Kültürel Miras, Antakya’ya Eski Neşeyi Getirir…
Kısa adı AKM-DER olan Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği’nin kurucu başkanı Arkeolog Kenan Yurttagül, Antakya kültürel mirasını korumanın, kente eski neşesini getireceği görüşünde.
AKM-Der Başkanı Kenan Yurttagül’ün bu konudaki görüşleri özetle şöyle:
“Kültürel mirasın, kentin müşterekleri olduğu bilinciyle hareket edeceğiz. Kültürel mirası; müreffeh bir yaşamanın canlı ve dinamik bir unsuru olarak görüyoruz. Kültürel mirası dünden bugüne, bugünden yarına, Antakya ilişkili coğrafyaların tümünü içine alan bir perspektifte ele alıyoruz.
Dernek tüzüğüne göre; Arkeolojik, antropolojik, dilbilimsel, etnografik, sosyolojik ve tarihi araştırmalar yapılması için ulusal, bölgesel ve uluslararası düzlemde işbirlikleri geliştirmek üzere çalışacağız. Danışmanlık ve eğitim hizmetlerini önceliklerimiz arasında sayarken, yeni teknolojinin ve medyanın kullanımını öne çıkaracağız. Kentin günlük yaşamına etki edecek kültürel ve sanatsal faaliyetlere özel bir vurgu yaparak, gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılması için özel bir çaba sarf edeceğiz. Kültürel mirası, doğal çevre mirasından ayrı görmeyen bir bakış açısıyla; sanat eserleri, zanaat ürünleri, kültürel eserler, fauna, flora ve jeolojik numunelerden kalıcı koleksiyonlarla müze ya da müzeler kurmayı hedefliyoruz.
Kültürel mirasın korunması hususundaki faaliyetlerin belleğini oluşturmak, insanlığın ortak kültürel mirasına ilişkin farkındalığın artırılması yoluyla toplumsal barışı temin edecek faaliyetler düzenlemek de önceliklerimiz arasında yer alıyor. Başta Antakya olmak üzere, yakın coğrafyadaki savaş, göç ve afetler sonrasında yok edilen somut veya somut olmayan kültürel değerlerin izini süren faaliyetlere destek vermek istiyoruz.”
Antakya’da kültürel mirasın korunmasının kente eski neşesini getireceği tezini söyleyen Kenan Yurttagül’ün başkanı olduğu AKM-DER’in kurucuları arasında şu isimler bulunuyor: Dr.Tuba Parlar, Zerrin Özel, Gizem Uzun, Reşat Kuseyri, Fikret Kıvanç Sabuncu ve Deniz Tabaklar. -Cemil Yıldız-