Akaryakıt fiyatı düştü

Etiketlerdeki fiyatlar düşmedi Akaryakıt zamlarını gerekçe göstermek suretiyle sattıkları malların fiyatlarını uçuranlar, petrol ucuzlayınca indirim yapmıyor. Mazot 30 Lira’dan 21 Lira’ya, benzin 27 Lira’dan 17 Lira’ya düştü. Ancak marketlerde ve semt pazarlarında rakamlar yerinde duruyor, hatta kimi ürünlerde artışlarda fren tutmuyor, devam ediyor. Pandemide tedarik zincirinin bozulması, ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber, başta petrol […]

Etiketlerdeki fiyatlar düşmedi

Akaryakıt zamlarını gerekçe göstermek suretiyle sattıkları malların fiyatlarını uçuranlar, petrol ucuzlayınca indirim yapmıyor. Mazot 30 Lira’dan 21 Lira’ya, benzin 27 Lira’dan 17 Lira’ya düştü. Ancak marketlerde ve semt pazarlarında rakamlar yerinde duruyor, hatta kimi ürünlerde artışlarda fren tutmuyor, devam ediyor.

Pandemide tedarik zincirinin bozulması, ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ile beraber, başta petrol olmak üzere birçok hammadde fiyatında büyük dalgalanmalar yaşandığı biliniyor. Bunun sonucunda, akaryakıt türlerinde rekor düzeyde inanılmaz fiyat artışları yaşandı. Daha birkaç ay öncesinde, 2022 yılı Haziran ayında motorinin litresi 29,94 liraya, benzinin litresi ise 27,26 liraya kadar çıkmıştı. Son birkaç gündür ise petrol fiyatlarında hızlı düşüşler yaşanıyor. Gelinen noktada benzinde fiyat %36 geriledi. Yani motorinin litresi 21,05 liraya, benzinin litresi de 17,42 liraya düştü.

Motorinin litresi, zirve yaptığı Haziran ayından bugüne kadar yüzde 29,7, benzinin litresi de yüzde 36,1 geriledi.

Ancak daha önce akaryakıt, lojistik ve hammadde fiyatlarını bahane ederek, başta gıda olmak üzere birçok üründe fiyat artışına giden üreticiler, son dönemde yaşanan düşüşleri etiketlerine yansıtmıyor. Aksine, herhangi bir gerekçe göstermeden, ürünlerine zam yapmaya devam ediyor.

MANİPÜLASYON YASASI GEREKLİ

Tüketiciler, petroldeki düşüşün ürünlere indirim olarak yansımamasını ‘aç gözlülük’ olarak nitelendirirken, Manipülasyon Yasası’nın çıkarılması gerektiğini savunuyor. Bu yasanın çıkması halinde, piyasada dengelerin oturacağı konuşuluyor. Bir başka görüşe göre de vatandaş, fahiş fiyatları gördüğünde ilgili mercilere şikayette bulunmalı, gerekirse ürünü almamalı. Ticaret Bakanlığı, Zabıta ve Polis kontrolleriyle de piyasadaki keyfiliklere “dur” denilebileceği savunuluyor. -Haber/Cemil Yıldız-

Exit mobile version