2019 yılının ilk ayında Türkiye genelinde yapılan yaş meyve sebze ihracatının %60’ını, narenciye ihracatının ise %73’ünü gerçekleştiren AKİB, sektör liderliği performansını sürdürüyor
Yaşanan iklim zorluklarına, sınır bölgesindeki gelişmelere ve Akdeniz Meyve Sineği sorununa karşın, Yaş Meyve Sebze Sektörü ihracatının beklenenden yüksek gerçekleşmesini değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Hatay’lı Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, özellikle son 2 aydır bölgemizi teslim alan ve Hatay dahil bir çok ildeki narenciye hasadını engelleyen yağışlara rağmen; yaş meyve ve sebze ihracatının 200 milyon, narenciye ihracatının ise 103,5 milyon dolar olarak gerçekleştiğine işaret etti. Nejdat Sin, ihracatçı firmaların gösterdiği azim ve çabanın, yaş meyve ve sebze sektörü paydaşlarının yüzünü güldürmeye devam ettiğinin de altını çizdi.
-LİSTE BAŞI-
Türkiye ekonomisine doğrudan katkısı olması yanı sıra, üreticisinden işçisine, paketleyicisinden nakliyecisine kalabalık bir kitlenin geçim kaynağı olarak sosyal açıdan da önemli bir konumda olan yaş meyve sebze sektöründe, narenciye ürünlerinin katkısına dikkati çeken Sin, ürün bazında bakıldığında, narenciyenin temelini oluşturan mandarin, limon ve portakalın en çok ihraç edilen ürünler listesinde ilk 5’te yer aldığını söyledi. Sin, Ocak ayı yaş meyve sebze ihracatının, miktarda %61’ini ve değerde %52’sini oluşturduğu bilgisini vererek, tüm çabalarının, Türk narenciyesinin hak ettiği en yüksek değere ulaşması yönünde olduğunu dile getirdi.
-MANDARİN-
Sin tarafından verilen bilgiye göre, Ocak ayında en çok ihraç edilen ürün mandarin olurken, onu sırasıyla limon ve domates takip etti. Ocak ayının zirvesindeki mandarin ihracatında, 44,1 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ocak ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülke %27’lik payla Rusya Federasyonu olurken, onu sırasıyla Irak, Romanya, Ukrayna ve Almanya takip etti.
-RUS BASININDA-
Üretici ve çiftçilerin alın teri ve özveriyle yetiştirdiği Türk yaş meyve ve sebze ürünlerini hak ettiği pazarlara ulaştırmak, Türk yaş meyve sebzesini dünyaya tanıtmak amacıyla yoğun çaba sarf ettiklerini ve bu kapsamda Rusya Federasyonu’nda bir tanıtım çalışması yürüttüklerinin de altını çizen Sin, şunları söyledi:
“Rus halkının önce kalplerine, sonra evlerine girdik. İzlediğimiz iletişim stratejisi sonucunda, Türk Narenciyesi, Rusya’da Turkish Citrus şeklinde bilinen bir marka haline gelmiştir. Türk Narenciyesi için Rusya vazgeçilmez bir Pazar, Rus halkı için de Türk Narenciyesi vazgeçilmez bir lezzettir.”
-YENİ PAZARLAR-
Yeni Pazarlara giriş çalışmaları kapsamında, dünyanın en hatırı sayılır uluslararası yaş meyve sebze fuarlarından olan ve AKİB tarafından 16. kez milli katılımı gerçekleştirilen Berlin Fruit Logistica Fuarı’na 38 firmayla katılındığı bilgisini veren Sin, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilere Türk Narenciyesinin tanıtımı ve ikramının yapıldığını söyledi.
Bununla birlikte, 2019’un ilk ayında, önceki dönemlere kıyasla ihracat tutarında ciddi yükselişler yaşanan ülkelerin olmasının sektör adına sevindirici olduğu belirten Sin, sözlerini şöyle tamamladı:
“AKİB olarak üretici ve ihracatçılarımızla el ele vererek sektörümüzü dünya pazarlarında hak ettiği konuma taşımak niyetindeyiz. Ülke ürünlerimizin ulaşabileceği her sofraya sağlıklı, kaliteli ve uygun fiyatla erişmek amacımız doğrultusunda faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Ülke ekonomisini ve sektör çıkarlarını gözettiğimiz ve bu amaç için hareket ettiğimiz sürece dünya pazarındaki yerimizin hızlanan bir ivme ile yükseleceğine inanıyorum.”
-Tamer Yazar-