Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamalarıyla gündeme gelen ek gümrük vergileri hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Bolat, ABD’nin uyguladığı yüksek gümrük tarifelerinin Türkiye için “kötünün iyisi” olduğunu belirterek, bu durumun Türk ekonomisi ve ticaret ilişkileri açısından nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.
ABD’nin Yeni Gümrük Vergisi Kararı
ABD, 2 Nisan 2025 tarihinde yaptığı açıklama ile, “mütekabiliyet ilkesine dayalı” olarak, birçok ülkeye yüksek gümrük vergileri uygulayacağını duyurmuştu. Bu karar, ABD’nin dış ticaret açığının azaltılması ve sanayisinin canlandırılması amacıyla alındı. Türkiye de, bu yeni düzenleme ile %10 oranında ek gümrük vergisi uygulanacak ülkeler arasında yer aldı.
Türkiye’nin Durumu ve ABD İle Müzakereler
Bolat, Türkiye’nin ABD’ye uygulanan en düşük ilave vergi oranlarına sahip ülkeler arasında olduğunu belirtti. Buna karşın, ABD’nin Çin’e %34, Avrupa Birliği’ne %20, Vietnam’a %46 gibi çok daha yüksek oranlarda vergi getirdiğini söyledi. Bakan Bolat, bu vergi oranlarının, ABD’nin dış ticaret açığını artıran Uzakdoğu Asya ülkeleri gibi pazarlar için önemli bir etki yaratacağını vurguladı.
ABD Başkanı Trump’ın, uygulanan yüksek gümrük vergilerinin tüm ülkelerle müzakereler yoluyla revize edilmesini önerdiğini hatırlatan Bolat, Türkiye’nin de bu sürece dahil olmak istediğini söyledi. Türkiye’nin, ABD ile ticaret ilişkilerini güçlendirmek adına gerekli adımları atmaya devam edeceğini belirtti.
Türkiye’nin Ticaret Stratejileri
Bolat, ABD’nin yüksek gümrük vergileri kararının küresel tedarik zincirindeki değişim sürecini hızlandıracağını ve Türkiye’nin, bu değişimden faydalanarak ABD ile ticaretini artırmayı hedeflediğini ifade etti. Türkiye’nin özellikle tekstil, hazır giyim ve makina sektörlerinde yeni stratejiler geliştirmeye başladığını söyledi.
Türkiye’nin, ABD ile daha dengeli ve kazançlı ticaret ilişkileri kurma yolunda attığı adımları sürdüreceğini belirten Bolat, 2024 yılı itibariyle, iki ülke arasındaki ticaret hacminin %4,7 oranında artarak 35,2 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Bu durum, ABD’nin Türkiye’ye yönelik ticaret açığını da 2,4 milyar dolar olarak gösteriyor.
Gelecekteki Adımlar
Bolat, ABD ile gümrük vergileri konusunda müzakereleri sürdüreceklerini ve bu süreçte “kazan-kazan” prensibi doğrultusunda işbirliklerini artıracaklarını belirtti. Ayrıca, Mayıs ayında Washington D.C.’de düzenlenecek Türk-Amerikan Konferansı’nda, ABD Ticaret Bakanı ve Ticaret Temsilcisi ile ticaret hedeflerini görüşeceklerini duyurdu.
Türkiye’nin ABD ile ticari ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak için kararlı adımlar atmaya devam edeceği ve bu sürecin, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı ifade edildi.