Ağustos’ta en az 179 işçi hayatını kaybetti

  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yayımladığı rapora göre, 2024 yılı Ağustos ayında en az 179 işçi hayatını kaybetti. Bu verilerle birlikte yılbaşından bu yana ölen işçi sayısı 1201’e yükseldi. İSİG tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayında kaydedilen işçi ölümlerinin yüzde 73’ünün ulusal basından, yüzde 27’sinin ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, […]

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) yayımladığı rapora göre, 2024 yılı Ağustos ayında en az 179 işçi hayatını kaybetti. Bu verilerle birlikte yılbaşından bu yana ölen işçi sayısı 1201’e yükseldi.

İSİG tarafından yapılan açıklamada, Ağustos ayında kaydedilen işçi ölümlerinin yüzde 73’ünün ulusal basından, yüzde 27’sinin ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından edinilen bilgilerle tespit edildiği belirtildi.

Raporda, mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere toplam 7 çocuk işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. Çocuk işçi ölümlerinin artış gösterdiği ve bu konuda detaylı bir raporun yakında açıklanacağı bildirildi.

Genç işçi ölümlerinin de arttığı vurgulandı. 18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerinin özellikle sanayide yoğunlaştığı, inşaat işçiliği, moto kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi diğer işkollarında da görüldüğü belirtildi.

Ağustos ayında en fazla işçi ölümünün inşaat, tarım ve taşımacılık sektörlerinde meydana geldiği kaydedildi. Maden sektöründe de Zonguldak’ın TTK ve çeşitli özel işletmelerde işçi ölümlerinin yaşandığı ifade edildi. Ayrıca tersanelerde Aliağa, Tuzla ve Yalova’da da iş cinayetleri yaşandığı ve moto kurye ölümlerinin bu yıl 37’ye ulaştığı belirtildi.

Sektörel bazda değerlendirildiğinde; sanayi sektöründe 63, inşaat sektöründe 47, tarım sektöründe 39 ve hizmet sektöründe 30 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi. Sanayi sektöründe işçi ölümlerinin hızlı bir artış gösterdiği ifade edildi.

Raporda, yüksekten düşme ve elektrik çarpması gibi kazaların önlenebilir olduğu vurgulandı. Ağustos ayında 28’i inşaat sektöründe olmak üzere toplam 41 işçinin yüksekten düştüğü, 6’sı inşaatta olmak üzere 15 işçinin elektrik çarpması sonucu hayatını kaybettiği aktarıldı. Bu durumun, önlemsizlik, denetimsizlik ve kuralsızlığın bir göstergesi olduğu ifade edildi. – Volkan İcil-

Exit mobile version