AKİB Firmaları ihracat koşusunda

Hatay; Çelik, sebze ve meyvede lider AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye ihracatı içerisinde payını her geçen gün artıran AKİB çatısı altındaki firmalar arasında yer alan Hataylı üreticilerin demir çelik ve yaş meyve-sebze ihracatı ile ön planda olduklarını söyledi. Son yıllarda Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan iç savaşların, Avrupa Birliği’nde daralan talebin, Rusya ile yaşadığımız siyasal […]

Hatay; Çelik, sebze ve meyvede lider

AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye ihracatı içerisinde payını her geçen gün artıran AKİB çatısı altındaki firmalar arasında yer alan Hataylı üreticilerin demir çelik ve yaş meyve-sebze ihracatı ile ön planda olduklarını söyledi.
Son yıllarda Türkiye’nin yakın çevresinde yaşanan iç savaşların, Avrupa Birliği’nde daralan talebin, Rusya ile yaşadığımız siyasal problemlerin ve terör sorunlarının, ekonomimizi ve buna bağlı olarak ihracatımızı büyük bir sekteye uğrattığını belirten AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, 2017 yılının başlarından itibaren kötü gidişata dur denilerek Türkiye ve AKİB ihracatının yükselişe geçtiğini kaydetti. Yükselen ihracat içinde Hatay’ın kaydettiği başarının rakamlarına da işaret eden Arslan, “Hatay; Demir çelik ve yaş meyve sebze ihracatı ile ön planda” dedi.

-BİRİNCİ SIRADA-

Konuya ilişkin bilgi veren, AKİB Koordinatör Başkanı Mahmut Arslan, şunları söyledi:
“Demir-çelik sektöründe kapasite açısından Türkiye’de birinci sırada bulunan Hatay, 2017 yılının Ocak – Temmuz döneminde 2 milyar 186 milyon dolarlık ithalata karşılık 1 milyar 402 milyon dolar ihracat yaparken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 64,14 olarak kayıtlara geçti. Çelik, yaş meyve sebze ve otomotiv sektörlerinin ön planda yer aldığı Hatay ihracatında, en fazla ihracat yapılan ürün grubu yassı çelik, çelik boru, otomotiv yan sanayi filtreleri, narenciye ile yaş meyve sebze olarak göze çarptı.”

-İHRACATIN %20’Sİ-

Hatay ekonomisinin demir ve çeliğin ardından elde ettiği ihracat başarısında en önemli kalemler arasında yer alan sebze ve meyveye de işaret eden Arslan, şöyle devam etti:
“Ocak-Ağustos 2017 döneminde, Türkiye’nin toplam yaş meyve sebze ihracatının yaklaşık % 20’si Hatay’dan gerçekleşirken, yine aynı dönemde 234,5 milyon dolarlık ihracat ile en fazla yaş meyve sebze ihracatı yapan il oldu. Ocak- Ağustos 2017 döneminde Türkiye’nin toplam narenciye ihracatının ise yaklaşık % 30’u Hatay’dan yapılırken, 91,2 milyon dolarlık narenciye ihracatı ile Mersin’den sonra en fazla narenciye ihracatı yapan ikinci il oldu.”

-SÜRDÜRÜLEBİLİR RAKAMLAR-

AKİB olarak ihracattaki artış rakamlarını sürdürülebilir bir hale getirme çabası içerisinde olduklarının altını çizen Arslan, “AKİB bünyesindeki firmalarımızın ihracat artış hızındaki ivmesini kaybetmemesi için, Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonuyla, belirlenen hedefler doğrultusunda, yüksek katma değerli ürünleri ihraç etmek, ihracat ara elamanı yetiştirmeye yönelik eğitimlere imza atmak, ticaret heyetleri ve fuarlarla yeni ülkelere yelken açmak, üretim-ihracat kanalını güçlendirici projelerde odalar ve derneklerle işbirlikleri gerçekleştirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

-HATAY, 5’TE-

İhracatın her geçen gün artış gösterirken, bu artışın getirdiği motivasyonla yüksek katma değerli üretimi ve ihracatı da artırmak gerektiğinin altını çizen Arslan, “Ülkemizin ekonomisinin ve refahının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkabilmesi için ihracatımız tabiki önem arz etmektedir. Ancak sadece ihracat miktarımızı artırmak, bunun için yeterli ve sürdürülebilir değildir. Sürdürülebilir bir ihracat için ürün ve pazar çeşitliliğini sağlamak gerekir” dedi.
Arslan, Hatay’ın da içinde olduğu 5 ilin yarattığı yüksek değere ise şöyle işaret etti:
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’den alınan verilere göre; Akdeniz İhracatçı Birlikleri hinterlandı içerisinde yer alan Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman’ın ihracatı Ocak-Temmuz döneminde 4 milyar 290 milyon dolara ulaşırken, ithalatı 5 milyar 286 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatının ithalatını karşılama oranı ise yüzde 81,1 oldu.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version