Antakya Çevre Koruma Derneği ve Dernek Başkanı Nilgün Karasu, Defne İlçesi Harbiye Mahallesi’nde bulunan Dekuk Şelalesi’nde 16 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşen patlama ile ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Patlamanın şelale ve çevresine ciddi zarar verdiği belirtilirken, Özaykut Yapı Anonim Şirketi sorumlu tutuldu.
Patlama sonrası yapılan açıklamada, Karasu, Dekuk Şelalesi’nin doğal güzelliğinin yok edilmesine karşı sert bir tepki göstererek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Karasu, “Depremin hemen ardından şehir parsel parsel madenciliğe açıldı ve taş ocakları her geçen gün doğamızı biraz daha yok ediyor. Bu durum, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekliliğinin kaldırılmasının bir sonucudur,” dedi.
Endemik Bitkiler ve Doğal Alanlar Tehdit Altında
Dekuk Şelalesi, sonbahar yağmurları ile hayat bulan ve ilkbahara kadar akan doğal bir şelale olup, etrafındaki tarlalar endemik bitkilerle doludur. Şelale, yaz sıcağında serinlemek isteyenlerin tercih ettiği yürüyüş parkurları ve piknik alanlarıyla tanınan bir mesire alanıdır. Ancak, bu doğal alanın taş ocağı faaliyetleri nedeniyle zarar gördüğü belirtiliyor.
Antakya Çevre Koruma Derneği, patlamanın ardından Hatay Valiliği’ne şikayet dilekçesi sunarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü göreve davet etti. Karasu, “Her isteyen istediği yerde dinamit patlatamaz. ÇED gerekliliği kaldırıldı ve denetim yapılmadığı için doğa katliamlarına her gün bir yenisi ekleniyor. Yeter artık! Yaşam alanlarımızı, doğal güzelliklerimizi birkaç şirketin kazancına feda edemeyiz,” şeklinde konuştu.
Dernek, gerekli caydırıcı cezaların uygulanana kadar konunun takipçisi olacaklarını ve Dekuk Şelalesi’nin eski haline getirilmesi için mücadele edeceklerini belirtti. – Duygu Ertaş-