Ağız kuruluğu neden olur, nasıl geçer?

Ağız kuruluğu son derece rahatsızlık yaratan bir durumdur. Peki ağız kuruluğu nedir? Ağız kuruluğu; ‘kserostomi’ olarak da adlandırılan, ağzın sürekli nemli olmasını sağlayan tükürük bezlerinin tükürük üretmemesi durumudur. Ağız kuruluğu, sosyal olarak da kişiyi zorlayan, rahatsız hissettiren bir durumdur. Herkesin başına gelebilecek olan ağız kuruluğunu bazı kişiler kronik olarak yaşayabilir. Ağız kuruluğu denince akla hemen tükürük […]

Ağız kuruluğu son derece rahatsızlık yaratan bir durumdur. Peki ağız kuruluğu nedir?

Ağız kuruluğu; ‘kserostomi’ olarak da adlandırılan, ağzın sürekli nemli olmasını sağlayan tükürük bezlerinin tükürük üretmemesi durumudur. Ağız kuruluğu, sosyal olarak da kişiyi zorlayan, rahatsız hissettiren bir durumdur. Herkesin başına gelebilecek olan ağız kuruluğunu bazı kişiler kronik olarak yaşayabilir. Ağız kuruluğu denince akla hemen tükürük gelir. Bir vücut salgısı olan tükürük son derece önemlidir. Çünkü ağızdaki kötü bakterilerle, dişleriniz ve diş etlerinize zarar verebilecek mikroplarla savaşmak için tükürük üretilir ve bu salgı bir karşı koruma sağlar. Kronik ağız kuruluğu yeterli miktarda tükürük üretilmediğinde oluşur. Bu da bakteri kolonilerinin ve enfeksiyonların ağızda çoğalmasına neden olur ve ağız sağlığının korunamaması anlamına gelir. Acıbadem sitesinin verdiği bilgilere göre ağız kuruluğu tedavisini sizler için derledik:

Ağız Kuruluğunu Nasıl Geçer?

Ağız kuruluğu uyuma isteğini bile azaltır. Çünkü sabahları daha çok hissedilen bu kuruluk, sosyal olarak da kişiyi kötü hissettirir. Peki ağız kuruluğu nasıl geçer?

Öncelikle sürekli yaşadığınız bir ağız kuruluğu varsa vakit kaybetmeden bir ağız ve diş sağlığı hekimine gitmelisiniz. Rutin ağız ve diş kontrollerinizi ihmal etmemeli, diş hekiminiz bunun organlardan kaynaklandığını düşünürse de İç Hastalıkları hekimine görünmelisiniz.

Yeterli su içmeyi ve dişlerinizi düzenli fırçalamayı ihmal etmeyin. Gün boyunca su yudumlayarak ağzınızı nemli tutabilirsiniz.

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için dişlerinizi sadece fırçalamanız yeterli olmaz. Dişlerinizin yapısı uygunsa diş ipi veya arayüz fırçası kullanın. Alkolsüz gargaralar da kullanabilirsiniz.

Şekersiz sakızlar daha fazla tükürük salgılamanıza ve ağzın nemli kalmasını sağlayabilir.

Su bazlı bir dudak nemlendirici de fayda sağlayabilir.

Şekerli ve asitli gıda tüketimini en aza indirin.

Tuzlu ve aşırı baharatlı yiyecekler, kuru ekmek, tost ve kurabiye gibi yiyecekler, kuru et, kuru meyve gibi yiyeceklerden uzak durun. Çorba, yumuşak ve oda sıcaklığında yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Alkol, çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri, üzüm, domates, portakal, greyfurt suyu ve gazlı içecekleri içmeyin.

Mümkün olduğunda ağzınızdan değil, burnunuzdan nefes almaya çalışın.

Takma diş kullanıyorsanız bu dişlerle uyumayın.

Kronik burun tıkanıklığınız, kontrol edilemeyen alerjiniz varsa doktorunuza başvurun.

“Gece uyurken ağız kuruluğunu neden olur?” gibi bir şikayetiniz varsa yatak odanızı havalandırmayı ve nemlendirmeyi deneyin. Buharlaştırıcılar rahatlatabilir. Geceleri başucunuza koyacağınız bir bardak su da erişiminizi kolaylaştırarak sabah olacak kuruluğu engeller.

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kuruluğu tedavi edilebilir. Ama öncelikle ağız kuruluğu nedenlerine göre tedavi şeklinin belirlenmesi gerekir. Ağız kuruluğunuzun nedeni kullandığınız ilaç veya ilaçlarsa doktorunuzun bu ilaçlarda veya dozlarında bir değişikliğe gidebilir. Otoimmun ve diğer hastalıklar nedeniyle gelişen ağız kuruluğunda ise hastalıkların tedavileriyle ilgili düzenleme yapılır.

Doktorunuz tükürük üretimini artıran ilaç önerisinde bulunabilir. Ağzınızı nemlendirecek bu ilaçlar jel, sprey, tablet ve pastil şeklinde olabilir. Her ilaç herkes için uygun değildir. Bu nedenle eczaneden kendi kararlarınız doğrultusunda ilaç almayın.

Tükürük bezi tıkanıklıklarında genellikle minik cerrahi işlemler uygulanır. – Meriç Deniray-

Exit mobile version