Prof. Dr. Murat Erdoğan, “Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi, mülteci almak istemiyor. Alır, ama belirli kontenjan ve kontrollerle alır. Bizim gibi bir anda kapısında milyonlarca mülteci bulunduran ülke neredeyse yok” derken, vatandaşlık için de önemli bir tespit paylaştı… “Vatandaşlık mutlaka verilmeli, ama bunun da istisnai bir seviyede kalması lazım.”
Gazeteciler Cemiyeti’nin, Avrupa Birliği’nin finansal desteğiyle yürüttüğü’ Demokrasi İçin Medya, Medya için Demokrasi (M4D) Projesi’ kapsamında yapılan Güney ve Doğu İlleri Değerlendirme Toplantısı’na katılan ve “Göç ve Gazeteciler” başlıklı bir sunum yapan Prof. Dr. Murat Erdoğan, 10. senesi dolan ‘Suriyeli Sığınmacılar’ konusunda konuştu. Hatay’dan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdullah Temizyürek’in de katılım gösterdiği online toplantıda bilgi veren Erdoğan, Hatay’ı da içine alan bölgede ‘Göç Meselesi, Uyum ve Suriyeliler’ konularındaki araştırmaları ile tanınan bir isim.
-10. SENE!-
Türkiye’ye gelen Suriyeli sığınmacıların 10. yılında olunduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye’de ‘göçmen değil, mülteci konusu’ olduğunu ve bunun da çetrefilli bir mesele olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Dünyadaki 100 mültecinin sadece 15 tanesi gelişmiş ülkelere ulaşabiliyor. Çünkü dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesi, mülteci almak istemiyor. Alır, ama belirli kontenjan ve kontrollerle alır. Bizim gibi bir anda kapısında milyonlarca mülteci bulunduran ülke neredeyse yok” dedi.
Erdoğan, Türkiye’de dört kategoride yabancı olduğunu ve bunların ilkinin, Türkiye’de ikametgâh izni olan 1 milyonluk kesimi kapsadığını, ikinci kategorinin ise uluslararası koruma altında, yani sığınmacı olanları kapsadığını ve 30 bine tekabül ettiklerini söyledi. Geçici koruma olan Suriyelilerin 3 milyon 670 bin olduğuna değinen Erdoğan, bir buçuk milyon da düzensiz göçmen olduğunun altını çizdi. Erdoğan, “2011 yılında Türkiye’deki yabancı sayısına bakın! 58 bin sadece. Şu an 4-5 milyonu aşan bir sayı var” ifadesini kullandı.
-DUVAR MI?-
Hatay’ı da içine alan bölgede, Suriye sınırı boyunca inşa edilen duvara da işaret eden Prof. Dr. Murat Erdoğan, “Dünyada en fazla sınır duvarı ören ülke, biz olduk ne yazık ki! Ama yine de engellenemiyor. Dolayısıyla Türkiye’nin, sınır güvenliğini tekrar tekrar gözden geçirmesi gerekiyor” dedi.
Türkiye’deki Suriyeliler konusuna da değinen Erdoğan, medya eliyle çok tartışılan ‘Suriyelilere Vatandaşlık’ için de konuştu ve şöyle devam etti:
“Türkiye’deki son sayı; 3 milyon 672 bin, geçici koruma altında ama… Biliyorsunuz, 150 bin civarında istisnai vatandaşlık verildi. Bu da çok problemli bir şey. Medya bakımından da problemli bir şey. Çünkü bu süreç hiç transparan değil. Şu an sayıların ne olduğunu hiç kimse bilmiyor. Hangi kriterlere göre oluyor, kimse bilmiyor. Özellikle Hatay, Şanlıurfa, Kilis, ve Gaziantep gibi illerde Gazetecilerimiz, bunun bire bir şahitleridir. İnsanları görüyorlar, şaşırıyorlar, ‘Bu insanlar nasıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına alındı’ diyorlar. Bu konuda devletin kesinlikle daha çok bilgi vermesi lazım. Vatandaşlık mutlaka verilmeli, ama bunun da istisnai bir seviyede kalması lazım.
Türkiye’de Suriyelilerin artık sadece 55 bini kamplarda kalıyor, geri kalanı bizlerle birlikte yaşıyor. Artık yeni bir durum ile karşı karşıyayız. Kent mültecilerinden söz ediyoruz.” Tamer Yazar