2,43 Milyar Dolar ile HATAY lider
Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer: “Bu dönemde, AKİB bölgesindeki illerden Hatay’ın ihracatı 2 Milyar 434 Milyon Dolar, Kayseri’nin 2 Milyar 104 Milyon Dolar, Mersin’in 2 Milyar 36 Milyon Dolar, Adana’nın 1 Milyar 839 Milyon Dolar ve Karaman’ın ise 250,6 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.”
2019 verilerine göre, mobilya sektöründe yaptığı 3,5 milyar dolar ihracatla 8. ülke konumunda yer alan Türkiye, 2023 yılı hedefini ise “ilk 10 üreticiden biri olma” noktasında belirledi. Mobilya sektöründeki ihracatçı firma sayısı son 20 senede yaklaşık % 300 oranında artarken, sektör, 36 bin üreticiye ve 65 bin işyerine ev sahipliği yaptı. 1 Milyon Dolar üzeri ihracat yapan firma sayısının 700 dolayında olduğu sektörün 2023 hedefinde, bu sayıyı 6 bine çıkartmak var.
-ZOR BİR SENE!-
Eldeki tabloyu, Akdeniz Bölgesi üretici şehirleri bazında değerlendiren isim, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer oldu. 2020 senesinin, bu anlamda zorluklarla dolu bir yıl olduğunu söyleyen Kılıçer, AKİB Aktüel’in Ocak sayısına yaptığı açıklamasında şunları dile getirdi:
-LİDER KENTLER-
Sektörün, 2020 senesinde ciddi ihracat rakamlarına ulaştığını ve Hatay’ın da bu üretim bandında lider şehir olduğunu ifade eden, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer, rakamlara dair şunları söyledi:
Bu dönemde, AKİB bölgesindeki illerden Hatay’ın ihracatı 2 Milyar 434 Milyon Dolar, Kayseri’nin 2 Milyar 104 Milyon Dolar, Mersin’in 2 Milyar 36 Milyon Dolar, Adana’nın 1 Milyar 839 Milyon Dolar ve Karaman’ın ise 250,6 Milyon Dolar olarak gerçekleşti.”
-DİJİTALLEŞME-
Türkiye mobilya sektörünün ‘yeni dönem değişim dinamikleri’ içinde dijitalleşmenin önemli bir yer tuttuğuna da işaret eden Kılıçer, var olan eğişimi ve izlenen yol haritasını da şu şekilde aktardı:
Pandemi nedeniyle araya giren mesafeler birçok olumsuzluğu beraberinde getirirken, normal zamanlarda yıllar alacak dijitalleşme ise bu dönemde hiç olmadığı kadar hızlandı. Fuarlardan ticaret heyetlerine kadar tüm etkinlikler ve görüşmeler dijitale taşındı. Bu, bir yandan ciddi maliyet avantajı sağlarken, bir yandan da, aynı anda dünyanın birçok yeri ile görüşme ve iş yapma imkânı da yarattı. Çin başta olmak üzere,
Yeni yılın; Asya-Pasifik bölgesindeki ‘Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nın, ABD’nin yeni yönetiminin uluslararası ilişkiler ve ticarette atacağı adımların, Brexit sonrası Avrupa’da yaşanacak gelişmeler başta olmak üzere, dünya genelinde birçok değişimin yakından takip edilmesi gereken bir dönem olmasını bekliyoruz.
Hiç şüphesiz ki, bunların yanında, en büyük ticaret ortağımız olan Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi de, Türkiye olarak bizlerin en önemli gündem maddelerinden biri olacaktır. Her şeye rağmen, yeni yıl, yeni umutlar demek. Yeter ki, Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline güvenelim, ekonomi ve hukukta yapılacak reformlarla küresel ölçekte yatırımların önünü açarak, bu tarihi fırsatı iyi değerlendirelim. Bu vesileyle, ihracat ailesinin yeni yılını bir kez daha kutluyor, sağlık, huzur, mutluluk ve bol ihracatlı bir yıl diliyorum.” Tamer Yazar