Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mart 2019’a doğru…

İsimler Kimler? Mart 2019

İsimler Kimler?

Mart 2019 Yerel Seçimleri yaklaşırken, Parti genel merkezlerinde ve tabanda ‘Adaylar kim olacak?’ tartışması devam ediyor. Bu tartışmaların sürdüğü adreslerden biri de Hatay ve Ak Parti! Büyükşehir için şu ana kadar her hangi bir ismin öne çıkmadığı Ak Parti’de mevcut isimlerle yola devam edilip edilmeyeceği ise henüz net değil.

Geride kalan süreçte, yerel yönetimler bazında önemli isimlerden bir anda vazgeçen ve parti vitrininde taze isimlerle yoluna devam eden Ak Parti’de yaklaşan Mart 2019 Yerel Seçimleri için de aynı yolun izlenip izlenmeyeceği merak konusu. Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı (Ak Parti Genel Başkanı) Erdoğan’ın talimatı ile beraber; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur istifa etmiş, bu isimlerin yerine yeni isimlerle yola devam edilmişti.
-HATAY AK PARTİ-
Geride kalan bu hareketli sürecin, sahip olunan yerel yönetimler noktasında beklenti çıtasını yükselten Ak Parti Genel Merkezi tarafından Hatay için de hayata geçirilip geçirilmeyeceği henüz net değil. Ancak bazı isimlerle yola devam edilirken, yeni isimlerin de gündemde olduğu biliniyor.
Şu an mevcut isimler; Hassa Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Kumlu Belediye Başkanı İbrahim Paç, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, Erzin Belediye Başkanı Kasım Şimşek, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Çüter, Yayladağı Belediye Başkanı Mehmet Kalkan, Altınözü Belediye Başkanı Rifat Sarı, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil olarak sıralanıyor.
Parti tabanında biriken sorular mı? Oldukça fazla… Son seçimde, Hatay genelinde ciddi sayıda belediye başkanlığı kazanan Ak Parti’nin mevcut bu isimlere dair değerlendirmelerin ardından ‘tamam’ ya da ‘devam’ diyeceği bekleniyor.
-ERDOĞAN’IN UYARISI-
Hatırlanacağı gibi, Erdoğan’ın bu konudaki açıklaması ve tavrı oldukça sert olmuş, verdiği mesajla da parti teşkilatlarında değişikliğe hazır olunması çağrısı yapmıştı. İşte o sözler:
“Önümüzdeki süreyi çok iyi değerlendirmeliyiz. Tüm bakanlarımızdan 180 günlük kısa vadeli bir eylem programı istedim. Bu yılsonuna kadar il teşkilatlarımız, ilçe teşkilatlarımız, belde teşkilatlarımızın tamamını güncelleyeceğiz. Yeniden gözden geçireceğiz; çünkü ortada bir metal yorgunluğu var. Bunu aşmamız lazım. Onun için de çok daha dinamik ekiplerle inşallah 2019’a hazırlanmamız gerekiyor.”
Tam da bu noktada Hatay’daki olası isimler üzerinden tartışma sürerken, mevcutlar için bir ‘metal yorgunluğu’ var mı – yok mu, işte bu da süreç içinde belli olacak.
-ANKARA KULİSİ-
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, AK Parti, 2019’daki yerel seçimlerden önce belediye başkanlarının uyması gereken ‘ana kurallar’ı açıklayacak. Bu kurallara ‘Yerel Seçim Manifestosu’ denilecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklayacağı bu manifesto, bir anlamda belediye başkanlarının taahhüttü olacak. Bu metinde yazılanlara uymayanlar yeni seçim beklenmeden gidecek.
-MANİFESTO-
AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki, çalışmayı ve amacını şöyle özetledi:
“Belediye başkan adayı olarak belirlediğimiz isimler için, seçimlerden önce Cumhurbaşkanı bir manifesto yayınlayacak. Örneğin, bu metinde, ‘Yeşil alanlarda katliam olmayacak’, ‘Bir ilçe belediye başkanı ilçesinde eskortla dolaşamayacak’ denilecek.
Prensiplerimizi belirleyeceğiz. Belediyeler için Partinin denetimi bu olacak. Başkan, istişare ederek çalışacak. Bu metinden yola çıkarak, hata yapan belediye başkanını uyaracağız. Buna rağmen bir şey değişmiyorsa, görevinin bitmesine bir yıl da olsa, iki yıl da olsa mevcut başkanı değiştireceğiz.
Başkanlar bu prensiplere uyacak, uymayan gidecek. Seçimi beklemeyeceğiz. Genel merkezin uyarılarını dinlemeyen gidecek. Seçmen de bunu bilecek. Bazı konularda kanuni önlem alacağız. Ama her şey kanunlara yazılmıyor. Seçim öncesi bu kuralları açıklayacağız ve herkesin de buna uymasını bekleyeceğiz.”
-SÜREÇ-
Hatay ve diğer iller bağlamında çalışmalarını sürdüren Ak Parti’de yapılan takvime göre, Eylül ayında aday yoklamaları başlayacak. 1398 belediye başkan adayı, 21 binden fazla belediye meclis ve il genel meclis üyesi belirlenecek. Ekim ayında ise adaylarla görüşmeler yapılacak. Kasım-Aralık aylarında ise adaylar ilan edilmeye başlanacak.
-HATAY SORUSU-
CHP’nin de Ak Parti’nin de Mart 2019 seçimlerinde öncelikli illerinden biri olmasına kesin gözüyle bakılan Hatay’daki Büyükşehir mücadelesinde kazananı ittifaklar mı belirleyecek, işte son dönem sorulan sorulardan biri de bu.
Zira AK Parti ve MHP’nin Mart 2019’daki yerel seçimde ittifak yapması gündemde. Mevcut oy oranına göre ittifak gerçekleşirse CHP 10, HDP 1 belediye kaybedecek. El değiştirecek belediyeler arasında CHP’nin Eskişehir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli gibi kaleleri de bulunuyor. “Cumhur İttifakı” Aydın, Burdur, Giresun, Hatay, Yalova ve Zonguldak’ı da CHP’den alıyor. HDP, 2014 seçimlerinde Iğdır’ı yüzde 44,2 ile kazanmıştı. Kentte MHP’nin oyu yüzde 42,4 ve AK Parti’nin oyu yüzde 10,9. Muhtemel işbirliğinde Iğdır da ittifaka geçiyor.
-İTTİFAK OYLARI-
Hesapların ‘ittifak’ senaryoları ile şekillendiği son süreçte merak edilen, Hatay’da ne olacağı! Bilindiği gibi Hatay’da 2014’te AK Parti yüzde 40,5 oy aldı, MHP’nin oy oranı ise yüzde 15,3. İki Partinin oy toplamı burada CHP’yi geçiyor. Bunun anlamı mı? Hatay, olası bir ittifakla AK Parti ya da MHP’ye geçiyor. Peki, Ak Parti ve MHP arasındaki olası bir ittifaka karşı bir ittifak çıkar mı?
Tüm bu soruların cevapları için bir süre daha beklememiz gerekecek! -Tamer Yazar-