Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ağız Diş Sağlığı Eğitimi

Dişhekimleri Odası’nın özel bakım

Dişhekimleri Odası’nın özel bakım gerektiren kişilere yönelik Projesi Hatay’da bir ilk…

Hatay Dişhekimleri Odası, özel bakım gerektiren bireylere yönelik “Ağız ve Diş Sağlığı” içerikli bir projeye start verdi.
Riyat Boz yönetimimdeki, zihinsel engelli bireylerin devam ettiği okul ile Dişhekimleri Odası yönetimi arasındaki işbirliği kapsamında dün projenin ilk adımı başlatıldı. Defne ilçesindeki Defne Evi’nde geniş katılımla gerçekleşen toplantıda, MKÜ Dişhekimliği Fakültesi’nden Prof. Dr. Behiye Bolgül’ün sunumu ile özel bakım gerektiren çocuk ve gençler ile velilerine “Ağız ve Diş Sağlığı” konularında bilgi aktarıldı.
Oda Başkanı Nebil Seyfettin, sunumu öncesi açış konuşmasında, Oda olarak sosyal sorumluluk kapsamında yıllardır toplum ağız ve diş sağlığına yönelik birçok projeye imza attıklarını hatırlatarak, bu kez de yeni, ancak farklı bir projeyi başlatmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.
Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan ve ilimiz Hatay’ın pilot il seçildiği “Özel Bakım Gerektiren Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı Eğitimi” adı altında, özel bakım problemi olan bireylerin ebeveyn, bakıcı ve yakınlarına yönelik eğitim startı verildiğini belirten Oda Başkanı Nebil Seyfettin, projenin 4 ay süreceğini, projenin başında da MKÜ Diş Fakültesi’nden Prof. Dr. Behiye Bolgül’un bulunduğunu anlattı.
Oda bünyesindeki çok sayıda eğitmenin de projenin bir parçası olacağını söyleyen Başkan Nebil Seyfettin, önce ebeveynleri 10 soruluk bir ankete tabi tutacaklarının altını çizerek, böylelikle özel bakım gerektiren bireylerin demografik, ve oral hijyen beslenme alışkanlıkları hakkında bilgiye sahip olunacağının altını önemle çizdikten sonra şöyle konuştu:
“Özel bakım gerektiren bireyler; sahip oldukları çeşitli engeller, beslenme şekilleri ve kişisel bakımlarını yapamamaları nedeni ile yetersiz ağız hijyenine sahiptir yani ağız hijyenleri kötüdür. Bakteri plağı birikimleri fazladır, dişleri normal sağlıklı bireylere göre çürümeye daha çok meyillidir. Dolayısıyla özel bakım gerektiren bireyler ağız- diş sağlığı açısından yüksek risk gurubundadır.
Bu bireylerde oluşan diş çürükleri ve periodontal hastalıkların tedavisi gerek hekimler gerekse ebeveynleri/ bakıcıları için oldukça güçtür. Dişlerinde çürük ve dişeti problemlerinin oluşumunun önüne geçmek gerekir. Bundan dolayı özel bakım gerektiren bireylerde koruyucu ve önleyici tedaviler büyük önem arz etmektedir.
Özel bakım gerektiren bireylerin sağlıklı ağız hijyenine sahip olabilmesi için bakımlarını üstlenen ebeveynleri/ bakıcılarının koruyucu ve önleyici tedaviler konusunda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri gerekir.
Hatay Dişhekimleri Odası tarafından bu proje kapsamında özel bakım gerektiren bireylerin ebeveynleri/ bakıcılarına yönelik verilecek eğitimlerle diş fırçalama yöntemlerinin gösterilmesi, uygun beslenme önerileri ile çürük ve periodontal hastalıkların önlenmesi ve dolayısıyla ağız sağlıkları ile beraber genel sağlıklarının da korunması amaçlanmaktadır.”
Projeye start veren MKÜ Dişhekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behiye Bolgül, 6 yaşa kadarki çocuklarda sütdişlerinin özel bakım ve tedavi gerektirdiğini, özellikle anımsattıktan sonra, bu süt dişlerinin yerine daha sonra üstte ve alta 14’erden 28 dişin çıktığını, ağızdaki bakteriler nedeniyle de bu dişlerin sağlıksız olabileceğini, bununu için de düzenli şekilde diş fırçalama alışkanlığının çocuklara mutlaka kazandırılması gerektiğini bildirdi.
Çocuklarda 6 yaşına kadarki süt dişlerinin “Süt dişleri dökülecek” dinilerek ihmal edilmemesi gerektiğini ısrarla yineleyen Prof. Dr. Bolgül, diş ve diş eti hastalıklarının genel sağlığı da etkileyeceğinin altını çizerek, “Bunlar, bulaşıcı olmayan hastalıklar ile kalp hastalığına yol açabilir” uyarısında bulundu.
Her gün sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez düzenli diş fırçalaması yapmak gerektiğini, fırçaya çok macun dökmenin yararlı olmadığını söyleyen Prof. Dr. Bolgül, 45 derecede tutulan fırçanın diş etlerine zarar vermeyecek şekilde kullanılması gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Bolgül, diş ipi de kullanılabileceğini, bunda da diş etine baskı yapılmamasının öncelikli olacağını hazırlattı. -Cemil Yıldız-