Bir eğitimci olarak çok uzun yıllara dayanan bir çalışma hayatı içinde çok değerli üretimler ortaya koyan, birçok kitaba imza atan Abdullah Özkucur, adına yayınlanan kitapla bir kez daha sevenleriyle buluşuyor.
1948’de Hatay İli Dörtyol İlçesi 2. Bölge Gezici Başöğretmenliğine atandı. Ardından; Dörtyol İlçesi Özerli, Kuzuculu Köyleri İlkokulu Resim-İş öğretmenliği, Hatay ili Köy Okulları İnşaat Denetmenliği, Hatay-Erzin Ortaokulu Resim-İş, Hatay-Merkez Ortaokulu Resim-İş, Hatay Kız İlköğretmen Okulu Resim-İş öğretmenliklerinde görev yaptı.
Eskişehir İli, Çifteler Çiftliği Mahmudiye Köy Öğretmen Okulu ve Çifteler Köy Enstitüsü’nü 1942 yılında bitiren ve uzun soluklu bir çalışma hayatı içinde eğitimci olarak önemli üretimlere imza atan Abdullah Özkucur için, ortaya koyduğu emek adına, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı tarafından bir kitap hazırlandı. Özkucur’a ithaf edilen kitap için kısa bir açıklamada bulunan Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı, şunları söyledi:
“100 yaşında bir eğitim çınarı. Dile kolay, bir asır mücadele… Hem de öyle böyle değil. Yokluk, yoksulluk, cehalet diz boyu. Yüzyıllardır iliği kemiği sömürülmüş ve yoksul düşürülmüş bir halkın çocuğu. Daha dünyayı anlamaya başladığında, 1. Dünya Savaşı’nın yıkımlarını gözle görebiliyor. Doğduğu yıl, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, büyük ve devrimci bir savaş başlamış. Tam dört yıl savaşılmış ve emperyalizm dize getirilmiş. Planını, haritasını toplayıp defolup gitmiş sömürgeciler. Saygı duyulan bir ülke ve lider olmuş Mustafa Kemal Paşa.
Özkucur, okumak istiyor. İlkokulu bitirmiş. Güç bela Çifteler Köy Öğretmen Okulu’na gidebilmiş. ‘Öğretmen Olacağım’ kitabını okusanız, sadece okula gidişi bile bir destan.
1937 yılında, okula kaydolmuş. İkinci sınıfa geçince, o büyük lideri kaybetmişler. Ama bütün öğretmen ve öğretmenler, ona layık olmaya and içmişler. Ülkeye hizmet edecekler, bayrağı yükseltecekler, halkı yüceltecekler…
Tonguç var önlerinde, Milli Eğitim Bakanı Hasan Âli Yücel… Öğretmenler ve öğrenciler el ele vermişler. Ülkeyi değiştirecekler. İnanıyorlar buna. Onun için ülküleri, çalışmak ve yükselmek. Yüzyılın eğitim kurumu Köy Enstitüleri çatısı altında aydınlanıyorlar. Yazılarında, çizgilerinde, çalışmalarında, ruhlarında hep halka hizmet var.
Anadolu bozkırında karınca gibiler. Karınca gibi tozu dumana katıp, yemyeşil bir Anadolu yaratma peşindeler.
Abdullah Özkucur, bu savaşta hep en önde. Tonguç Baba’nın iş kahramanlarından biri o. Bir yandan günlükler tutup yaptıkları savaşın her aşamasını kaydediyor, bir yandan da geceleri uykusundan kalkıp duvar örecek kadar iş ruhuna işlemiş.
Ondan sonra Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü’nün ilk öğrencisi. Açıkhava tiyatrosunda emeği var. Tohum Saçan Köylü heykelinde emeği var. Hasanoğlan Köyü temiz şu içsin diye, gelip köye şadırvan yapan üç öğrenciden biri.
Abdullah Özkucur, 100 yaşına geldi. Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı olarak, hocamıza bir Armağan Kitap hazırladık. Bir saygı etkinliğiyle ona takdim edip, isteyen dostlarına imzalasın istedik. Abdullah Özkucur öğretmenimiz bir başka ülkede yaşasaydı, çoktan heykeli dikilir, sokaklara caddelere ismi verilirdi. Ama buranın Türkiye olduğunun farkındayız. Biz, karınca kararınca bir kitap hazırladık. Bir törenle takdim ettik. Hocamıza sağlık ve mutluluk dileriz.”