Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadelede Yeni Stratejiler

Türkiye’nin önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Hatay’ın Erzin ilçesinde, Akdeniz meyve sineğiyle mücadele için zirai ilaçlama ve biyoteknik faaliyetler aralıksız sürüyor.

Türkiye'nin önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olan Hatay'ın Erzin ilçesinde,

Erzin, ülke narenciye üretiminin yaklaşık %15‘ini karşılayarak, yılda 500-600 bin ton arasında üretim gerçekleştirmektedir. Bu nedenle, bölgenin geçim kaynağı olan narenciyeye zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin önemi her geçen gün artıyor.
Çiftçilere Destek Sağlanıyor
Erzin İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vahit Göktekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Akdeniz meyve sineğiyle mücadelenin yıl boyunca sürdüğünü belirtti. Göktekin, “Bakanlık olarak çiftçilere zirai ilaç dağıtımı ve biyoteknik mücadele kapsamında tuzaklar dağıtılmaktadır. Hava sıcaklığı 16 dereceyi aştığında meyvelere yumurta bırakan bu sinek, meyvelerin çürümesine yol açmakta ve ihracat açısından büyük riskler taşımaktadır. İhracatta sıfır vuruk kuralı geçerli olduğundan, meyve üzerindeki en küçük bir vuruk bile ürünün ihracatını engellemektedir” dedi.
Erken Önlem ve Bilgilendirme
Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar arasında, çiftçilerin bilgilendirilmesi ve tuzakların düzenli olarak bahçelere asılması yer alıyor. Göktekin, bu yıl çiftçilere erken önlem almaları için detaylı bilgilendirmeler yapıldığını vurguladı. “Akdeniz meyve sineği popülasyonundaki artışlar kontrol edilerek, çiftçilerimiz uyarılmakta ve ilaçlama sürecine dahil edilmektedir. Bu sayede, narenciye üretimimizin güvenliği sağlanmakta ve çiftçilerimizin geçim kaynakları korunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Akdeniz meyve sineğinin önüne geçilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü erken önlem aldı”

Narenciye üreticisi Salih Özmen (41), Akdeniz meyve sineğiyle devlet desteğiyle toplu mücadele edildiğini belirterek, “İlçe Tarım Müdürlüğümüz tuzak dağıtımı, ilaç dağıtımı ve şerbet dağıtımıyla buna öncülük ediyor. Bireysel mücadeleden ziyade artık toplu mücadele çok büyük önem arz ediyor bizim için. Geçen sene mahsul rekoltesi çok fazlaydı, bununla ilgili de ne yazık ki başında kalan meyvelerimiz oldu. Meyveler de başında kalınca bunlarla ilgili ilaçlama yapılması çok zordu. O yüzden bu sene Akdeniz meyve sineğinin önüne geçilmesi için İlçe Tarım Müdürlüğü erken önlem aldı, toplu mücadeleye başladı. Bu sene öyle bir problem yaşamadık çok şükür. Bu uygulamanın her sene yapılması gerekiyor. Akdeniz meyve sineğinin mücadele devam ettiği sürece popülasyonu kırılacaktır. Geçen sene meyve çok olduğu için bu sene bölgelerde meyvemiz az. Geçen seneye göre yüzde 30, yüzde 40, bazı yerlerde yüzde 60’a kadar az ürünümüz var. Bin dönüm narenciye bahçemiz var” ifadelerini kullandı.