Acısı olan herkese bir nebze teselli: “ Neredeler”

Müzisyen Orhan Canbolat deprem sonrası yaşanan acılara tercüman olabilmek için “ Neredeler” adlı türkü hazırladı.

6 Şubat depreminin yıl dönümünde yaşanan acıyı “Neredeler” adlı türkü ile dile getiren müzisyen Orhan Canbolat gazetemizin sorularını yanıtladı.

Yayınladığı “Neredeler” türküsü ile depremin acısını müziğe yansıtan Canbolat, Müzisyen bir aileden geldiğini belirtti. Neredeler şarkısının nasıl ortaya çıktığını anlatan deneyimli müzisyen depremi birebir yaşamış, yakınlarını kaybetmiş biri olarak duygularının acı kısmıyla bu eseri yazıp bestelediğini söyledi.  Hatay’ın onun için ne anlam ifade ettiğini de dile getiren Orhan Canbolat deprem sonrası şehrin onun için sadece acıyı çağrıştırdığını söyledi.

Müzisyen Orhan Canbolat’ın sorularımıza verdiği yanıtlar;

Öncelikle kendinizden biraz bahseder misiniz?

Her şeyden önce müzisyen bir aileden geldiğimi belirtmek isterim. 1995 yılının Eylül ayında Adana’nın Karataş ilçesinde dünyaya gelmişim. Bir erkek kardeşim var. Şu anda Avukat olarak meslek hayatını sürdürüyor. Annem sınıf öğretmeni ve aktif olarak meslekte 28. yılına girmiş bulunmakta. Müziğe yıllarını vermiş, 1983 yılından beri müzik camiasında yer edinmiş bir babanın oğluyum ve bununla çok gururluyum. Müziğe ilgim çocukluğumda babamla başladı. Çeşitli müzik evlerinde şan, bağlama ve ritim eğitimleri aldım. İlk profesyonel çalışmamı Özkan Can(babam) ile ”Canımın Ortası” albümünde yaptım. Benim için çok özeldi. Sonrasında ”Anladım” adlı parçayı seslendirdim ve aldığım tepkiler müzik hayatımda doğru yolda ilerlediğimi gösterdi, motivasyon kaynağım oldu. Bu süre zarfında üniversite eğitimimi tamamladım. Şu an aktif olarak müzik yolculuğuma devam ediyorum. Aynı zamanda Han Prodüksiyon adıyla yapımcılık firmam bulunmakta.

Depremde Hatay’da mıydınız, o süreçte neler yaşadınız, ne hissettiniz?

Hayır Hatay’da değildim, Adana’da idim fakat etkileri ciddi oranda orada da hissedildi. Ailemle birlikteydim, ne olduğunu anlayamadan kendimi bitmek tükenmek bilmeyen çığlıkların arasında buldum. Korkunç bir gündü. Felaketin büyüklüğünü etrafımızdaki evlerin yıkımından ibaret sanarken ertesi gün olanları medyadan öğrendim ve yıkıldım adeta.

Benim için “6 Şubat ” demek; ‘Karım ve çocuklarım bu taşın altında, Allah rızası için yardım edin.’ diyen bir babanın çığlığı demek. Gözyaşı ve acı..

Deprem için şarkı yapma fikri nasıl ortaya çıktı?

Depremi birebir yaşamış, yakınlarını kaybetmiş biri olarak duygularımın acı kısmıyla yazıp bestelediğim, seslendirdiğim; asla ticari kaygısı olmayan bu şarkı kalbimin sesidir. Duyurmak istediğim bir eserdir. “Neredeler” türküsünün içeriğine bakarsanız anadan babaya, kardeşten eşe, ağadan paşaya, amcadan halaya, dosttan akrabaya herkes var. Dinleyen ve acısı olan herkese bir nebze teselli olmasını diliyorum.

Şarkı yayınlandıktan sonra gelen tepkiler nasıl oldu?

Tepkiler beklediğimden de iyi oldu. Hiç tanımadığım insanlardan olumlu anlamda mesajlar aldım. Kimisi acısını paylaştı kimisi teselli bulduğunu söyledi. Yaptığım türkünün bu denli yüreklere dokunduğunu görmek ve insanların sevdiklerini anmasını sağlamak benim için paha biçilemez.

Bundan sonraki süreçte Hatay için farklı projeleriniz olacak mı?

Bir müzisyen toplumdan bağımsız düşünülemez. Şarkılarımın çoğunu Hatay’ın asla dinmeyecek acıları için söylemeye, acılarını paylaşmaya devam edeceğim tabiki.

Bu şehir sizin için ne ifade ediyor, bu şehirle olan bağınızı anlatır mısınız?

Benim rahmetli babaannem Hataylıdır. Şu anda da akrabalarımız orada yaşamakta. Aralarında depremde hayatını kaybedenler oldu. Sizin aracılığınızla tüm ölmüşlerimize, gömülmüşlerimize Allahtan rahmet diliyorum. Bu sebeple benim de bir tarafım Hataylı. Fakat bu acıyı derinden hissetmek, paylaşmak için Hataylı olmaya gerek yok. Kalbi olan her insan bu ağrıyı hisseder, hissetmeli. Hatay öncesinde çok severek geldiğim bambaşka bir şehirdi fakat şu an bende çağrıştırdığı tek şey ne yazık ki acı..

Hatay halkına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

En büyük mesaj çıkardığım türkü aslında çünkü yüreğimde duyduğum acının söze, besteye dökülmüş halidir “Neredeler” adlı türküm. Biz bir arada oldukça ve mücadeleyi bırakmadıkça umut hep var. Yeniden, tekrar doğuşunu hep beraber izlemek için umut edelim çünkü Hatay, sokaklarıyla tarihi yapısıyla, insanıyla çok güzeldi. Çok zor ama ayağa kalksınlar, Hatay’ın hepimize ihtiyacı var.. – İlyas Yiğit-

Exit mobile version