Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Antakya yeni Müzesini bekliyor

Hazırlıklar Sürüyor 1934 tarihinde

Hazırlıklar Sürüyor

1934 tarihinde Fransızlar tarafından kurulan Müze’nin atıl kalan binası için başlatılan çalışmalar aralıksız olarak sürerken, hayata geçecek yeni Müze’nin kent merkezine canlılık katması bekleniyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi eski binasının ‘Türk-İslam Eserleri

Müzesi’ ya da ‘Etnografya Müzesi’ olarak düzenlenmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor. 8 Milyon TL’lik bir ödenekle başlatılan çalışmalar ilgiyle ve merakla takip edilirken, yeni müzenin kent merkezine canlılık katması bekleniyor. Yapılan çalışmaya yapılan yorumlar ise değişiyor.
Konuya ilişkin konuştuğumuz isimlerden biri olan, Antakyalı Arkeolog, Kültür Varlıkları ve Müzeler eski Genel Müdürü Kenan Yurttagül’ün değerlendirmesi şöyle:
“Müzenin yapılması güzel bir şey. Ama bence, gönülden geçen, bu şehre bir ‘kent müzesi’ kurulmasıydı. Tamam, belki de kent müzesi kurmak yerel yönetimlerin görevi olabilir ama… Bakanlık buna dair önceliği alabilirdi! Zira bu kentin bir şehir müzesine ihtiyacı var. Sadece Antakya’nın değil, ama buradaki 15 ilçenin, bu kentin tarihini anlatacak bir müzeye ihtiyacı var. Projeyi çok bilmiyorum, ama Etnografya deniyor! Ancak Antakya’nın kendisi zaten etnografik bir şehir. Bu durum Müze kapsamında nasıl sergilenecek, bir fikrim yok. Ama şöyle bir proje olabilir miydi? Orada eski Antakya’yı kurmak ve canlandırmak! Belki vardır, bunu da bilmiyoruz. Bu olmalı diyoruz. Çünkü bugünün Antakya’sında eskiye dair (Semerciler, Bakırcılar, Kalaycılar…) hiçbir şey bulamıyorsunuz. Eğer böyle bir Antakya bağlamında bir şey yapılıyorsa, güzel. Ama sadece Türk ve İslam Eserleri-Etnografik Müze ise, bence çok doğru değil.” -Tamer Yazar-