Akbelen’e Dokunma!

Muğla’nın Milas ilçesinde termik santrale kömür sağlamak amacıyla ormandaki ağaçların kesilmesini engellemeye çalışan köylülerin mücadelesi sürüyor. İkizköylülerin başlattığı mücadele Türkiye çapında destek buldu. Jandarma köylülerin yanında mücadele etmek ve ağaçların kesilmesini engellemek için gelmek isteyenleri engelledi. Akbelen ormanındaki jandarma ablukasının kaldırılmasını isteyenler sosyal medya platformları üzerinden “Akbelen’e dokunma” başlığı ile kampanya başlattı. Kampanyanın başlatılmasından sonra […]

Muğla’nın Milas ilçesinde termik santrale kömür sağlamak amacıyla ormandaki ağaçların kesilmesini engellemeye çalışan köylülerin mücadelesi sürüyor. İkizköylülerin başlattığı mücadele Türkiye çapında destek buldu.

Jandarma köylülerin yanında mücadele etmek ve ağaçların kesilmesini engellemek için gelmek isteyenleri engelledi. Akbelen ormanındaki jandarma ablukasının kaldırılmasını isteyenler sosyal medya platformları üzerinden “Akbelen’e dokunma” başlığı ile kampanya başlattı. Kampanyanın başlatılmasından sonra Orman Bakanlığına yüzbinlerce dilekçe gönderildi.

İşte o dilekçe; “Tarım ve Orman Bakanlığı’na,Son haftalarda tüm dünyada yaşanan sıcak hava dalgaları ve kontrol edilemeyen orman yangınları iklim krizinin günlük hayatımızı ne kadar etkilediğinin en önemli kanıtlarından biri. Ormanlar atmosferdeki karbonu hapsederek iklim krizine neden olan sera gazlarını tutan en önemli yutak alanları. Mevcut ormanların kaybı, yutak alanları azaltmakta kalmıyor, hapsedilmiş karbonun atmosfere bırakılması nedeniyle iklim krizini de büyütüyor.Bir ağacın bile iklim kriziyle mücadelede çok önemli olduğu günümüzde 24 Temmuz sabahı Muğla’nın Milas ilçesinde yer alan Akbelen Ormanı’nda başlayan ağaç kesimi kabul edilemez. 780 dönümlük yaşlı ve doğal kızılçam ormanı kömür madenciliği için yok edilirse Akbelen Ormanı altından geçerek Çamköy’de biriken ve Bodrum’un su ihtiyacının önemli kısmını karşılayan yüzey su havzası da tahrip edilmiş olacak. Ayrıca Akbelen Ormanı, Ören-İkizköy hattı ile İkizköy-Tuzabat ile İkizköy-Çamlıca-Bağyaka hattındaki doğal ormanları birbirine bağlayan doğal bir koridor işlevi sağlamaktadır. Akbelen Ormanı’nın ortadan kaldırılması, bu doğal ekolojik köprüyü ortadan kaldıracak, Milas’ın güneyi ile kuzeyini birbirinden ayırarak büyük bir doğal yaşam ortamı parçalanmasına sebep olacaktır. Son olarak Akbelen Ormanı; yerleşimler, tarım alanları ile maden sahaları arasında kalan son doğal yaşam ortamı olduğu için özellikle Türkiye’nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek Liste II Kesin Korunacak Hayvan Türleri listesinde bulunan ve alanda en az bir defa gözlemlenen veya sesi duyulan kuş türlerinin üreme, beslenme, barınma ve dinlenme amacıyla kullandığı doğal yaşam ortamı olduğunun da göz önünde bulundurulması gerekmektedir.Bu gerekçeler ışığında Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı kararın iptal edilmesini talep ediyorum.”

Köylüler çağrıda bulundu ve kampanya için destek istedi. “Başlatılan kampanyayı imzalayarak sen de hukuksuz ağaçların kesilmesinin durdurulmasını isteyebilirsin.”

https://act.350.org/sign/akbelene-dokunma/

Exit mobile version