Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Mehmet Karasu

Aklın ve Bilimin Aydınlığında – Hacı Bektaşi Veli(1209 -1270)

56. Ulusal 30. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Etkinlikleri, 16-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir ilimize bağlı, Hacıbektaş ilçemizde yapıldı.

Hacı Beştaş Dostluk ve Barış Ödülü bu yıl, ünlü halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu’na verildi.

Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ekinlikleri yoğun katılımla başladı. On binlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren Hacı Bektaş Veli türbesini ziyaret etti.

Etkinliklere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Hacıbektaş’a gelerek Hacı Bektaş Türbesi’ni zziyaret etti. Burada yoğun bir ilgiyle karşılaşan İmamoğlu, 300 metrelik yolu yaklaşık bir saatte kat edebildi. İmamoğlu burada, “Hacıbektaş’ı sizlere yakışır hale getireceğiz” dedi.

Hacıbektaş Belediye Başkanı: “Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Bizler Hünkar Hacı Bektaşi gönül dostları olarak daha fazla okuyarak, bilimin ışığında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda Hünkar Hacı Bektaş Veli’yi anlamaya, gelecek nesillere aktarmaya sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: “Farklılıklarımız bizim gücümüzdür. Hak olanın kazanması için birliğimize ve kardeşliğimize sahip çıkmak sorumluluğundayız. Hacı Bektaş Veli’nin mirasının en önemli parçası bu sorumluluktur. Bu mücadele tek kişinin mücadelesi değil hepimizin mücadelesidir. Farklılıklarımız bizim gücümüzdür. Bu gücü kullanmanın en etkili yolu hoşgörü ve kardeşliktir. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi kavganın değil barışın mücadelesini vereceğiz. Ayrışmayı değil kenetlenmeyi savunacağız. Kıymet bilmek eldekini yitirmeden sevip saymak gerekiyor” diye konuştu.

Ödülünü alırken Musa Eroğlu: “Biz Anadolu gibi yaşıyoruz . Hacı Bektaş’ın anma törenlerinde akademik insanların burada olması büyük kazanç. Biz zaten Anadolu gibi yaşıyoruz. Bizi ellimizden tutup kültürel olarak bir yere taşıyacak insanlara ihtiyacımız var. Hepimiz biz buralıyız. Burada mücadele edeceğiz ve kazanacağız. Tarihe bakıyorsun kim var Dadaloğlu. Biraz daha beride Köroğlu. Biraz daha beriye geliyorsun Musa Eroğlu var, Kemal Kılıçdaroğlu var. Biraz daha beriye geliyorsun İmamoğlu var. Sizleri seviyorum. Bu ödülü sizin için alıyorum” dedi.

Bektaşiliğin esin kaynağı, Horasan ereni, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamını menkabevi bir biçimde anlatan Velayetname’den, Pir’in Anadolu’ya, O zamanki adı Sulucakarahöyük, günümüzde Hacıbektaş olarak bilinen yere güvercin donunda yani barışın bir simgesi olarak geldiğini biliyoruz.

Bektaşi düşüncesi 14. yüzyıldan günümüze değin barışçı, hümanist, toplumcu düşünce olma özelliğini sürdürmüştür. Önerdiği dünya görüşü ayrıksı ve bağnaz dünya görüşünden uzaktır. Vahdet-i Vücut felsefesine dayanan ve tüm insanlığın tek kaynaktan yaratıldığı ilkesini getirip dil, din, ırk, mezhep ayrımını reddeden Alevi- Bektaşi dünya görüşü bilimsel verilere dayanarak tekrar incelenmelidir.

Sözlerimi Pir’in, açık bir üslupla, halkın özünde olduğunu vurgulayan; kişinin yapıcı, üretici özelliğini ön plana çıkaran bir dörtlüğü ile bitiriyorum.
“Hararet nardadır, saçta değildir
Keramet baştadır, taçta değildir.
Her ne arar isen kendinde ara,
Kudüs’te, Mekke’de haçta değildir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER