıyla Hatay zeytinlik alanlarının %33’ne sahip olup, Hatay ilimizin zeytinyağı üretiminin yaklaşık%50’sini üretmektedir. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir paya sahip olan ilçemiz, mevcut birçok zeytin çeşidinin aynı zamanda gen kaynağıdır. Bu nedenle, bölgenin gelecekte önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden biri olabilmesi temel hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Hatay denilince akla zeytin gelmesini istiyoruz. Zeytin bitkisinin özelliği nedeniyle, yetiştirildiği alanda, hasattan sonra kısa bir süre içerisinde yağa dönüştürülmesi gerekmektedir. Bunun için de ilçemizde hemen hemen her mahallemizde dağılmış vaziyette 45 adet zeytin prese fabrikamız bulunmaktadır. İlçemizde yapımı planlanan, Hatay-Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yer seçim komisyon kararında; eğimli alanların alt ve üst yapı maliyetlerini çok yüksek seviyede tutacağı, özel mülkiyete konu sahanın fazla olması, kamulaştırma bedelinin ağır bir maliyet oluşturacağı, Organize Sanayi Bölgesi alanında bulunan 2 maden ocağının Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasında muvafakat vermeyecekleri beyanı göz önüne alındığından, mevcut yerin, Organize Sanayi Bölgesi yapımına uygun olmadığı kanaati oluşmuştur. Hatay-Altınözü Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin Hatay Enek Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde yapılması önerisinde bulunduk.
Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün Mersin’den Şırnak’a kadar geniş bir coğrafyada zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin yanında olması hedeflenmektedir. Hatay-Altınözü ilçemizde kurulacak olan Hatay Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün hizmet binası, laboratuvar ve sosyal tesislerin, ilçe merkezimiz Fatikli Mahallesi’nde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ait 34 324 m2 arazi üzerine yapılması, uygulama bahçelerinin ise Akamber Mahallesi’nde yapılmasını planlıyoruz.
Yapılacak Zeytin Enstitüsü’nü önemsiyoruz. 27-28 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz festival çerçevesinde, ‘Zeytin Diyarı Altınözü’ temalı Altınözü Uluslararası Fotoğraf Yarışması düzenleyeceğiz. Toplantımıza katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.”
-İHMAL EDİLDİK-
Belediye Başkanı Rıfat Sarı da görüşlerini şöyle açıkladı:
“Biz, ihmal edilen bir ilçeydik. Bu emaneti aldığım günden bu yana, taş üstüne taş koyma derdinde olduk. Geciktik, ama kaybedilmiş bir şey yok. Sizlerle birlikte ilçeyi daha iyi yerlere taşıyacağız. Göreve geldiğimizden bu yana zeytini ön plana çıkarmak için çalışıyoruz.
Altınözü denildiğinde zeytin akla gelmeli. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün çalışmaları bizden önce yapıldı. Biz de çalışmalara ivme kazandırdık. İhale sürecine geldik. Enstitümüzü, ilçe merkezimizde, spor sahamızın olduğu alana kuracağız. Spor tesisimizi de TOKİ konutlarının olduğu alanın yanına taşıyacağız.
Üreticilerimizin en büyük sıkıntısı, teşvik ve katkılardan faydalanamamasıdır. Bunun sebebi de imar sorununun çözülmemesidir. İmar sorunu, Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır. Ancak geçen zaman zarfında bu sorun çözülememiştir. Hepinizi selamlıyorum.”
-UYUM ŞART-
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin de katıldığı zeytincilik konulu toplantıda şunları söyledi:
“Altınözü candır. Bazı il ve ilçelerin gelişebilmesi için iyi yöneticilerin bir arada rastlaşması lazım. Altınözü’nde, Kaymakam ve Belediye Başkanı iyi bir ikili oldu. Yerel ırklar bizim için çok önemli. Bunu geç fark ettik. Bu türü desteklemeliyiz. Biz, Derneğimize ve Altınözü’ne destek olmak istiyoruz. Altınözü, Türkiye’de daha iyi yerlerde olması gereken bir ilçedir. Bizlerin, Ticaret Odası olarak burada yapacağı çok iş var. Nazik davetiniz ve katılımlarınız için teşekkür ederim.”
-HEDEF SEKTÖR-
Zeytin ve Zeytinyağı Üreticilerini, Zeytinyağı Fabrikalarını ve İşletmelerini Koruma Derneği Başkanı Yılmaz Dönmez’in görüşleri de şöyle:
“Bugünkü toplantımızın amacı, ihtisas sanayi bölgesinde derneğimizin kurucu üyeliğini konuşmaktır. Derneğimize yüzde 6’lık hisse verildi. 114.470 TL’lik bir karşılığı vardır. Bu bedelin 50 bin lirası ATSO Başkanımız tarafından ödenecek. Ancak geri kalan kısmını da ödeyecektir diye düşünüyorum.
Organize Sanayi’nin, yapılacak alan çok masraflı olacak düşüncesiyle farklı bir yere alınma durumu var. Kaymakamımız, ilçede hedef sektör olarak zeytinciliği seçmiştir. Zeytinciliğin tanıtımında önemli bir mesafe alındı. Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün ikincisi Altınözü’nde kuruluyor. Bir diğeri de Bornova’da kurulu. Fas, Tunus gibi ülkelerle işbirliğini artırma konusunda da faydası olacaktır. Araştırma Enstitüsü’nün en önemli görevi zeytincilikte kaliteyi artırmaktır.
Enstitü’nün ilçe merkezine kurulması çok önemlidir. Bölgemizin zeytinyağının aroması iyi olduğu için yurtdışından tüccarlar gelip bizden zeytinyağı alıyor. Kaymakamlığımız, bölgemize özgü zeytin türlerinin olduğu bir fidanlık kurdu. Bu da bölgeye özgü türlerin korunması ve geliştirilmesi adına oldukça önemlidir.”
Program soru cevap kısmıyla son buldu. -Selvi Günay-