Aile hekimleri sıkıntılı…

Sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi işitecek bir sağlık bakanlığı istiyoruz! Aile hekimleri, özlük ve sosyal haklar yanı sıra çalışma ortamı ile ilgili sorunlarına çözüm istiyor. Hatay Tabip Odası (HTO), Aile Hekimleri Derneği ile Sağlık Emekçileri Sendikaları adına yapılan ortak açıklamayla, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği hakkında görüşler aktarıldı. Dün Antakya Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasında, Aile Hekimliği […]

Sorunlarımızı, çözüm önerilerimizi işitecek bir sağlık bakanlığı istiyoruz!

Aile hekimleri, özlük ve sosyal haklar yanı sıra çalışma ortamı ile ilgili sorunlarına çözüm istiyor. Hatay Tabip Odası (HTO), Aile Hekimleri Derneği ile Sağlık Emekçileri Sendikaları adına yapılan ortak açıklamayla, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği hakkında görüşler aktarıldı.
Dün Antakya Parkı’nda gerçekleşen basın açıklamasında, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, bütün Aile Hekimliği çalışanlarının haklarının gasp edildiği ve Yönetmeliğin de bir ceza yönetmeliğine dönüştüğü kaydedildi.
Üç kuruluş adına aile hekimlerinin sorunlarını, Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Dr. Sevdar Yılmaz okudu. Aile Hekimliği sisteminde bugüne kadar yapılan değişikliklerin hiçbirinin toplum sağlığını öncelemediği ve çalışanların memnuniyetini önemsemediği kaydedilen ortak metinde şöyle denildi:
“Sistemde var olan aşılar, mobil sağlık hizmetleri, çocuk, bebek ve gebe izlemleri, Kovid- 19 aşı uygulamaları ve gereksiz, mevzuatı olmayan rapor talepleri de eklenince, hem aile hekimleri hem de aile sağlığı çalışanları, tükenmişlik ve çaresizlik içerisine girmiştir. Buna rağmen birinci basamağın başarısı, burada canla başla görevini yapmaya çalışan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarınındır.
Yeni yönetmelik, tamamiyle aile hekimliğine düşman bir düşüncede hazırlandığı izlenimi uyandırmaktadır. Zira bugüne kadar aile hekimlerinin hukukla kazandığı bütün haklarının önü, hukuksuz bir şekilde kanuna ve anayasaya uymayan hükümler yönetmeliğe eklenerek kesilmeye çalışılmaktadır.
Yıllardır hak kayıpları yaşayıp, gelirleri eriyen aile hekimliği çalışanlarına (aile hekimliği çalışanları 10 yıldır %60 gelir erimesi yaşamıştır), yeni yönetmelikte, Hastalık Yönetim Programı adı altında, yapılması mümkün olmayan, yapılabilmesi için günde aralıksız 12 saat sadece izlem yapılması gereken kronik hastalık izlemleri dayatıldı ki, katsayımız düşürülerek maaşlarımız %10 düşürüldü. Bütün memurların aldığı Temmuz zammını alamadık.
Aile sağlığı çalışanı açığı tüm ülkede %15 oranında devam ederken, hasta sorumluluğu yokken, teknik ve eğitim alt yapısı olmadan bu kadar büyük bir iş yükünün pandemi döneminde pozitif performans adı altında negatif olarak verilmesini kabul etmiyoruz.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği bir an önce geri çekilmeli ve günün koşullarına göre; sağlık emek ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak yeniden düzenlenmelidir.”
Hatay Tabip Odası, Aile Hekimleri Derneği ile Sağlık Emekçileri Sendikası ortak metninde, daha sonra Aile Hekimlerinin istekleri söyle sıralandı:
*Ceza yönetmeliğinin derhal geri çekilmesini ve meslek örgütlerinin de görüşü alınarak, hukuka uygun bir şekilde yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
*Sözleşme koşullarındaki dengesizliği ortadan kaldırmak için, aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının toplu sözleşmeye dahil edilmesini istiyoruz.
*İş güvencesi istiyoruz.
*Aile Sağlığı Merkezlerine yeterli istihdam yaratılmasını istiyoruz.
*Kamu dışı sağlık çalışanlarının kadroya alınmasını istiyoruz.
*Aile Sağlığı Merkezlerinin cari giderlerinin enflasyon karşısındaki kayıplarının karşılanmasını istiyoruz.
*ASM’de çalışan emekçilerin senelik, hastalık ve sendika izinlerinin kullanımında, izni kullanan kişinin vekalet şartının kaldırılmasını ve ücret kesintisi olmamasını istiyoruz.
*Mobil hizmetlerin nitelikli sunulması için araç-gereç ve uygun mekan tahsis edilmesini, binaların fiziksel yetersizliklerinin de Bakanlık tarafından giderilmesini istiyoruz.
*ASM’de çalışan tüm kadın emekçilerin, gebelik ve emzirme izinleri, 4/A’ya tabi sağlık emekçileri için yapılan düzenlemeyle eşitlenmesini istiyoruz.
*Sağlık hizmetinin niteliğini bozmayacak nüfuslarla, ücret kesintisi ve performans kaygısı olmadan sağlık hizmeti vermek istiyoruz. -Haber/Cemil Yıldız-

Exit mobile version