Eğitim İş gecesinde, her şeye rağmen müzik, eğlence ve emeklilere Plaket:
Hatay Eğitim İş Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamasında, emekliye ayrılan üyelerine plaket verdi. Müzikli eğlence gecesinde konuşan Şube Başkanı Suat Sadış, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ekonomik ve sosyal statüsü en üst sıralarda olan Öğretmenlerin, AKP iktidarları döneminde açlık sınırına yakın bir ücrete mahkum edildiklerini öne sürdü.
Eğitim İş Şube Başkanı Suat Sadış, Türkiye’deki Öğretmenlerin, OECD üyeleri içinde en çok çalışan, buna karşılık en az maaş alan Öğretmenler olduğunu da savundu. Eğitim İş’in Perşembe akşamı HATMEK’te gerçekleşen gecesinde konuşan Şube Başkanı Suat Sadış, şunları söyledi:
“Öğretmen açığına rağmen, kadrolu Öğretmen atamasından vazgeçerek ‘doğrudan torpil’ anlamına gelen mülakata dayalı sözleşmeli öğretmen sistemini getiren Bakanlık, yaklaşık 450 bin ataması yapılmayan Öğretmen varken, bu eğitim-öğretim yılında Öğretmen açığını ücretli Öğretmenlik ile kapatmaya çalışmıştır. Bu durum, eğitimin niteliğini de olumsuz yönde etkilemiştir.
Yine MEB tarafından devreye sokulan ve Eğitim-İş olarak dava konusu da yaptığımız ‘performans değerlendirme sistemi’ ise Öğretmenlik mesleğini değersizleştirmenin geldiği noktayı göstermektedir. MEB’in amacının eğitimde ücretli, sözleşmeli ve güvencesiz istihdamı yaygınlaştırmak olduğu herkesin malumu olmuştur.
Eğtim-İş olarak, Bakanlığın, eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek ve okullarda bilimsel, laik, ulusal, demokratik ve nitelikli bir eğitim anlayışını yerleştirmek yerine, öğretmeni itibarsızlaştıracak ve iş güvencesini ortadan kaldıracak bir eğitim anlayışını yerleştirmesine izin vermeyeceğiz.”
Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman’ın da katıldığı ve bir konuşma yaptığı gecede, meslek mensuplarına ve konuklara seslenen Şube Başkanı Suat Sadış, isteklerini de şöyle sıraladı:
-Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır.
-24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmelidir.
-Öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneceği, tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır.
-Öğretmenlere toplu taşıma araçları ücretsiz olmalıdır.
-Öğretmenlere kira yardımı verilmelidir.
-3600 ek gösterge hakkı tanınmalıdır.
-Vergi dilimi yüzde 15’te sabitlenmelidir.
-Yönetici atamalarında liyakat esas alınmalıdır.
Gecede daha sonra, emekliye ayrılan öğretmenler Şükran Plaketi ile ödüllendirildi. Emekliye ayrılıp plaket alan Eğitim İş üyesi öğretmenler şunlar:
Alaettin Melekoğlu, Ali Bal, Atıf Yoğurucu, Cemil Usluoğlu, Meral Yanar, Nesibe Yücesoy, Nihat Tuhanioğlu, Nuray Çoban, Sadık Sürmeli, Selma Usluoğlu, Mithat Kanmaş, Hadi Akdeniz, Nebahat Erocak.
Bu arada geceye katılamayan, ancak adlarına plaket düzenlenen diğer Eğitim İş’li Öğremenler de şunlar:
Aziz Serin, Betül İzzi, M.Hanifi Durkal, Şeniz Bayrakdar. -Cemil Yıldız-