Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Defne’de çıkanlar ne durumda?

‘Restorasyon’ Bitti mi? Defne

‘Restorasyon’ Bitti mi?

Defne Uğur Mumcu Meydanı altgeçit çalışmaları sırasında beklenmedik şekilde ortaya çıkan Roma dönemine ait tarihi mozaik ve hamam kalıntıları için, Ulusal Medya ‘tarih fışkırdı’ başlığını kullanmış, ancak bu ‘merak edilen gizemli süreç’ ne yazıkki kentin tanıtımı için kullanılmak yerine sessizliğe gömülmüştü. Peki, diğer tüm gömülenler! Onlara ne oldu?

Ulusal Medya’ya yansıyan kadim toprakların ‘tarih zenginliği’ için adresimiz Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı olmuş ve şu ifadeler tüm Türkiye ile paylaşılmıştı:
“Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan ve Antakya ile Samandağ ilçelerini birbirine bağlayan Uğur Mumcu Meydanı’nda 3 aydır yapımı devam eden yol çalışması sırasında mozaik ve Roma dönemine ait bir hamam kalıntısı bulundu. Kepçe operatörünün dikkati sayesinde fark edilen tarihi kalıntılar üzerine durum belediye yetkililerine bildirildi. Kazı çalışması durdurulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimler bölgede incelemede bulundu. Kalıntıların üstü mavi brandalarla kapatıldı.”
O mavi brandanın ‘kocaman bir perde’ olup yaşananların üzerini kapatacağını hiç kimse düşünmemişti ama, bugün bu alanda ne olduğu, neler yaşandığı, nasıl bir tarihe tanıklık edildiği, kaç parça eser çıkarıldığı, çıkarılanların ne halde olduğu, detayları, hikayesi ve daha bir çok şey, çekilen o ‘kurumsal’ (!) perdenin gerisinde kaldı, bırakıldı.
-SORUMUZ BAKAN’A-
Bugün hala merak edilen şeyi, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’a da soralım mı? Bakanlığınızın kazı çalışmalarını ve hatta var olan zenginlikleri her türlü iletişim ve yayın organını kullanarak Türkiye kamuoyu ile açık açık paylaşırken, bizlerin, Antakya ve Defne merkezli yaşadığı anlamlandırılamayan ‘kurumsal sessizlik’ nedir? Bu konuda, Hatay’daki ilgili kurumlarınızın konuşmasını ya da bilgi vermesini engelleyen durum nedir? Bu konuda bir yasaklama mı var yoksa bu yaşananlar Hatay’a özel açılmış bir ara başlık mıdır?
Eldeki soruların ve cevapsızlığın ötesinde, Hatay’ı da içine alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bir projeyi de bugüne sığdıralım.
-KÜLTÜR GEZİLERİ-
Bakanlık tarafından hayata geçirilen ve başvuruları devam eden Evliya Çelebi Anadolu Kültür Gezileri Projesi, Hatay’ı da içine alan zengin bir tarih rotası sunuyor. Bakanlığın konuya ilişkin bilgilendirmesi şöyle:
“Yurtdışındaki gençlerimizin milli, manevi ve kültürel değerlerimiz ile tarihi köklerimizi yerinde tanımalarını sağlayan Evliya Çelebi Anadolu Kültür Gezileri projeleri, Başkanlığımız tarafından her yıl desteklenmektedir. Yurtdışında yaşayan gençlerimizin sadece memleketlerini değil, Türkiye’nin tarihi ve kültürel yönden zengin şehirlerini de ziyaret etmeleri, anavatanları ile aidiyet ilişkisi kurmaları açısından oldukça önemlidir.
Evliya Çelebi Anadolu Kültür Gezileri proje destek programı kapsamında, Başkanlığımız tarafından desteklenen her bir projede 30 genç 10 gün süreyle, Türkiye’nin kültürel ve tarihi değerlerini keşfetme imkânı buluyor. Böylece katılımcı gençlerimiz, hayatının 50 yılını dünyanın birçok farklı bölgesine seyahat ederek geçiren Türk gezgin Evliya Çelebi (1611-1682) gibi, bir yandan gezip gördükleri yerleri tanıyor, bir yandan da kültürel birikimlerini artırıyor.
Program kapsamında ülkemizdeki tarihi ve kültürel mekânları yönelik ziyaretlerin yanı sıra, tarih, kültür, sanat, edebiyat ve medeniyet temalı seminer ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Gençlik grupların her birinin 16-21 yada 21-26 yaş aralığında olması gereken programa, yurt dışında gençlik alanında faaliyet yürüten STK’lar ve kâr amacı gütmeyen eğitim kurumları başvurabilecektir.”
-4 ROTA-
Bakanlık, Hatay’ı da içine alan 4 Rota’lı Proje’ye dair başvurmak isteyenlere de şu çağrıyı yaptı:
“Proje kapsamında; İstanbul-Bursa-Çanakkale-Edirne… İstanbul-Ankara-Konya-Nevşehir… Ordu-Giresun-Trabzon-Rize ve Hatay-Şanlıurfa-Gaziantep-Mardin rotaları oluşturulmuştur. Sayılan rotalar dışında belirli bir temaya (tarih, mimarlık, sanat, bilim ve teknoloji, sosyal hizmet, edebiyat, vb.) yönelik özellikle öğrenci gruplarının eğitim gezileri de program kapsamında proje olarak hazırlanabilecektir. Tematik içerikli programların rotaları ve içerikleri başvuru sahipleri tarafından oluşturulacak ve proje başvuru sistemine girilecektir. 2018 Yılı başvuruları 27 Nisan- 31 Ekim 2018 tarihleri arasında ‘proje.ytb.gov.tr’ internet adresi üzerinden alınacaktır.” -Tamer Yazar-