A’dan Z’ye İmar Barışı…

Başvurular Sürüyor Temmuz ayı itibariyle 71 bin 738 başvuru gerçekleşen Hatay’da ‘imar barışına’ yönelik devam eden başvurular nedeniyle bu rakamın çok daha üzerine çıkılması bekleniyor. İmar Barışı düzenlemesi, kamuoyuyla paylaşıldığı günden bu yana ülke gündemini sıkça meşgul ediyor. Şu ana kadar 70 bini aşkın başvurunun gerçekleştiği Hatay’da da düzenlemeyle ilgili olarak vatandaşların aklında pek çok […]

Başvurular Sürüyor

Temmuz ayı itibariyle 71 bin 738 başvuru gerçekleşen Hatay’da ‘imar barışına’ yönelik devam eden başvurular nedeniyle bu rakamın çok daha üzerine çıkılması bekleniyor.

İmar Barışı düzenlemesi, kamuoyuyla paylaşıldığı günden bu yana ülke gündemini sıkça meşgul ediyor. Şu ana kadar 70 bini aşkın başvurunun gerçekleştiği Hatay’da da düzenlemeyle ilgili olarak vatandaşların aklında pek çok soru işareti bulunuyor.
-MERAK EDİLENLER-
İmar Barışı’nın ne olduğunu, kapsamını ve tüm ayrıntılarını merak edenler için, işte 10 adımda İmar Barışı…
İmar Barışı; imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak üzere hayata geçirildi.
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında yer alıyor.
İmar Barışı kapsamı dışında bulunan bölgeler ise şöyle: Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi, İstanbul Tarihi Yarımada, Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alanda belirlenen yerler, üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde, kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığı tarafından aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş, Hazine’ye ait taşınmazlar üzerindeki yapılar.
İmar Barışı ile yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Ancak depremsellik (deprem oluşturma potansiyeli) açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacak.
Bu düzenleme sayesinde İmar Kanunu’na göre alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek ve yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek.
Yapı kayıt belgesiyle su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabiliyor. İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor, kullanım maksadı değişiklikleri de dâhil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.
Yapı kayıt belgesi almak için son başvuru tarihi 31 Ekim 2018.
Yapı kayıt belgesi bedelinin son ödeme tarihi 31 Aralık 2018.
Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden yapılıyor ve başvurular e-devlet sistemi üzerinden takip edilebiliyor.
Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamıyor. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanıyor. -Tamer Yazar-

Exit mobile version