Halk sağlığı, sağlık toplum bilimi, toplumsal çevre sağlığı ile ilgilenen bir bilim alanıdır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi halk sağlığı bakımından büyük önem arz etmektedir dolayısıyla Halk sağlığı ya da kamu sağlığı her zaman için aynı yönde faaliyet gösterir. Halk sağlığı kısaca şunu söyler “sağlık sorunlarını en başta engellemek, tedavi etmekten daha az zahmetli ve daha az masraflıdır.’’
Koruyucu Hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, toplum bilincini yükselterek hastalık meydana gelmeden önlemek ve hayat standardını yükseltmek halk sağlığı çalışmalarının ana amaçlarıdır. Hem yaşam kalitesini yükseltmek hem de hastalıkları oluşmadan önlemek için halk sağlığına yönelik çalışmalar artarak sürdürülmektedir. 20–30 yıl öncesine kadar halk sağlığı çalışmalarında daha çok kolera, tifo gibi salgın hastalıklara karşı koruma, alınacak önlemler arasında ilk sıralardayken, günümüzde daha çok obezite, kanser gibi tedavi süreci uzun ve maliyeti yüksek hastalıklardan korunma ön plana çıkmıştır.
Ülkemizde her yıl 3-9 Eylül tarihleri ‘Halk Sağlığı Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı; halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini vurgulamak ve yürütülen çalışmaları daha görünür kılmaktır.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, yurdun en ücra köşelerine kadar ulaşan 100 bine yakın personeliyle vatandaşlarımıza sağlık hizmeti sunmaktadır. İlimizde ise birinci basamak sağlık hizmeti veren 2 Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), 1 Çocuk Ergen Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi (ÇEKÜS), 2 Sağlıklı Hayat Merkezi (SHM), 1 Entegre İlçe Hastanesi, 23 Göçmen Sağlığı Birimi, 112 Sağlık Evi bulunmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve KETEM’lerde çalışan sağlık personelinin yanı sıra çok farklı unvan ve meslek sınıfından profesyonel, ekip ruhu içerisinde hizmet vermektedir.
187 Aile Sağlığı Merkezinde 469 aile hekimliği birimi ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarımız, daha bebeklik ve çocukluk çağında aşılama faaliyetleri ile başlayan koruyucu sağlık hizmetlerini kesintisiz sürdürmektedir.
SHM ve TSM’lerde diyetisyenlerimiz tarafından sağlıklı beslenme ve obezite ile ilgili danışmanlık verilmektedir. Tüm okullarda Beslenme Dostu Okul Programları devam etmektedir. Tuz kullanımının azaltılması çalışmaları yürütülmektedir.
Kronik hastalıklar ve yaşlı sağlığı kapsamında astım ve KOAH önleme, kalp ve damar hastalıkları önleme ve kontrol, böbrek hastalıkları önleme ve kontrol, kas ve iskelet hastalıkları önleme ve kontrol programları, kaza ve yaralanmanın önlenmesi ve kontrol hizmetleri verilmektedir.
Antakya ve İskenderun Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde; diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı ve çocuk gelişimcilerimiz başta olmak üzere hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimiz öncelikli olarak kronik hastalıkların önlenmesi boyutunda bir ekip ruhu ile çalışmalarını sürdürmektedir. Bu merkezlerimizde verilen kapsamlı sağlık danışmanlığı ve sağlık eğitimlerinin yanı sıra, Sigara Bırakma Polikliniklerimiz, koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Bölümlerimiz, enjeksiyon ve pansuman birimlerimiz hizmet sunmaktadır.
Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerimizin içinde, tüm ilköğretim okullarımızda ağız diş sağlığı muayenesi, flor vernik uygulaması, ağız diş sağlığı farkındalık eğitimi ve diş fırçası-macun seti dağıtımı yer almaktadır.
Koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmak, sağlık eğitimleri düzenleyip toplum bilincini artırarak hastalıkları meydana gelmeden önlemek ve kaliteli yaşam standardını yükseltmek için, Hatay İl Sağlık Müdürlüğü olarak çalışmalarımız, hiç ara vermeden ve artarak devam edeceğini belirtir, bu uzun soluklu yolda birlikte ilerlediğimiz tüm vatandaşlarımıza sağlık dolu günler dilerim.
“Halk Sağlığı Haftası” tüm halkımıza kutlu olsun.
Dr. Ümit Mutlu TİRYAKİ/İl Sağlık Müdürü V.