İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz: “Hatay, 1.008 adet ihracatçısıyla ülke genelinde 9. sırada yer almaktadır. İhracatçı sayımızın 1.008 olmasına rağmen, bölgemizde ilerleyen ve büyüyen firma sayısının sadece birkaç tane olduğunun bilinmesini istiyoruz.”
Ekonomi içindeki sorun başlıkları arasında öne çıkan “faiz, kur ve enflasyon” konusunda açıklamalarda bulunan ve Hataylı işadamlarının beklentilerini ortaya koyan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, mevcut sorunlar konusunda acil tedbirler alınması gerektiğini dile getirdi.
Ülke ve bölgede genelinde yaşanan son ekonomik ve siyasi gelişmelerin ele alındığı İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı Meclis toplantısında konuşan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “24 Haziran seçimlerinin ardından siyasi belirsizliklerin de bir anlamda ortadan kalktığını söylerken, şu ifadelere yer verdi:
“İş dünyası olarak bizler, ekonomi alanında acil önlemler alınması gerektiğine inanıyoruz. Faiz, kur ve enflasyon rakamlarının kontrol altına alınması ve Katma Değer Vergisi’ne indirim uygulanması, hükümetimizden beklenen en önemli konuların başında gelmektedir. Korumacı politikaların ve ticaret çatışmalarının yoğun olarak yaşandığı dünya genelinde serbest ticaret anlaşmalarının imzalanmasının da ihracatçılarımız açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.”
-RAKAMLAR-
Toplantıda, ihracat ve ithalat verilerini de paylaşan Yılmaz, “Önemli olduğunu düşündüğüm bir veriyi sizlerle paylaşmak isterim” derken, şöyle devam etti:
“Ticaret Bakanlığı’ndan alınan verilere göre; 2018 yılı itibariyle ülkemizde 58.250 adet ihracatçı bulunmaktadır. Hatay ise; 1.008 adet ihracatçısıyla ülke genelinde 9. sırada yer almaktadır. İhracatçı sayımızın 1.008 olmasına rağmen, bölgemizde ilerleyen ve büyüyen firma sayısının sadece birkaç tane olduğunun bilinmesini istiyoruz. Ancak; yalnızca birkaç firmanın güçlenmesinin, bölgemizin potansiyelinin hayata geçirilmesi için yeterli olmadığının da bilinmesini istiyoruz.”
-SIKINTI AYNI-
Benzer bir sıkıntının İskenderun gibi sanayisi ile öne çıkan bir ilçede de yaşandığının altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle noktaladı:
“İskenderun’da da durumun benzer olduğunu söyleyebiliriz. Birkaç büyük firma dışında, yatırımlarını genişleten, kurumsal kapasitesini yükselten ve net satışlarını ciddi oranda artıran firma sayısının düşük olduğunu bilmekteyiz. İstanbul Sanayi Odası tarafından hazırlanan 2017 yılı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu listesine İskenderun-Payas bölgesinden giren 13 adet firma bulunuyor. Bu firmalarımıza, bölgemize sağladıkları katma değer için çok teşekkür ediyoruz. Ancak KOBİ’lerimizin de desteklenerek güçlendirilmesinin, bölgemize katacağı ekonomik değer açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz.” -Tamer Yazar-