Ağrı harekete geçti!

Hatay’da durum ne? AK Parti Ağrı Milletvekili Çelebi, “2020 yılının ‘İshak Paşa Sarayı Yılı’ olarak ilan edilmesini istiyoruz” derken, gözler Hataylı Vekillere çevrildi ve onların 2020 Yılı’na dair Hatay gündemlerinde ne olduğuna… Dünya’nın ilk mağara kilisesi ünvanlı, Vatikan tarafından hac noktası olarak ilan edilmiş Saint Pierre… Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i […]

Hatay’da durum ne?

AK Parti Ağrı Milletvekili Çelebi, “2020 yılının ‘İshak Paşa Sarayı Yılı’ olarak ilan edilmesini istiyoruz” derken, gözler Hataylı Vekillere çevrildi ve onların 2020 Yılı’na dair Hatay gündemlerinde ne olduğuna…

Dünya’nın ilk mağara kilisesi ünvanlı, Vatikan tarafından hac noktası olarak ilan edilmiş Saint Pierre… Anadolu’da inşa edilen ilk cami olma özelliğini taşıyan Habib-i Neccar Camisi… Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerinden biri olan ve 1574 yılında Mimar Sinan’a yaptırılan Payas Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi… Hatay coğrafyasının sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginliği işaret edenler, Ağrı başlığında atılan son adıma dikkat çekti, Hatay Milletvekillerini harekete geçmeye çağırdı.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi tarafından gündeme taşınan son çağrı, 2020 yılının, UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesine alınmış “İshak Paşa Sarayı Yılı” olarak ilan edilmesini yönünde olurken, benzer bir çalışmanın Hatay Turizmi için İl Milletvekillerinden gelmesi gerektiğini söyleyenler, “Kim ilk adımı atar” sorgusunda duruyor.
Bilindiği gibi “2018 Troya Yılı”, Çanakkale genelinde bölgeye %60 bir canlılık getirmiş, “2019 Göbeklitepe Yılı” da, Şanlıurfa turizmine bu sene oldukça hareketli bir sezon yaşatmıştı.
-BEKLENMEMELİ!-
Hatay merkezli turlarla çalışan bir turizmci, Ağrı’nın hamlesini ‘olağan’ karşılarken, “Şaşırmamak lazım, ama… Biz bu durumda ne yapıyoruz, ne yapacağız, asıl buna bakmak lazım!” dedi ve şöyle devam etti:
“Her şehir, kendi turizmini ayağa kaldırmaya çalışıyor. Ağrı’nın Milletvekili de bunu yapıyor. Çünkü Bakanlığın buna dair bir politikası var ve şimdiden kendi şehrini gündeme taşıyor, ki bizlerin de benzer bir beklentide olduğunu söylemek yalan olmaz. Bu anlamda sormak lazım tabi; Hüseyin Yayman’a… Mehmet Güzelmansur’a… Abdulkadir Özel’e… Barış Atay’a… Hüseyin Şanverdi’ye… Serkan Topal’a… Suzan Şahin’e… Sabahat Özgürsoy Çelik’e… İsmet Tokdemir’e… Lütfi Kaşıkçı’ya… Hacı Bayram Türkoğlu’na… Onların bu konuda bir planı var mı, diye! Sahi, var mı? Dilerim cevapları ‘var’ yönündedir. Çünkü kayıpları arasından ilerleyen bir şehir haline geldik. O nedenle de bize yeni sorun başlıkları değil, çözümler gerek!”
-2020 HEDEFİ-
Hatay’da da benzer bir tartışmanın fitilini ateşleyen AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, “İlk olarak 2018 yılı, Troya Antik Kenti, bu yıl da Göbeklitepe yılı olarak ilan edildi. Şimdi 2020 yılı için bir sembol çalışması yapılacak. 2020 yılı için Ağrı’da bulunan İshak Paşa Sarayı’nı 2020 yılı için öneriyoruz. Hem doğulu hem de batılı olan; Selçuklu ve Osmanlı’dan motifler taşıyan eserin 2020 yılı için önerilmesini sayın bakanımızdan talep ediyoruz” diye konuştu ve Ağrı olarak beklentilerini şöyle netleştirdi:
“İshak Paşa Sarayı gezilirken atılan her adımda tarih, baktığınız her bir köşede sanat, incelediğiniz her bir motifte Türk- İslam kültürüyle yoğrulmuş Selçuklu sanatının geleneksel örnekleri ile karşılaşmanız mümkündür. Dünyanın ilk kalorifer sisteminin de kullanıldığı İshak Paşa Sarayı, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür. Dilden dile anlatılan Kerem ile Aslı’nın aşk hikâyesinin geçtiği yer de İshak Paşa Sarayı’nın karşısında bulunan alandır. Türkiye’nin çatısı olarak kabul edilen, 5 bin 137 metrelik yüksekliği ile heybetini her mevsimde gösteren Ağrı Dağı da İshak Paşa Sarayı’na komşudur. Bu itibarla 2020 yılının, ıssızlığın ortasında masalsı bir zarafetle yükselen, Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin eşsiz bir sentezini yansıtan ‘İshak Paşa Sarayı Yılı’ olarak ilan edilmesini istiyoruz.”
Çelebi, “2020’nin İshak Paşa Sarayı Yılı ilan edilmesi demek, bu destinasyonda komşu ülkelerden yaklaşık 1 milyon turistin ilimize, bu bölgeye getirilmesi demektir. Doğu Anadolu bölgemizin ve bölge insanımızın misafirperverliğinin Türkiye ve dünya gündemine gelmesi sağlanacaktır. Yıllardır terörle anılan bölgeye karşı pozitif bir farkındalık oluşacaktır. İshak Paşa Sarayı’nın eşsiz hikayesini Türkiye ve dünya öğrenecektir” değerlendirmesinde bulundu. -Tamer Yazar-

Exit mobile version