Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tescil Konuşuldu

Coğrafi İşaret’e vurgu yapıldı

Coğrafi İşaret’e vurgu yapıldı

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde TOBB’un desteğiyle ANFAŞ Fuar Merkezi’nde Perakende Sektörü ve Coğrafi İşaretler Toplantısı yapıldı. Hatay dahil 72 ilin katılımında gerçekleşen Fuar kapsamındaki toplantının mesajı ‘coğrafi işaret’ ve ‘tescil’ çalışmaları oldu.

YÖREX kapsamında dün gerçekleşen Perakende Sektörü ve Coğrafi İşaretler Toplantısı’na perakende sektörü zincir mağaza ve dernek temsilcileri yanı sıra YÖREX’e katılan coğrafi işaretli ürün üreticisi firma temsilcileri katıldı. Toplantıda, “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurullar Hakkında Yönetmelik“ uyarınca coğrafi işaretli ürünler için öngörülen azami raf tahsisi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX, Hatay gibi, coğrafi işaret konusunda henüz adımlayan iller için oldukça önem arz eden bir tanıtım platformu. Bu nedenle, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan ‘kalkınma ajansları’ da Fuar’da yer alıyor.
Merkezi Hatay’da bulunan Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) katılmadığı Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX; Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA), Çukurova Kalkınma Ajansı, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı, Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Doğu Karadeniz (DOKA) Kalkınma Ajansı, Fırat Kalkınma Ajansı ve Trakya Kalkınma Ajansı’na bu kapsamda ev sahipliği yapıyor.
-ANADOLU MESAJI-
Gerçekleşen toplantıya; ATB Başkanı Ali Çandır, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Ülken, İç Ticaret Genel Müdür Yardımcısı Adem Başar, Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaretler Dairesi Başkanı Hakan Kızıltepe katıldı.
ATB Başkanı Ali Çandır, katılımcılara YÖREX ve coğrafi işaret hakkında bilgi verdi. YÖREX’in ardından Oda Borsalar, Kalkınma Ajanslarının çalışmaları ve destekleriyle coğrafi konusunda önemli bir farkındalık yaratıldığını kaydeden Çandır, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu konudaki desteğine teşekkür etti. Zincir marketlerin katkılarıyla ulusal ve uluslararası alanda coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye daha fazla katkı vereceğine inandığını söyleyen Çandır, “Üretmeden tüketen kazanmadan harcayan toplumların sonu hayra alamet olmuyor. Bunun için Anadolu ayarlarına dönmeli ve ürünlerimize sahip çıkarak kendi insanımıza iş ve aş olmalıyız” dedi.
-BAŞARI HİKAYESİ-
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Halil Ülken ise konuşmasına, “YÖREX bir başarı hikayesidir” diye başladı. Artık YÖREX’in nereye tırmandırılacağının önemli olduğunu söyleyen Ülken, YÖREX’in ulusal boyutu aşan bir fuar olması gerektiğini kaydetti. Zincir marketlerin yöresel ürünleri raflarına koymasının önemine değinen Ülken, zincir mağazaların memlekete olan duyarlılıkları nedeniyle işin içinde olduklarını, bunun bir adım öteye götürülmesi gerektiğini kaydetti.
Perakende sektörü zincir mağaza ve dernek temsilcileri, YÖREX’e katılan coğrafi işaretli ürün üreticisi firma temsilcilerinin katıldığı toplantıda, “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurullar Hakkında Yönetmelik” uyarınca coğrafi işaretli ürünler için öngörülen azami raf tahsisi hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. -Tamer Yazar-