Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Afrin, Hatay’dan mı yönetilecek?

Hatay Valisi Yönetimde mi olacak? Afrin’de TSK ve ÖSO’nun kontrolü

Hatay Valisi Yönetimde mi olacak?

Afrin’de TSK ve ÖSO’nun kontrolü sağlamasının ardından yeniden yapılanma çalışmaları başladı.Afrin Kurtuluş Kongresi Sözcüsü Hasan Şindi’nin verdiği bilgiye göre, Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini Hatay Valiliği üstlenecek

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) tamamen kontrolü ve güvenliği sağladığı Afrin’in yeniden yapılandırılması konusunda belirlenen yol haritası netleşmeye başladı. Konuya ilişkin olarak bir haber yapan ve konuyu irdeleyen Deutsche Welle’nin paylaştığı bazı detaylar, Hatay kamuoyunu da yakından ilgilendiriyor.
İşte o detayların gerisinde birikenler:
“Türkiye’nin, Afrin kent merkezinde kontrolün sağlandığını duyurduğu gün, Gaziantep’te de Afrin’in geleceğine dair bir kongre düzenlenmişti. Afrin’in önde gelen isimlerinin katıldığı ifade edilen ‘Afrin Kurtuluş Kongresi’, söz konusu toplantıda beş yedek üyeyle birlikte 35 kişilik bir meclis seçti. Kongre sözcüsü Hasan Şindi, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada, Afrin’in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, sekiz Arap, bir Alevi, bir Ezidi ve bir Türkmen olduğunu belirtti. Seçilen isimlerin listesini Valilik ve Dışişleri Bakanlığına verdiklerini söyleyen Şindi, durumun bir hafta ya da 10 gün içinde netleşeceğini, ardından da yerel meclisin üyelerinin Afrin’e gideceğini ifade etti.
Bu süre zarfında Afrin’deki irtibatlar sayesinde içeriden rapor aldıklarını belirten Şindi, ‘Biz de Türkiye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle beraber oturuyoruz. İlgili makamlarla, Valiyle konuşuyoruz’ diyerek şu an için koordinasyonu Gaziantep’ten yürüttüklerini söyledi. Şindi’nin verdiği bilgiye göre, Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini ise Hatay Valiliği üstlenecek. Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısı, Afrin’de Vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak.
Bu konuyla ilgili konuşan Şindi, ‘Afrin için bir Vali belirlenecek. Ama bu Valinin kim olacağını bilmiyoruz. Hâlâ tam net değil. Ama Türkiye’den biri olacak ve hükümet belirleyecek. Kaymakam da olacak. Yine Türkiye’den’ ifadesini kullandı. Şindi, Hatay Valisi ile “Afrin Valisi”nin koordinasyon içinde olacağını sözlerine ekledi.”
-İKİLİ YAPI-
Türkiye’nin Afrin’de Vali Yardımcıları üzerinden yürütmeyi planladığı yönetim şekli, daha önce Fırat Kalkanı Harekâtı ile ele geçirilen Cerablus, El Bab, Azez ve Mare gibi bölgelerde de hayata geçirilmişti. Bu konuda konuşan ve Hatay’ın da ‘Afrin’i Yönetim’ noktasında devrede olduğu durumu değerlendiren Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Vahap Coşkun, Türkiye’nin Suriye’de kontrol altına aldığı bölgelerde izlediği yol haritasını şöyle tanımladı:
“Türkiye burada ikili bir yapıyı yürütüyor. Bir taraftan oradaki halkın temsilcilerinden seçilmiş bir heyeti belirliyor ve bunlar gündelik hayatın idamesinde rol alıyorlar. Bir de Türkiye genel bir koordinasyon sağlamak açısından buralara kendi bürokratlarından birini atıyor.”
Coşkun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ocak ayında yaptığı “Azez’de, Cerablus’ta, Mare’de bugün kaymakamımız var, emniyet müdürümüz var, bugün jandarma komutanımız var” açıklamasını hatırlatarak şu tespiti yaptı:
“Bakan Soylu, bahsettiği bürokratların adeta Türkiye’nin bir beldesi ya da ilçesini yönetir gibi mülki idare pozisyonlarında görevlerini ifa ettiklerini söylemişti. Benzer bir durum Afrin’de de olacak.” -Tamer Yazar-