Olası bir göçün hazırlığı da!
Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı öncesinde küçük gruplar halinde göçlerin yaşandığı Afrin’de bundan sonraki süreçte ne olacağı belirsizliğini koruyor. Ancak, Türkiye sınırında buna dair hazırlıklara başlandı bile.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), 2012 yılından bu yana PYD-YPG/PKK tarafından kontrol edilen Afrin’e yönelik başlattığı askeri operasyon bağlamında askeri birlikler Suriye’ye girdi. Günler öncesinden başlayan operasyon kapsamında tanklar eşliğinde ilerleyen askeri birliklerin Suriye içerisinde ne kadar derine ineceği merak konusu. Ancak söz konusu operasyonun, Hatay’ın güvenliği açısından da önemli olduğunun altı özenle çiziliyor.
Hatırlanacağı gibi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, bu hassasiyet noktasında ilerleyen Zeytin Dalı Harekatı nedeniyle geçtiğimiz günlerde Hatay’da denetlemelerde bulunmuş, Akar’a bu önemli ve hassas ziyaretinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de eşlik etmişti.
Konuya ilişkin olarak Hürriyet Gazetesi’nin işaret ettiği bir rapora göre, PKK’nın silah-bomba eğitimi verdiği 3 kampın da Afrin’de bulunduğu, Türkiye’ye eylem amaçlı gönderilen canlı bomba ve eylemcilerin de bu kamplarda eğitildiği belirtiliyor. PKK’nın, Hatay’ın Amanos Dağları’na açılan kapı olarak gördüğü Afrin üzerinden terörist, silah ve mühimmatı Türkiye’ye gönderdiği, son bir yılda 200’e yakın teröristin silahlı çatışma, baskın ve eylem amaçlı Afrin üzerinden Türkiye’ye sızdığı da tespit edilenler arasında.
-GÖÇ HAREKETİ-
Türkiye’nin askeri operasyonu kapsamında 4. günü geride bırakan bölgede göç eden ailelerin kalabalığı Afrin operasyonu öncesi başlamıştı. Özellikle Türkiye sınır köylerinde yaşayan birçok kişi evlerini terk ederken, Afrin’de göç edenlerin sayısı son dönemde 20 bini bulmuştu. Göç edenlerin rotasında henüz Türkiye yok! Şu ana kadar göç eden kalabalıkların yönü; muhaliflerin kontrolündeki İdlib, Fırat Kalkanı harekâtıyla Türkiye’nin kontrolünde bulunan Azez ve Suriye rejiminin kontrolün-deki Halep’in kuzeyine yönelik oldu. Göç edenlerin çoğunluğunun, Afrin’de yaşayan Arap ve Türkmenlerden oluştuğu bildirildi.
Bölgedeki sivillerin bu hareketi noktasında ‘bekle-gör’ politikası yerine ‘hazırlık’ yapmayı tercih eden Ankara ise her şekilde olası bir göç için hazırlıklarını aralıksız olarak sürdürüyor. Azez bölgesinde çadırkent kurma çalışmaları da buna dair.
-HAZIRLIKLAR-
İnsani yardım örgütleri de bu önemli ve stratejik hazırlığın önemli birer parçası. Alınan bilgiye göre, Afrin’den güvenli bölgelere olası göçe karşı hazırlıklarını sürdüren yardım örgütlerinden biri de, İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı.
Bu konuda bir açıklama yapan İHH Suriye Çalışmaları Koordinatörü Erhan Yemelek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PYD/PKK ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nın ardından terör örgütünün sivillerin güvenli bölgelere geçişine izin vermediğini söyledi. Lojistik merkezlerinde hazırlıklarının devam ettiğini anlatan Yemelek, şu bilgileri aktardı:
“Afrin’den olası göç dalgasına karşı en kötü senaryoya göre hazırlıklar yapılıyor. Şimdiye kadar sivil çıkışına izin verilmediği için Afrin’den bir göç söz konusu değil. İdlib’e olası göç dalgasına karşı acil gıda paketleri hazırlamaya başladık. Mobil aşevimizi de hazır bekletiyoruz. Mobil aşevimizden ihtiyaç durumuna göre sıcak yemek çıkarma imkanımız bulunuyor. Aynı zamanda düzenli olarak çalışan fırınlarımızdan da ekmek ihtiyacını karşılayabiliriz. Bunların haricinde olası göç dalgası ihtimaline karşı sivillerin konaklayabilmesi için çadır kurulumu da planlıyoruz. Sivillere battaniye ve sünger yatak da ulaştıracağız.” -Tamer Yazar-