Akaryakıtçılar ATSO’da bir araya geldi,<br>sorunları masaya yatırdı, mesaj verdi:

Zor Günler Geçiriyoruz Antakya, Defne ve çevredeki akaryakıt sektörü temsilcileri, zor bir süreçten geçtiklerini, zararlı gidişatın bu şekilde daha faza sürmeyeceğini duyurdu. Antakya ve Defne ilçelerinde bulunan bazı akaryakıt istasyonlarının sahipleri, dün Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) bir araya geldi. Zor bir süreçten geçtiklerini ifade eden işletme sahipleri, ortak sorunlarını masaya yatırdı.ATSO’dan, toplantı ile […]

Zor Günler Geçiriyoruz


Antakya, Defne ve çevredeki akaryakıt sektörü temsilcileri, zor bir süreçten geçtiklerini, zararlı gidişatın bu şekilde daha faza sürmeyeceğini duyurdu.

Antakya ve Defne ilçelerinde bulunan bazı akaryakıt istasyonlarının sahipleri, dün Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ATSO) bir araya geldi. Zor bir süreçten geçtiklerini ifade eden işletme sahipleri, ortak sorunlarını masaya yatırdı.
ATSO’dan, toplantı ile ilgili yapılan bilgilendirmede, “Odamız, dün, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin sektör sorunları ve girdi maliyetlerinin artmasıyla ortaya çıkan mağduriyetlerle ilgili gerçekleştirilen toplantıya ev sahipliği yaptı. Odamıza kayıtlı birçok akaryakıt istasyonu sahibinin katılımıyla yapılan toplantı, 9.Meslek Komitesi Meclis üyesi Adnan Korkmaz’ın katkıları ve Başkanımız Hikmet Çinçin moderatörlüğünde gerçekleştirildi” denildi.

ATSO açıklamasında, toplantı ile ilgili bir sonuç bildirgesi yayınlandığı da hatırlatıldı.


Bildirge şöyle:
“84 milyon vatandaşa 24 saat hizmet eden, yaz kış demeden, bayram seyran dinlemeden, ülkenin dört bir yanına dağılmış yaklaşık 14.000 akaryakıt bayisi ağından oluşan sektör, 250-300 milyar TL yıllık cirosu olan ve 200-250 bin kişi civarında insanımızı istihdam eden dev bir sektördür.
Maalesef toplumumuzda, ‘Akaryakıt İstasyonları’nın, tabiri caizse darphane gibi para bastığı, günlük cirolarının tamamının işletme sahibine kaldığı yönünde bir algı bulunmaktadır. Oysaki gerçek öyle olmamakla beraber, son dönemlerde artan maliyetler ve düşük kar marjı nedeniyle zarar etmektedir.
Elektrik faturasını ve personel giderlerini ödemede zorlanan binlerce istasyon, kapanma riski ile karşı karşıya kalmış, yeni yılla birlikte gelen zamlardan sonra, akaryakıt sermaye ihtiyacı 2 katına çıkmıştır. Buna en çarpıcı örnekte, bazı meslektaşlarımız sermayeleri yetmediği için, iki veya üç akaryakıt istasyonu birleşerek 1 tanker yakıtını ortak olarak almaktadır.
Düşük kar marjlarıyla faaliyet gösteren akaryakıt bayilerinin, son dönemde elektrik %127, personel maliyeti %50-60, işletme giderleri %95, TTS giderleri %105, diğer giderler %50 oranında artmış, ancak buna mukabil, gelirlerde bir artış yaşanmamıştır.

Sektörde nakliye maliyetlerinin artması, kredi kartına ödenen korkunç komisyonlar, kanun ve yönetmeliklere getirilen yaptırımlar ile mali yüklerin enflasyon oranında artması, birçok firmayı kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakmıştır.


Tüm bu olumsuzluklar yanı sıra, yıllık cirosu 10 Milyon TL olan istasyondan da, 100 Milyon TL olan istasyondan da 1 Milyon TL ile 1.5 Milyon TL arasında, vergi dairesine teminat mektubu istenmekte ve bundan dolayı büyük mağduriyetler yaşanmaktadır.
Akaryakıt İstasyonları sahipleri olarak; sektörün üzerindeki vergi yükünün azaltılması, kar marjı oranı düzenlemesi, zor günler geçiren firmalara kredi ve hibe imkanı sunulması ile enerji maliyetlerini düşürmek için sektöre özel yenilenebilir enerji üretimi için destek sağlanması acil olarak gerekmektedir.”

-Cemil Yıldız-

Exit mobile version