AÇKD Katledilen çınar ağaçlarının hesabını soruyor

Antakya Çevre Koruma Derneği başkanı Nilgün Karasu dernek yönetimine gelen bir ihbar doğrultusunda Antakya İlçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde 40-50 yıllık çınar ağaçlarının kesildiğini tespit ettiklerini ve bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Deprem sonrası yıkılan Antakya ilçesinde yıkım ekiplerinin yaşlı çınar ağaçlarına da zarar vererek kestiği ve yıkımda enkaz altında bıraktığı tespit edildi. Çınar ağaçlarının hesabını […]

Antakya Çevre Koruma Derneği başkanı Nilgün Karasu dernek yönetimine gelen bir ihbar doğrultusunda Antakya İlçesi Cumhuriyet Mahallesi’nde 40-50 yıllık çınar ağaçlarının kesildiğini tespit ettiklerini ve bu konuda suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Deprem sonrası yıkılan Antakya ilçesinde yıkım ekiplerinin yaşlı çınar ağaçlarına da zarar vererek kestiği ve yıkımda enkaz altında bıraktığı tespit edildi. Çınar ağaçlarının hesabını soran AÇKD başkanı Nilgün Karasu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı : “ Derneğimize gelen bir ihbarla adrese gidildiğinde Cumhuriyet Caddesi üzerindeki çınar ağaçlarının kesildiği, cadde üzerindeki sağlı sollu yaklaşık 40-60 yaş arası olan çınar ağaçlarının tamamen kesildiği ve taşınmış olduğunu gördük. Depremin yaralarını henüz saramamışken üzüntümüz katlandı. Hunharca yapılan yıkım çalışmalarında asbest ve çeşitli kimyasallarla kirlenen havamız yetiyormuş gibi sıra oksijen kaynağımız olan ağaçlara geldi. İklim krizinin gündemde olduğu bu günlerde ve yeşil alanlara, temiz havaya bu kadar ihtiyacımız varken ağaç kıyımını büyük üzüntüyle kınıyoruz.
Halbuki uzmanlar göre bitki ve ağaç kökleri depremin etkisini azaltmakta büyük rol oynamaktadır. Depremin yaratacağı hasarı en aza indirebilmek için ağaç dikmenin ne kadar önemli olduğu vurgulanıyor. Özellikle, deprem riski yüksek bölgelerde binaların yakınına ağaç dikilmesi tavsiye ediliyor. 6831 Sayılı Orman Kanununa göre; “yetişmiş veya yetiştirilmiş fidanları kesmek, sökmek, ekim sahalarını bozmak, yaş ağaçları boğmak, yaralamak, tepelerini veya dallarını kesmek veya koparmaya 369 ile 2 bin 978 TL arasında idari para cezası verilir” denmektedir.
Yapılan bu kıyıma karşı ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşların ilgili mevzuata göre gerekli yasal işlemlerin yapılmasını bekliyoruz.” – Adil Yeşildağ-

Exit mobile version