Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Açlar, susuzlar, üşüyorlar…

Barınaklar Çare mi? İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde etkisini göstermeye başlayan

Barınaklar Çare mi?

İçişleri Bakanlığı, Türkiye genelinde etkisini göstermeye başlayan soğuk havalar nedeniyle, Hatay Valiliği’ne; Park, bahçe gibi sokak hayvanlarının yaşam alanlarında tespit edilen noktalara düzenli olarak mama, yem, yiyecek ve su bırakılması adına “Sokak Hayvanları” konulu bir genelge gönderdi ama…

Hatay’da da sık sık tartışılan ve ‘köpek saldırıları’ başlığında verilen ‘sokak hayvanları’ konusunda barınakların çare olmadığını söyleyen hayvan severler, çözümün, ortak yaşam alanlarının rehabilite edilerek kullanılması olduğunun altını çiziyor.

Bu konuda Change.Org üzerinden bir imza kampanyası açan hayvan severler, “Hayvanlar, sokaklarımızın rengi. Barınak çare değil, sahipsizlerin sesiyiz” mesajını verdi.

Barınakların bu konuda iyi bir çözüm olmadığını söyleyenlerin ortak mesajında ise şu var:

“Sokak hayvanları, özgürce insanlarla yaşamaya devam etmeli. Onlar, bizim rengimiz, kültürümüz, koruyucumuz, insanların en iyi dostu. Onları barınağa hapsedemezsiniz ki! Barınak koşulları Türkiye genelinde içler acısı durumda iken, bu söz konusu olamaz. Sokaklar onların, dünya onların. Biz insanların olduğu kadar onlar da adil yaşamayı, davranılmayı, yasal haklarının olmasını hak ediyor. Onlar, insanlığa emanet. Özgürlüklerini elinden almayın. Sev, besle, yaşat kısırlaştır…

Onlar, yalnız değil. En masum olanlar onlar, bunu unutmayın. Onların yanında olmalıyız. Lütfen kampanyayı imzalayarak, paylaşarak onların sesi olalım.”

-NE OLDU?-

https://www.change.org/p/hayvanlar-sokaklarımızın-rengi-barinak-çare-değil-ve-sahipsizlerin-sesiyiz-sokakhayvanlarısahipsizdeğil-sahipsizlerinsahibiyiz adresi üzerinden paylaşılan ‘barınak’ kaygısının Hatay adresinde ise 2020 senesinde yaşanan bir olay var!

Hatay Valiliği eliyle o dönem paylaşılan detay şu şekilde oldu:

“Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan köpek ölümleri ve bakımların ihmali ile son zamanlarda sosyal medya platformunda paylaşılan görüntüler ve Valiliğimize gelen şikâyetler sonrasında, Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemeler sonucunda; Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan köpek ölümleri ve bakımların ihmali ile ilgili aynı gün ve sonraki günlerde yerinde yapılan incelemelerde söz konusu görüntülerin Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştiği, yaklaşık 40 görüntünün incelenmesi sonucunda, 20 adet farklı hayvanın bakımının ihmal edildiği ve öldüğü kanaatine varılmış, inceleme ve tespit tutanakları ile kayıt altına alınmıştır.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlere muhalefet etmekten, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 18.940,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.”

-ÖZÜR YOK!-

Antakya Gazetesi’ne konuşan vatandaşlar, ‘bir kap mama ve bir kap su’ sorumluluğunda herkesi bir şeyler yapmaya davet ederken, kurumsal beklenti içinde olmadan, hayvan severler olarak eyleme geçilmesi gerektiğinin altını çizdi, dün yaşananları ise ‘ne değişti?’ sorgusunda noktaladı!

G.Ç. >> 2020 senesinde yaşandı, o denilen! Ne oldu? Bir açıklama bile duymadık! Sadece Valilik bir şeyler söyledi. Cezadan bahsetti. Bakımsızlıktan ölen köpeklerden… Hadi istifayı bir kenara bıraktık da, özür geldi mi? Yaşananlar nedeniyle tüm kamuoyundan özür diliyoruz, dedi mi bir tanesi? O yüzden barınaklar kısmında değilim ben. Çözüm, kısırlaştırılmaları, aç bırakılmamaları ve rehabilite edilmeleri.

U.Ş. >> Onları kafeslerin içine doldurmak, sevgi değil! Ben, onları kaba bir şekilde toplayıp arabalara dolduran belediyeleri kınıyorum. Hele ki bir de bunu yaparken poz verip sosyal medyadan paylaşmıyorlar mı! Onlar, çözüm üretemeyenlerin halini yansıtıyor!

İ.B. >> Açıkçası, Valilik ve Kaymakamlıkların, yerel yönetimlerle beraber sokak hayvanlarının beslenmesi, barınması ve veterinerlik hizmetlerinin sağlanmasına yönelik tedbirler almasını bekleyenler olarak, ‘umutluyum’ desem, kendimi kandırırım! Ne varsa, bizde, vatandaşta var!

P.V. >> Antakya’da eskiden her yerde beslenme odakları vardı. Kaldırdılar zaman içinde! Sayılarını azalttılar ya da! Çok zaman, çöpleri dağıtan köpekler görüyorum… Ne yapsınlar? Açlar, aç bırakılıyorlar! Aslında sonu belli bir hikâye yazıyoruz, onları da bu hikâyenin düşmanı ilan ediyoruz. Her zamanki gibi, kolayındayız!

Tamer Yazar