Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Adana, ‘BALIK’ için OSB kuruyor…

Karidesiyle ünlü Hatay ne durumda? ‘Jumbo Karides’ dendiğinde akla gelen

Karidesiyle ünlü Hatay ne durumda?

‘Jumbo Karides’ dendiğinde akla gelen ilk yer olan İskenderun Körfezi, Türkiye’nin 2017 yılında 11 ülkeye ihraç ettiği 4 Milyon dolarlık ‘deniz ürünleri’ ihracatının da bu anlamda gözde adreslerinden biri. Peki, eldeki bu hikaye şu ana dek nasıl bir yatırımla desteklendi? Hatay denizine sanayi desteğinin ihracat değeri ne oldu?

Tarımsal üretimi ile Türkiye’nin en önemli şehirlerinden biri olan Hatay için sorulan ve sorgulanan son başlık, “denizi olan bir kent, denize dair üretimde ve bu üretimin ihracatında ne kadar söz sahibi?” noktasında cevabını arıyor.
Ararken de, tam da bu noktada Adana’dan gelen son haberi okuyor!
-TARLADA BALIK-
Konuya ilişkin bir açıklama yapan (Adana Ticaret Borsası Başkan Adayı) Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (ASHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Can
Yamanyılmaz, yakın zamanda Adana-Karataş ilçesinde kurulacak Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi’nde balık yetiştirileceğini söyledi. Bu kapsamda; Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi ve ASHİB işbirliği ile Adana Karataş Bölgesi’nde su ürünleri organize sanayi bölgesi kurulması için çalışmalara da başlandı.
-İHRACAT ARTACAK-
Hatay’ın da içinde olduğu bölgedeki su ürünleri sektörünün desteklenmesi ve geliştirilmesi gerekliliğinin önemini vurgulayan ASHİB Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, “ASHİB olarak Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çukurova Üniversitesi ile bir araya geldik. Tarım İl Müdürlüğümüzün önerisi ile Karataş ilçemizin kıyı kesimlerindeki araziler üzerinde havuzlar kurarak bu havuzlarda levrek, çipura, karides gibi ürünler yetiştirilmesini sağlamak için çalışmalara başladık. Bu proje ile yıllık 850 milyon dolar olan balık ve su ürünleri ihracatını orta ve uzun vadede üç katına çıkarmayı, özellikle potansiyelinin çok altında olan 4 milyon dolarlık karides ihracatımızı ise artırmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş’ın projeyi desteklediğini belirten Yamanyılmaz, “Valimiz de projemizi çok olumlu karşıladı ve destekleyeceğini dile getirdi. Bizler de Valimizden aldığımız destekle projemiz üstünde daha büyük gayretle çalışmaya devam edeceğiz. Bu kurulacak tesisin hem bölgemiz hem ülkemiz çok faydalı olacağına inanıyoruz” dedi.
-KARİDES PAZARI-
Sözlerini, Hatay-İskenderun ile özdeşleşen ‘Karides’ başlığında sonlandıran Yamanyılmaz, ülkemizden 2017 yılında yaklaşık 852 milyon dolarlık balık ve su ürünleri ihracatı yapıldığını sözlerine ekleyerek şu çarpıcı değerlendirmeyi yaptı:
“Bölgemizde kurulacak olan bu yetiştiricilik bölgesinin bu ürünlerin ihracatını daha çok arttırması beklenmektedir. Kurulacak olan bu yapı ile 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz 4 milyon dolarlık karides ihracatımızın çok daha artırılması hedeflenmektedir. 2017 yılında 11 ülkeye ihraç ettiğimiz karidesin, dünya karides ithalatında lider konumda olan Japonya, Kore, Yeni Zelanda ve İsviçre gibi pazarlara da açılması sağlanacaktır.”-Tamer Yazar-