Hatay’dan 23,5 Milyon Dolar
Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde (ASHİB) 2020 yılının ihracat şampiyonlarına dair konuşan ASHİB Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz, Hatay’ın, yüzde 8 pay ve 23,5 milyon dolar değerle Adana ve Mersin’in ardından üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
2020 yılında 115 ülkeye ihracat gerçekleştirerek Türkiye’ye 289 milyon dolar döviz kazandıran Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nde (ASHİB) ihracat şampiyonu firmalar belli olurken, Hatay da listede yer aldı. AKİB Aktüel’e konuşan ASHİB Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz; yumurta, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, kanatlı ürünleri, bal ve bağırsak sektörlerinde en fazla ihracat rakamlarına ulaşan 57 firma olduğunu söyledi.
-RAKAMLAR-
Küresel ticarette en zor geçen yılda pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuçlarını elde ettiklerini ve 115 ülkenin 57’sinde önemli artışlar elde ettiklerini vurgulayan Yamanyılmaz, “2020 yılında en fazla ihracatı 91,2 milyon dolar değerle Irak, 49,5 milyon dolar değerle Suriye ve 18,6 milyon dolar değerle Almanya pazarında gerçekleştirdik. İhracat artışlarında rekor kırdığımız ülkelerse; yüzde 3 bin 620 artış ve 1,74 milyon dolar değerle Rusya, yüzde 2 bin 228 artış ve 5,9 milyon dolar değerle Çin, yüzde 828 artış ve 2,4 milyon dolar değerle Senegal, yüzde 573 artış ve 8,2 milyon dolar değerle Birleşik Arap Emirlikleri ve yüzde 400 artış ve 2,7 milyon dolar değerle Afganistan dikkat çekiyor” diye konuştu.
AKİB’in sorumlu olduğu illere göre ASHİB’in ihracatını da ele alan Yamanyılmaz, “2020 yılında en fazla su ürünleri ve hayvansal mamuller ihraç eden ilimiz, yüzde 37 pay ve 105,5 milyon dolar değerle Adana oldu. Mersin yüzde 22 pay ve 63,4 milyon dolar değer ile ikinci, Hatay ise yüzde 8 pay ve 23,5 milyon dolar değerle üçüncü sırada yer aldı. Kayseri, yüzde 7 pay ve 19,6 milyon dolar değer, Karaman yüzde 2 pay ve 5,8 milyon dolar değer elde etti” dedi.
-PROJELER-
Bir yandan pazarlarda çeşitliliği artırma ve mevcut pazarlarda etkinliği yükseltmeye çalışırken, diğer yandan su ürünlerinde üretim kapasitesini artıracak önemli projeleri hayata geçirmek için büyük gayret gösterdiklerini dile getiren Yamanyılmaz, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin 1 milyar doları aşan su ürünleri ihracatında yüzde 30’luk artış sağlayacak Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi’ni Adana’da hayata geçiriyoruz. Karataş’ın Adalı Mahallesi’nde, denize yakın 6 bin 300 dönüm verimsiz arazide planladığımız ihtisas OSB’miz, 215 parselden oluşuyor. 300 milyon lirası altyapı yatırımları olmak üzere, yaklaşık 2 milyar liralık toplam yatırımla kuracağımız ihtisas OSB’mizde, 3 binin üzerinde istihdam sağlayacağız. Bu istihdamın 2 bini, kadın çalışanlarımızdan oluşsun istiyoruz. 60 bin ton üretim kapasitesine sahip ihtisas OSB’mizde, yıllık 500 milyon dolar ciro ve 250 milyon dolar ihracat hedefliyoruz.
Balıkçılık ve Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde, ihracat pazarlarında büyük talep gören levrek, çipura ve karides üretimimiz ağırlıklı olacak. Ayrıca kefal türleri, sazan, yayın, yılan balığı, yosun, tilapya, pangasus ve trança gibi balık ve su ürünlerini yetiştireceğiz.”
-MKÜ DESTEĞİ-
Akdeniz’de nesli azalan balık ve deniz canlılarının çoğalmasına yönelik çalışmalar da yürüteceklerini ifade eden ve bu konuda Hatay MKÜ’nün de içinde olduğu çalışmaları destekleyeceklerini dile getiren Yamanyılmaz, şunları söyledi:
“Bölgemizdeki Çukurova Üniversitesi, Mersin Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’ndeki Su Ürünleri Fakülteleri, bilinçsiz avlanma başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle nesli azalan lagos, sinarit, ceylan, mercan, halili türü balıklar ile Akdeniz karidesinin kültür ortamında üretimi için araştırmalar yürütüyor. İhtisas OSB’mizde, bir teknokent veya Ar-Ge merkezi kurarak, su ürünleri mühendislerimizin araştırmalarını destekleyeceğiz. Üniversitelerimizle işbirliği içinde, ekonomik değeri yüksek türlerin çoğalmasını sağlayarak, tarla balıkçılığı projemizi de kültürel üretime dâhil etmeyi amaçlıyoruz. Tarla balıkçılığında kümelenme modeliyle dünyada bir ilk olacak projemiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde hızla ilerliyor.”
-FİRMALAR-
ASHİB Başkan Vekili Ali Can Yamanyılmaz’ın verdiği bilgiye göre, ASHİB su ürünleri sektöründe ilk 10 içinde Hatay’dan Nesa Su Ürünleri Tic. San. A.Ş. ve Akgöl Balıkçılık Su Ürn. Ür. Hayv. İth. İhr. Ltd. Şti. listeye girdi. ASHİB bal sektöründe ilk 8 içinde ise yine Hatay’dan, Kahraman Yağ Ve Gıda San. Tic. Ltd. Şti. ile Şerif Şam Hayv. Gıda Zir. Tar. İnş. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. yer aldı. ASHİB kanatlı sektöründe ilk 10’da, Hatay’dan Harbiye Piliç Dış Tic. Ltd. Şti. yer aldı.
-Tamer Yazar-