Bakan Selçuk’a soru:
“Yerleşemeyenler meslek ya da imam hatiplere mi?”
Hatay CHP Milletvekili Serkan Topal, sonuçları 31 Ağustos Salı günü açıklanan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın beklentileri karşılamadığını ve yeni sistemin başlamadan çöktüğünü savundu. Milletvekili Serkan Topal, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bu konuda ülke geneli ve ilimiz özeli ile ilgili sorular sordu.
LGS sonuçlarının açıklanması ile birlikte eğitimde yeni bir kaosun yaşandığını ifade eden CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, “Özellikle seçim bölgem olan Hatay ilimizde ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. 95 not ortalaması ile hiçbir yere yerleştirilemeyen çocuklarımız var. Veliler büyük bir şaşkınlık içerisindeler. Bu yeni sistem daha başlamadan çökmüştür” dedi.
Konuyu, Milli Eğitim Bakanı’nın cevaplaması istemi ile TBMM’nin gündemine taşıyan Topal, önergesinde şu soruları sordu:
“Liselere yerleştirme sonuçları açıklandı. Yeni sistem şimdiden iflas etti. İmam-Hatip Liselerinde 107.288, Meslek Liselerinde 214.034 boş kontenjanın kaldığı, nitelikli liselere 310 bin adayın yerleştirilemediği, Bakanlığınızca açıklanan sonuç verilerinde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Ayrıca yerel yerleştirmelerde de ciddi hataların olduğu… 95.2 not ortalaması olan aday, tercih yaptığı halde mahalle lisesine giremediği halde, 60 not ortalaması olanın yerleştirildiği iddiaları kamuoyuna yansımış, kamu vicdanını yaralamıştır. Veliler, mağduriyetle birlikte devlete olan güvenlerini de kaybetmişlerdir. Bu mağduriyetin yaşandığı illerimizden birisi de seçim bölgem Hatay’dır.
* Bu itibarla;
* Lise yerleştirmeleri sonuçlarına göre Hatay ilimiz genelinde nitelikli liselere yerleşen öğrenci sayısı nedir? Tercih yaptığı halde bu liselere yerleşemeyen öğrenci sayısı ne kadardır?
* Yerel yerleştirme sonuçlarına göre liselere kayıt hakkı kazanan öğrenci sayısı nedir? Açıkta kalan öğrenci sayısı ne kadardır? İlçeler bazında özellikle not ortalaması 90 ve üzeri olan kaç öğrencimiz açıkta kalmıştır? Bunun gerekçesi nedir? Bir yanlışlık yapıldığını düşünüyor musunuz? Bunu nasıl gidereceksiniz?
* Hatay il genelinde boş kalan kontenjanların okul türlerine göre dağılımı nedir? Örneğin İmam-Hatip Liselerinde açık kalan kontenjan sayısı ne kadardır?
* Yerleştirilemeyen çocuklarımızı istemedikleri halde Meslek veya İmam-Hatip Liselerine mi yerleştireceksiniz? Bu çocukların akıbeti ne olacak?”-Cemil Yıldız-