Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AHKİB: 2024 İhracatta kayıpsız geçti

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, zorlayıcı koşullara rağmen üretime devam ederek, 2024’ü kayıpsız kapatmayı başardıklarını açıkladı.

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu

AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, 2024 yılında 374,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Tekin, geçen yıl bölge ihracatının büyük bir kısmının bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ürünlerinde yoğunlaştığını belirtti. En fazla ihracat yaptıkları ülkeler ise Hollanda, İspanya ve Almanya oldu.

2024 yılı, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün küresel ekonomik zorluklar, enflasyon baskısı ve döviz kuru farkları gibi çeşitli olumsuz etkenlerden fazlasıyla etkilendiği bir yıl oldu. Türkiye genelindeki hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı, yüzde 6,9 oranında düşerek 17,9 milyar dolara geriledi. Ancak, AHKİB üyeleri, bu zorlayıcı koşullara rağmen üretime devam ederek, yılı kayıpsız kapatmayı başardılar. Başkan Tekin, sektörün kriz dönemlerinde bile fırsatlar yaratarak Türkiye ekonomisine değer katmaya devam ettiğini vurguladı.

Katma Değerli Üretim ve İnovasyon

Tekin, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün gelecekteki hedefinin yenilikçi ve katma değerli ürünlerle küresel pazarlarda rekabet edebilmek olduğunu söyledi. Bu amaca ulaşabilmek için AR-GE, tasarım ve teknolojik yatırımlara öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Sektörün sermaye eksiklikleri nedeniyle bu hedeflerin yalnızca hükümet desteği ile mümkün olabileceğini belirten Tekin, böyle bir dönüşümün sadece sektörün değil, ülke ekonomisinin genel rekabetçiliğine de büyük katkı sağlayacağını belirtti.

2025’te Toparlanma Beklentisi

Başkan Tekin, 2025 yılına ilişkin beklentilerini de paylaştı. 2025 yılının ilk yarısının zorlu geçeceğini ancak ikinci yarısında sektörde toparlanma sürecinin başlayacağını öngördü. Tekin, küresel talepte hızlı bir artış beklediklerini, döviz kurunun ihracatı destekleyecek seviyelere gelmesini ve lojistik maliyetlerde iyileşmeler olmasını ümit ettiklerini belirtti. Bununla birlikte, küresel enflasyon ve jeopolitik belirsizliklerin sektörü etkilemeye devam edeceğine dikkat çekti.