Güder, Hassa Tüneli’nin önemine vurgu yaptı
Hatay İş adamları ve Bürokratları Derneği Başkanı (HATİAB) İbrahim Güder, çılgın proje olark lanse edile Hassa Tünelinin önemine vurgu yaptı. Güder, Hassa Tüneli ve OSB’nin, işsizliği minimum düzeye indireceğini, Hatay’ı cazibe merkezi haline getireceğini ifade etti.
Güder, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında aşağıdaki bilgilere yer verdi: “Amanos dağlarının altından geçecek olan ve 30 kilometrelik uzunlukta yapılması planlanan Hassa Tüneli, bölgede 58 milyon metrekarelik alana da hayat verecek. Tünelin yapımından sonra faaliyete alınması hedeflenen Hassa Organize Sanayi Bölgesi’nde bin civarında işletmenin aktif hale gelmesi planlanırken bu rakamın çevre illerdeki işsizlik rakamlarının da düşürmesi bekleniyor.”
En az 100 bin istihdam bekliyoruz …
Hassa tünelinin jeopolitik açıdan Hatay’ın katma değerini artıracağını ve yatırımları noktasında bölgeyi önemli bir cazibe merkezi haline getireceğini belirten Güder, “Yatırım ne kadar artarsa işsizlikte o oranda azalacak. Hassa Tüneli ve Hassa OSB’nin yapımına kaynak bulunabilirse 58 milyon metrekarelik alanın anında dolacağını ön görüyoruz. Çevre illerde faaliyet gösteren birçok yatırımcı bu Tünelin bitmesini bekliyor” dedi.
Hassa OSB ile ilgili süreçlere ilişkin bilgi veren Güder, “Valilik bu bölgeyi tahsis etti. Mütevelli heyetleri de kuruldu. Ancak her şey tünelin yapımını bekliyor. Tünelin faal hale gelmesi ile en az 100 bin istihdam ve 1000 fabrikanın bölgede kurulmasını bekliyoruz. Bu Tünel’in bir an önce devreye girmesi için devlet büyüklerimizin desteklerini bekliyoruz” dedi.
Hatay’ın serbest bölge ilan edilmesi kalkınmayı hızlandırır
Bugün dünyadaki politik risklerden ülkemizin de ciddi anlamda etkilendiğini söyleyen Güder, 30-40 yıllık bir süreçte belirli bir noktaya gelmiş firmaların bu risklerle karşı karşıya kaldığını belirtti ve “Bankalar ise yağmurlu günlerde şemsiye tutmak yerine şemsiyeleri çekiyorlar. Bundan dolayı iş dünyası kötü bir duruma düşebiliyor. O yüzden banka yönetimlerinin iş dünyasının olduğu merkezler bulup sahada incelemeler yaparak karar vermelerinin daha doğru olacağına inanıyorum” dedi.
Dernek olarak ticari hacimlerinin 30-40 milyar lira arasında değiştiğini ifade eden Güder, “Hatay’ın serbest bölge ilan edilmesi bölgesel kalkınmayı da hızlandıracaktır. Türkiye’de ihracatının en büyük on merkezinden biri olan Hatay, vergi tahsilatında her yıl ilk 7 şehir arasında yer alıyor” dedi.
Diğer taraftan dernek olarak 6 bin 500 üye ile faaliyetlerine devam anlatan Güder, “İrili ufaklı birçok kurumu bünyemizde faaliyetlerine devam ediyor. Hatay’ı daha cazip bir il haline getirebilmek adına daha fazla çalışacağız” dedi. -Mehmet ÖZGÜN-