Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’dan İstanbul’a

Çocuklar için gönüllü oldular…

Çocuklar için gönüllü oldular…

Açılmış olduğu 12 Haziran 2014’ten bu yana, Düşler Akademisi Kaş’ta yaklaşık 1300 katılımcı öğrenci, 850 gönüllü ile 12.000 ziyaretçi ağırlandı. Bu süre içerisinde, 100.000 saate yaklaşan gönüllülük üretimi gerçekleştirildi. Yılda ortalama 500 gönüllülük başvurusu alınıyor. Gönüllüler mi? Hatay’dan İstanbul’a tüm Anadolu coğrafyasından…

Kaş’ta, ormanın içinde, Çukurbağ Köyü yerleşkesine kurulmuş olan Düşler Akademisi, mütevazi görüntüsünün aksine büyük bir toplumsal boşluğu dolduruyor. Her yaz yüzlerce dezavantajlı ve engelli gencin düşlerini gerçekleştirdiği Düşler Akademisi, tamamen gönüllülük üzerine kurulmuş bir sosyalleşme alanı. Temel işlevi, engelli bireylerin sosyal hayata katılımlarını desteklemek, gündelik hayat becerilerini geliştirmek ve aynı zamanda gönüllülerin farkındalıklarını artırmak. Düşler Akademisi, buraya katılan gençlere, normalde mümkün olmayan birçok şeyi deneyimlemeleri, birbirleriyle ve gönüllülerle sosyalleşmeleri ve evlerine dönerken yanlarında yeni beceriler götürebilmeleri için yardımcı oluyor.
-NE KAPI NE DUVAR-
Yerleşke, Çukurbağ Köyü’nün hemen yanına kurulmuş ama, yerleşkenin ne bir duvarı ne de burayı dış dünyayla ayıran bir kapısı yok. Ofis, kütüphane, müze ve sergi salonu olarak kullanılan alan, aynı zamanda Cumhuriyet döneminde köye açılan ilk okul. Düşler Akademisi’nin buraya yerleşmesinin ardından bina restore edilmiş ve içine kapsamlı bir kütüphane kurulmuş. Okulun eski tabelası da kapının üzerinde duruyor, ancak bina eski işlevinden hiç kopmamış. Okul binasının alt katında, daha önce okulda kullanılan sıralar, ders kitapları hatta 1944 tarihine ait karneleri görmek mümkün. Bu anlamda da yerleşke yerel tarihi koruma görevi görüyor.
-BOSTAN DA VAR-
Yerleşkede, bunun dışında yine gönüllüler tarafından idare edilen bir tohum bostanı ve tarla var. Bostanda, bir sonraki senenin hasadı için yerli ata tohumları çoğaltılıyor. Tarlada yetiştirilen ürünler ise direk olarak mutfağa gönderiliyor. Gönüllüler, özellikle tarım faaliyetlerinde ilaç ve yapay gübre kullanmıyor. Her şey yerel, doğal ve sürdürülebilir tutuluyor. Tarım konusunda Çukurbağ Köyü de, gönüllülerle deneyimlerini ve daha önemlisi sularını paylaşıyor.
-HAYAT BECERİLERİ-
Düşler Akademisi Kaş yerleşkesi, katılımcılar ve Anadolu’nun her şehrinden gelen gönüllüler için çok çeşitli faaliyetler sunuyor. Bu faaliyetlerin tamamı kişilere yeni beceriler kazandırmak ve kalıcı sosyal ilişkiler oluşturmak üzerine tasarlanmış. En sevilenler arasında çamur, ritim beden perküsyonu, ve kişisel gelişim atölyeleri gibi yaratıcı faaliyetlerin yanı sıra doğa yürüyüşleri, dalış, paraşüt, yüzme ve sabah sporu gibi fiziksel olanlar da var. Faaliyetlerin çoğu, zaman geçirmekten çok daha fazla amaca hizmet ediyor. Dalış, bunlara çok güzel bir örnek. Normal dışı algılanmaları nedeniyle bunun gibi aktivitelerin engellilere hitap etmediği düşünülüyor, ancak burada durum tam tersi. Fiziksel engeli bulunan bireylerin dalış yaparak karada sahip olamadıkları haraketliliğe sahip olmaları sağlanıyor. Dalış, aynı zamanda görme engellilerin de çok sevdiği bir faaliyet. Zihinsel engeli olan bireylerse, terapi amaçlı binicilikle hem fiziksel aktivite yapmış hem de hayvanlarla bir bağ kurmuş oluyorlar. Bu etkinliklerin grup halinde yapılması katılımcıların çok kısa sürede kendi aralarında kolay iletişim kurabilir hale gelmelerini sağlıyor.
Düşler Akademisi, buraya katılan engellilere fiziksel, zihinsel ve sosyal etkinliklerle kapsamlı ve eğlenceli bir hafta sunuyor. Bu anlamda toplumdaki büyük bir açığı dolduruyor ve gelecekte ortaya çıkacak benzer insiyatifler için yol gösterici olma özelliği taşıyor.
-GÖNÜLLÜLÜK-
Tüm bunlar, sadece ve sadece gönüllülükle mümkün. Düşler Akademisi Kaş yerleşkesinde; bulaşıkların yıkanmasından, atölye ve faaliyetlere, ofis işlerinden, tuvalet temizliğine, tarla işlerinden müzik organizasyonlarına kadar her işi gönüllüler yapıyor. Dolu haftalarında 80 kişiye kadar ağırlayabilen yerleşkede maaşla çalışan sadece iki kişi var; bekçi ve aşçı. Bu nedenle, buraya düzenli gelen gönüllüler, yerleşkeyi dışarıda var olması mümkün olmayan bir ütopya olarak nitelendiriyor. Aynı şekilde buranın gönüllüleri için gönüllülük tanımı sözlük tanımından biraz daha farklı. Burada biraz zaman geçiren herkesin ortak fikri, gönüllülüğün sanılan aksine kendinden feda etmek değil, kendini geliştirmenin bir yolu olduğu. Düşler Akademisi de buraya gelen gönüllülere çok önemli şeyler öğretiyor.
-DESTEKÇİLER-
Düşler Akademisi, dezavantajlı gençlerin sosyal hayata katılımını ve meslek edinmelerini desteklemek için, Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından ortaklaşa geliştirilen ve Türkiye Vodafone Vakfı’nın hibesi ile hayata geçirildi. -Tamer Yazar-