Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

MKÜ’ye ‘YÖK Üstün Başarı Ödülü’

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) , YÖK Üstün Başarı Ödülleri kapsamında ödül aldı. Ödülü, Rektör Prof. Dr. Hasan Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Hatay MKÜ’ye, “Hatay İlinde İpekböceği Yetiştiriciliği, İpek Dokumacılığı ve Sürdürülebilirlik Önerileri” konusunda Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü verildi.

Üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen “Üstün Başarı Ödülleri” sahiplerini buldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Kongre ve Kültür Merkezi’nde YÖK tarafından düzenlenen 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni kapsamında, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride dağıtıldı. Yerel kalkınmaya oldukça önem veren ve bu alandaki başarılı çalışmalarına devam eden Mustafa Kemal Üniversitesi, “Hatay İlinde İpekböceği Yetiştiriciliği, İpek Dokumacılığı ve Sürdürülebilirlik Önerileri” konusunda Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü almaya hak kazandı.
Hatay MKÜ Yönetimi, YÖK’ün verdiği “Üstün Başarı Ödülü” ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Çalışma kapsamında, Hatay’da her geçen gün kaybolan tarihsel ve kültürel değerlerimizden biri olan ipekböceği yetiştiriciliği, koza eldesi, kozadan iplik çekimi ve ipek dokumacılığının sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda dezavantajlı kadınlar için proje hazırlanması ve yürütülmesi çalışmaları gerçekleştirildi.
Hatay’da ipekböceği yetiştiriciliği ve ipek dokumacılığının günümüzdeki durumu ve azalma sebeplerine dair tespitler yapıldı. Bu tespitler doğrultusunda; Hatay ipeğinin yeniden canlandırılması, Hatay’da son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerden biri olan ipekböceği yetiştiriciliği ve geleneksel el tezgâhlarında ipek dokumacılığının yaşatılması, kırsalda kadınlara eğitimler verilerek meslek devamlılığının sağlanması, ipek dokuyan kadınların ekonomik gelir elde etmesi amacıyla Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde ipekböceği besleme ve ipek dokumacılığı için iki eğitim ve uygulama projesi gerçekleştirildi. Eğitim projelerinin devamında, özellikle Samandağ ilçesinde pek çok kadın, evinde ipek dokumacılığı yaparak ev ekonomisine katkı sağlamaya başladı.
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi El Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Berna İleri tarafından gerçekleştirilen proje ile, Hatay ili ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi adına YÖK Üstün Başarı Ödülleri’ne başvuru yapıldı.”
Bu alanda çalışan ekibi güçlendirmeye ve öğretim üyelerini teşvik etmeye gayret edeceklerini dile getiren Rektör Hasan Kaya, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ihtisaslaştığı alanlarda saygın üniversiteler arasında yer alması için yapılacak çalışmaların artarak devam etmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu kaydetti. “Hatay ilinde İpekböceği Yetiştiriciliği, İpek Dokumacılığı ve Sürdürülebilirlik Önerileri” adlı çalışma kapsamında, Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel El Sanatları Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Berna İleri, 2012 yılından bu yana görev yaptığı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tekstil Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi” (TEKSUAM) kurulması için çalışmalarda bulundu. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin desteği ile 2015 yılından itibaren Hatay’ın Defne ve Samandağ ilçelerinde projeler gerçekleştiren İleri, Hatay’ın kaybolan değerlerinden olan “Hatay Sarısı” ipeği ile ilgili yaptığı çalışmaları, 2017 yılında Hatay Valiliği ve Üniversite tarafından düzenlenen Hatay Sarısı İpek Turizm Çalıştayı’nda sundu. İleri, geleneksel Hatay ipeğinin yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için üniversitede çalışmaların devam etmekte olduğunu da kaydetti. -Cemil Yıldız-