Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür sağlamak için 23 bin 307 hektar büyüklüğünde tahsis yapıldığı, Akbelen ormanı içindeki alanın ise 78 hektar olduğu iddia edildi.
Aralarında Antakya Çevre Koruma Derneği’nin de olduğu yüzlerce sivil toplum örgütü Belen ormanlarındaki ağaç kesiminin durdurulması için iktkidara çağrı yaptı.
Çevre Mühendisleri tarafından yapılan açıklamada İkizköylülerin, Muğla, Milas’ta kömür madenciliğine karşı Akbelen Ormanı’nı ve yaşam alanlarını korumak için yıllardır direndiği anımsatılarak Milas ve Yatağan’daki üç kömür yakıtlı termik santraline yakıt sağlamak için açılan kömür ocakları Muğla’nın tarım alanlarını, ormanlarını yok etiği vurgulandı.
Milas’taki kömür ocakları işletme ruhsat sahası içerisinde 60 köy bulunduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi:“Şu ana kadar ruhsat sahası içinde kalan köylerden 8’i tamamen 15’i ise kısmen yok edildi. Bölge halkı yıllardır kömür sebebiyle yaşam alanlarını, geçim kaynaklarını kaybediyor, büyük bir hak gaspına uğruyor.Tüm Akdeniz havzası kontrol edilemeyen orman yangınlarıyla mücadele ederken, sıcak hava dalgaları gün geçtikçe daha dayanılmaz hale gelirken, Türkiye’nin birçok bölgesi aşırı hava olaylarının yarattığı kuraklık, sel gibi afetlerle boğuşurken, doğal bir yutak alanını fosil yakıtlar için gözden çıkarmak tarihi, trajik bir hatadır! İklim kriziyle gerçek anlamda mücadele bakanlık ismine “iklim değişikliği” ekleyerek olmaz, ormanların korunmasıyla, kömüre veda edilmesiyle olur.Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verilerine göre 2020 yılı sonu itibariyle orman sayılan alanlarda maden, toprak dolgu, enerji ve diğer izinler, turistik tesis ve tahsis başta olmak üzere 89.766 adet izin verilmiş ve bu alanlar 738.433 hektara ulaşmış durumda.Sayıştay’ın, Orman Genel Müdürlüğü denetim raporunda da 649 maden izin sahasının 152’sinde izinsiz yapılar bulunduğu ve izin amacı dışında kullanımlar tespit edildi. – Tamer Yazar –