Beyaz Altın, Hatay’da yeniden eski günlerine dönüyor
İlimizde pamuk yetiştiriciliği alanında bu yıl önemli gelişme kaydedildi. Tahmini rakamlara, göre Amik Ovası’nda bu yıl 216 bin ton civarında pamuk hasadı rekoltesi bekleniyor.
Hatay Gıda ve Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, geçtiğimiz günlerde Amik Ovası’na gitti, pamuk ekili alanları yerinde gezdi ve incelemelerde bulundu, çiftçilerden bilgiler aldı. Pamuk hasadı yapılan tarlaları da gezen İl Müdürü Çolakoğlu, yeni sezonun çiftçilere bereketli ve hayırlı olmasını dileğinde bulunduktan sonra şu bilgileri verdi:
“İlimizde, bu yıl pamuk ekimi normal zamanında yapılmıştır. Pamuk üretiminde kalite ve verimi etkileyen önemli sorunlardan biri, hastalık ve zararlılar ile mücadele olmaktadır. Müdürlüğümüz teknik ekipleri, sürekli saha denetimleri ve sürvey çalışmaları yaparak üreticilerimizi uyarmakta ve bilgilendir-mektedir. Genel olarak hastalık ve zararlıların yoğun olmasının sebebi; sık ekim, aşırı gübreleme, bilinçsiz sulamadan kaynaklanmakta olup, basit kültürel önlemler uygulanarak daha kaliteli ve daha fazla ürün alınabilmektedir. Amik Ovası’nda, ılıman iklimi sayesinde yıl boyunca bitkisel üretim yapılması mümkündür.”
Ova’da, tarla bitkileri üretimi yapılan alanlarda en fazla ekimi yapılan bitkilerin buğday, pamuk ve mısır olduğunu söyleyen İl Müdürü Çolakoğlu, şöyle devam etti:
“Pamuk, ülke ekonomisine kattığı istihdam, oluşturduğu katma değer ile en stratejik öneme sahip üründür. İşlenmesiyle çırçır sanayisine, lifiyle tekstil sektörüne, çekirdeği ile yağ ve yem sanayisine, kağıt sanayisine ham madde oluşturmaktadır. Pamuk, genelde katma değer oluşturan bir üründür. Özellikle 2018 yılında destekleme fiyatlarındaki artış ve havza bazlı üretim modeli kapsamında, önemli girdilerde, mazot ve gübre destekleme ücretlerinde iyileştirmeler yapılarak üretim karlı hale getirilmiştir. Türkiye, dünyada en fazla pamuk yetiştiren on ülke içerisinde yer almaktadır.”
-HATAY; Pamukta Türkiye 3.sü –
İlimiz Hatay’ın pamuk üretiminde ülke üçüncüsü bir il olduğu bilgisini de veren İl Müdürü Çolakoğlu, rakamsal verilerle ilgili de şunları aktardı:
“İlimiz, ülke genelinde pamuk üretiminde 3. sırada yer almaktadır. İlimizde 2015 yılından itibaren pamuk ekim sahaları artarak devam etmiştir. 2017 yılında pamuk ekim alanı 518.000 dekar ve ortalama verim de dekara 550 kg olarak gerçekleşmiştir. 2018 yılında bu alan artarak 522.000 dekara yükselmiş olup, bu alandan 261.000 ton civarında pamuk hasat edileceği tahmin edilmektedir.”