-Dr. Canan Dağdeviren, aç karınla hiçbir bilimsel çalışmanın yapılamayacağını, öğrenmenin oluşamayacağını dile getirdi.
-Harvardlı Bilim İnsanı Dr. Canan Dağdeviren, İskenderun ziyaretinde ağaç dikti, kendisine diktiği ağacın sertifikası verildi.
Büyükbabasının 28 yaşında kalp rahatsızlığından dolayı hayatını kaybetmesinden sonra, “Bunu çocukken öğrendim. O günden sonra ‘bu hastalığa çare olabilecek şeyler yapacağım’ diyerek kendime söz verdim ve hayallerimin peşinden giderek buralara kadar geldim” diyen Harvardlı Dr. Canan Dağdeviren, geçtiğimiz haftaki İskenderun ziyaretindeki sunumu sonrası Üniversite bahçesine ağaç dikti ve diktiği ağacın sertifikası kendisine verildi.
Bu süreçte zorluklar yaşadığın söyleyen Dağdeviren, “Ancak hayallerim, azmimi her zaman diri tuttu. Şimdi ülkemi bilim dünyasında temsil etmenin gururunu yaşıyorum” diye konuştu.
-TECRÜBE İLE SABİT-
Hatay ziyareti sırasında verdiği konferansının başlığı olan ‘Üç Organda Sindirim’i anlatırken, ‘beyin, kalp ve mide’ üçlemesinden bahseden Dr. Canan Dağdeviren’in aç karınla öğrenmenin oluşmayacağı ve bu şekilde bilim yapılamayacağına ilişkin konuşması ve bu konudaki birbirinden ilginç söylemleri şöyle:
“Öğrendiğiniz bilgileri beyninizde hazmetmediğiniz sürece, yapmak istediğiniz şeye veya birlikte olduğunuz kişiye var olan sevginizi, aşkınızı ve tutkunuzu kalbinizde doğru bir şekilde hazmetmediğiniz sürece ve yediğiniz yemekleri içtiğimiz sıvıları midenizde hazmetmediğiniz sürece yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Ama bu üç organdaki sindirimi gerçek ve derin bir şekilde sindirebilmiş ve hayatına adapte edebilmiş bireylerin yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Bunu bizzat ben kendim tecrübe ettim. Aynı şeyi öğrencilerime de söylüyorum. Mesela bizim laboratuvarımıza karnı aç olarak gelmek yasak. İlk sorumuz ‘nasılsın’dan önce ‘aç mısın’dır…”
-YILIN GİRİŞİMCİSİ-
Beyin, Kalp ve Mide’nin vücuttaki önemine vurgu yaparak, kalp pili ihtiyacını ortadan kaldıran ve kalp atışındaki mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren Giyilebilir Kalp Pili’ni 28 yaşında tamamladığını anlatan Dr. Canan Dağdeviren, “Bu icatla yılın girişimcisi seçildim. Kalbinizin ritmi iyi değilse, ritmi düzeltecek kalp pilleri kullanıyoruz ve bu piller 6-7 yılda bir değiştirilmek durumunda. Kalbiniz kasılıp gevşedikçe, siz nefes alıp verdikçe, kalbinizin üzerine yapıştırılan pil sayesinde elektrik üretebiliyorsunuz ve bu elektriği yine organ için kullanabiliyorsunuz” dedi.
Dinleyicilerin soru yağmuruna tuttuğu Dr. Canan Dağdeviren’e İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli tarafından günün anısına çiçek ve hatıra fincan takımı hediye edildi. Toplu fotoğraf çekimleri ve yapılan bilim sohbetlerinden sonra Dr. Canan Dağdeviren, İSTE Merkez Kampüsü’nde kendi adına bir fidan dikti ve kendisine ağacının sertifikası takdim edildi. -Cemil Yıldız-