Mart’ın yarışı Hatay yarışı mı?
Mart 2019 seçimleri yaklaşırken, Ak Parti ve CHP cephelerinde henüz netleşmemiş isimlerin kalabalığında ‘Türkiye coğrafyasında kesinlikle alınması gerekli’ diye işaretlenen birçok il var! Peki, adı sıkça bu listelerde geçen Hatay’da şu ana kadar adı birkaç adım öne çıkan isimlerin ötesinde ‘sürpriz isimler’ de gündeme gelir mi? Peki ya ismi ‘net’ gibi gözükenler o listenin dışına itilir mi?
-AKP’DE HESAPLAR-
Hatay’da yaşanan isim belirsizliğinde netleştirilmeye çalışılan ‘hesaplar’ Parti binalarının kapalı kapıları ardında analiz edilmeye devam edilirken, Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın kulislere dayandırdığı haberine göre, CHP’de, AK Parti-MHP ittifakının dokuz ilde kendileri için sıkıntı yaratacağına ilişkin hesaplamanın benzerini AK Parti Yönetimi de yapıyor. CHP’de, iktidar kanadında ittifak olması durumunda, risk taşıdığı iddia edilen iller Hatay, Aydın, Eskişehir, Burdur, Giresun, Sinop, Yalova, Zonguldak ve Çanakkale olarak konuşulmuştu. AK Parti kurmayları ise başta İstanbul ve Ankara olmak üzere yedi kritik ilin doğru adaylar ve ittifak desteği ile kazanılabileceği yorumunu yapıyor. İki büyük ilin yanı sıra Hatay, Adana, Yalova, Balıkesir, Kars gibi illerin de MHP’nin desteği ile kazanılacağı iddia ediliyor. AK Parti Yönetimi, hesabını, kıl payı alınan iller ile kıl payı kaybedilen iller üzerinden yapıyor.
-İTTİFAK HESAPLARI-
AK Parti yöneticileri, son MYK toplantısında ittifakın ayrıntılarının ele alınmadığını belirterek, “Liderler bu konuda bir araya geldikten sonra ayrıntıları komisyon belirler. Ya bölgesel olarak ittifakı tarif ederiz ya da ülke geneli için ilkeleri açıklarız. Burada kesin olan bir şey, ittifakın yapılacağıdır. Açıktan veya kapalı olup olmayacağına daha sonra karar verilecek” mesajı veriyor.
Alınan bilgiye göre, Partilerin güçlü olduğu il ve ilçeler baz alınarak ‘yerel planlama’ yapılacak. İki Partinin rakip olduğu iller için, ‘meclis üyelikleri paylaşımı üzerinden’ ayrı formül geliştirilecek. Parti kurmayları, Anayasa referandumunu baz alarak analiz yaptıklarını dile getirerek, “Gördük ki, son referandumu baz alarak 60 ilde birinci Partiyiz. 6 ilde ise kıl payı ile ikinci Partiyiz. Demek ki doğru çalışmayla 70’e yakın ili alabiliriz” değerlendirmesi yapıyor.
-İYİ PARTİ OLUR MU?-
24 Haziran seçimlerinde CHP ile ittifak içinde hareket eden İYİ Parti’nin, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde de CHP ile tabanda ittifak yapabileceği ileri sürülüyor. Partiler arasında uzlaşı sağlanması durumunda, en az dokuz ilin AK Parti’den alınacağı görüşü öne çıkıyor. Hatay da bu iller arasında!
Cumhuriyet’ten Selda Güneysu’nun haberine göre, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin AKP’ye yönelik olarak yaptığı ittifakın devam etmesi çağrısının ardından, muhalefet cephesinde de yerelde ittifak tartışmaları başladı.
CHP yönetimi, muhalefet kanadında yer alan diğer Partilerle ‘prensipte ittifaka’ yeşil ışık yakarken, 24 Haziran seçimlerinde ‘Millet İttifakı’ bloğunda CHP ile birlikte yer aldıktan sonra, “CHP’yle ittifaka girmeseydik, daha yüksek oy alırdık” değerlendirmelerinin yapıldığı İYİ Parti ‘de de ‘gönüllülük esasına dayalı bir ittifak’ üzerinde durulmaya başlandı.
İYİ Parti’de, muhalefet cephesinde yer alan Partilerin ayrı Partiler olarak seçimlere girmesi durumunda, bundan AKP ve MHP’nin kârlı çıkacağı değerlendirmeleri de yapılırken, bu durum karşısında CHP ile göstere göstere değil, ancak ‘tabanda bir ittifak söz konusu olabilir’ görüşü öne çıkıyor. İYİ Parti kanadında, ‘tabanda ittifak’ için de 2014 seçimleri örnek gösteriliyor.
İYİ Parti kanadı, CHP’nin HDP ile ittifak kurması halinde bu ittifakta yer almayacağını belirtirken, olası bir ikili ittifakta ise AK Parti’nin en az 9 ili kaybedebileceği hesaplarını yapıyor. İYİ Parti ‘nin CHP’yle kuracağı ittifaktan beklentisinin, İYİ Parti’nin yüksek oy aldığı ilçelerin yönetiminde yer almak olduğu belirtiliyor.
Başlarken ifade ettiğimiz, ‘Başarılı belediye başkanlarıyla yola devam edeceğiz’ kriterine işaret eden ve bu hat üzerinden ilerleyeceklerini söyleyen son isim, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun oldu. Torun, başarılı belediye başkanlarını, Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerde yeniden aday göstereceklerini belirtti. Açıklamalarda bulunan Torun’un gündeminde öne çıkan bazı iller var ve Hatay da bu iller arasında!
“Eskişehir, Hatay gibi başa baş giden iller risk taşımıyor mu, sorusuna bu kapsamda cevap veren Torun, “Evet, Eskişehir’de milletvekili sayımız düştü, ama orada Büyükerşen gerçeği var. Hatay’da Lütfü Savaş gerçeği var. Partili partisiz, toplumun her kesimini kucaklayan belediye başkanları bunlar” yanıtını verdi. Bu açıklama, son dönem bazı Parti içi tartışmalarla dikkat çeken CHP’nin Hatay ayağında ‘isim netleşti’ kısmının bir karşılığı mı?
-RİSKLİ İLLER-
Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi’ye, AKP ve MHP’nin ittifak yapması halinde, aralarında Hatay’ın da olduğu 9 belediyeyi kaybedebilecekleri ihtimalinden bahseden Torun, ifadelerinin yanlış anlaşıldığını söylerken şu cevabı verdi:
“Orada bir yanlış anlama var. Biz, 24 Haziran seçim sonucuna göre alınan oylarla ilgili konuştuk. 24 Haziran seçimlerinin baz alınamayacağını, bazı iller için 24 Haziran sonuçlarının risk taşıdığını söyledik. Yerel seçim ve genel seçimin psikolojisi çok çok farklıdır. Sadece 24 Haziran seçim sonuçları baz alındığında, bazı illerde, AKP-MHP birlikte girdiğinde oylar birbirine denk geliyor ve risk taşıyor. Böyle bir değerlendirmeydi. Yoksa o illerde asla bizim sorunumuz yok. Çünkü çok başarılı belediye başkanlarımız var. Mesele halk ittifakı… Halk da kendisini yönetecek kişi için Parti ayrımı yapmaz. Bakın ben canlı bir örneğim. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 36-38 civarında oy aldım. Aradan bir yıl sonra genel seçimlere gittik. Yüzde 24-25 bandında oy aldım. Yani insanların size bir belediye başkanı adayı olarak bakışı farklı. Daha az politik, daha az siyasi olarak görüyor. Daha çok aday profilli bir değerlendirme oluyor. Genel seçimlerde ise daha çok Siyasi Partiler öne çıkıyor.”
-HATAY RİSKİ!-
CHP noktasında Hatay, Edirne ve Eskişehir örneklerinin ‘kazanılması gereken iller’ başlığında tutulduğu biliniyor. Bu konuda konuşan ve AKP-MHP’ye karşı yerel seçimlerde ittifak yapılmaması halinde bu illerin kaybedilebileceği konusunda riskin olup olmadığını da cevaplayan Torun, şunları söyledi:
“Neden riskli olsun? Bu sizin söylediğiniz bir şey! 24 Haziran seçim sonuçlarına göre öyle… Ama yerel seçimler öyle değil. Ama şöyle düşünebiliriz… Ama Bu genel seçimler yerel seçimle kıyaslanamaz. Evet, Eskişehir’de milletvekili sayımız düştü, ama orada Büyükerşen gerçeği var. Hatay’da Lütfü Savaş gerçeği var. Partili partisiz toplumun her kesimini kucaklayan belediye başkanları bunlar.”
-ÖRGÜTÜN TERCİHİ!-
Başarı kriterinde, illerdeki Parti örgütü tercihinin de önemli derecede rol oynayacağı biliniyor. Merak edilen şey,
24 Haziran’da, Milletvekili aday listeleri hazırlık safhasında Hatay CHP’de yaşanan tartışma ve kavgaların Mart 2019 seçimlerine ve aday tercihlerine yansıyıp yansımayacağı!
Zira Genel Merkez’in ‘başarılı’ olarak ifade ettiği ‘Lütfü Savaş’ noktasında, muhalif kanadın kendi adayını çıkartmasından bahsediliyor,
ki tüm bu tartışmaların da Ekim ve Kasım aylarına kadar yoğun bir şekilde devam etmesi bekleniyor.
-Tamer Yazar-