Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) köyünde yaşanan olayda ölen Mehmet Ali’nin annesi Fadile Tosun, “Her gün yas tutuyor, ağlıyoruz” derken, Hataylı Akademisyen/Hukukçu Neval Oğan Balkız’ın tespiti net oldu…
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Ortasu (Roboski) Köyü’nde 34 kişinin yaşamını yitirdiği olayın üzerinde 9 yıl geçti. Acılı aileleri en çok yaralayan, tek bir kişinin bile bugüne kadar yargılanmaması.
Bu konuda kısa bir değerlendirme yapan Hataylı Akademisyen/Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Karanlık dehlizlerde kalmayacak diye söz verildi! Dehlizlerdeki ‘karanlık’ ise her yeri kapladı! Gerçekler ‘örtüldü’, soruşturmalar takipsizlikle kapatıldı! Acı, tüm gerçekliğiyle ortada kaldı! Hukukun gerçekleştireceği tek amaç olan adalet; bir değer, ahlaki bir ölçüt, yönetsel meşruluk kaynağı ve toplumsal barış koşulu olarak, hâlâ gerçekleştirilmeyi bekliyor!” dedi ve aradan geçen 9 seneye işaret etti.
Yaşananların acısında duran aileler ise bu 9 sene içine sıkışan acılarını da, adalet beklentilerini de hep taze tuttu. Roboski’de yaşamını yitiren 34 kişiden biri olan Mehmet Ali’nin annesi Fadile Tosun, o isimlerden biri.
Tosun, dokuz yıldır her sabah uyandığında, çocuğunun mezarıyla yüzleşiyor. Çünkü evi, mezarlığın tam karşısında. Oraya ev yapmalarını Mehmet Ali istemiş. Bombardımanın, oğluyla birlikte hayallerini de alıp götürdüğünü anlatıyor. Evlilik hazırlığındaki oğlunun hayalinin, öncesinde ev ve araba almak olduğunu anlatıyor. Mehmet Ali, olaydan iki gece sonraki yılbaşını, Roboski’nin geleneklerine göre kutlamak istiyormuş. O gün kaçağa gitme nedeni de, yılbaşı harçlığı çıkartmakmış.
Olayın üzerinden 9 yıl geçti. Köyde, matem halen devam ediyor. O günden beri düğün yapılmıyor, rengârenk yöresel kıyafetler giyen kadınlar, siyah giysilerini hiç çıkarmıyor. Cadde ve sokakları genellikle boş olan köyde, ölüm sessizliği var. -Tamer Yazar-