Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

AKP Uzaktan Eğitime Uzaktan Bakakaldı

Milletvekili Tokdemir, parlamentodaki konuşmasında

Milletvekili Tokdemir, parlamentodaki konuşmasında hükümetin eğitim politikasını eleştirdi …

CHP Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, parlamentonun önceki günkü oturumunda, kürsüden yaptığı konuşmada, hükümetim eğitim politikasını eleştirdi. Milletvekili Tokdemir, resmi rakamlara göre 2 milyon 600 bini aşkın öğrencinin EBA’ya giremediğini söyledi, İnternete, bilgisayara erişemeyen milyonlarca çocuğun olduğu bir ortamda, AKP’nin uzaktan eğitime uzaktan bakakaldığını vurguladı.
İnternete erişim temel bir insani hak …
Milletvekili Tokdemir, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu’nda yapılacak değişiklikle, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesinde yer alan ilgili ödeneklerin evrensel hizmet ödemelerinin yapılabilmesini teminen, yıl içerisinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bütçesine aktarılabilmesine imkân sağladığını, özetle, BTK’nın görev ve yetkilerinin genişlediğini söyledi, her ne kadar söz konusu düzenlemenin evrensel hizmet kapsamında yer alan altyapı yatırımlarını teşvik edeceği iddia edilse de düzenlemenin mevcut hâliyle izaha muhtaç, birkaç soruyu da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Bilişim teknolojilerinin hayatımızda merkezî bir rol oynadığını belirten Milletvekili Tokdemir, konuşmasında şunlara değindi: “Bilişimin, dijitalleşmenin önemi her gün artarak yeni bir dönem oluşturmaktadır. Özelikle pandemiyle birlikte bir kez daha kanıtlandı ki internette erişim gündelik hayatımızın bir parçası olarak temel bir ihtiyaç hâline gelmiştir. Dünyadaki aktif internet kullanıcısı sayısı 4,5 milyarı geçmiş durumda. Tüm gelişmiş ülkeler artık internete erişimi temel bir insan hakkı olarak değerlendiriyor ve vatandaşına kaliteli, hızlı ve ucuz internet sunmanın yollarını arıyor. Peki, biz ne yapıyoruz? Altyapıya yatırım yapmadığımız gibi; zamlar, vergi artırımlarıyla vatandaşa, öğrenciye, girişimciye, yatırımcıya destek değil, köstek oluyoruz.”
Bilgisayara sahiplik oranı yüzde 50’nin altında …
İnternete erişimin suya, elektriğe erişim gibi yaşamsal önem taşıdığı bir dönemde, 2021’in AKP iktidarında milyonlarca öğrenci ne yazık ki internete erişemediğini söyleyen Milletvekili Tokdemir, şunları dile getirdi: “Pandemiyle birlikte AKP’nin on dokuz yıllık geçmişinin çocuklar ve gençler için, eğitim alanı için nasıl bir hüsran tablosu oluşturduğu açıkça ortaya çıkmış oldu. Tüm ülkemizde bilgisayar sahiplik oranı yüzde 50’nin altında kaldı. İnternete, bilgisayara erişemeyen milyonlarca çocuğun olduğu bir ortamda, vatandaşı ilgilendiren her soruna olduğu gibi, AKP uzaktan eğitime de uzaktan bakakaldı.
Öyle ki EBA’da çökme yaşandıkça Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk istifa etmek yerine, öğrencilerin ve öğretmenlerin EBA’ya girememesine seyirci kalmıştır. Resmî rakamlara göre 2 milyon 600 bini aşkın öğrenci EBA’ya giremedi, milyonlarca öğrenci derslerini küçük cep telefonu ekranlarından takip etmeye çalıştı. Ben buradan samimi bir şekilde size sormak istiyorum: Aynı hanede 3, 4 öğrencinin 1 cep telefonunu paylaştığı ya da derslere girmek için akşam annesinin, babasının işten eve dönmesini bekleyen çocukların olduğu bir ortamda bu öğrencilerin küçücük bir ekrandan, sınırlı mobil internetle eğitimden geçerken verim aldığına inanıyor musunuz? Bakanlık 2020 yılında EBA’nın dünyanın en çok ziyaret edilen internet eğitim sitesi olduğuyla övünüyor. Bununla övünmeden önce cevap verilmesi gereken asıl soru: Bu öğrencilerden kaçı on-line eğitimine düzenli olarak, öğrenme ortamına uygun koşullarda devam edebilmiştir; devam edemeyen öğrenciler neden devam edemiyor? Komşusunun internetini kullanabilmek için babasıyla çatıya çıkan 8 yaşındaki Çınar neden çatıdan düşüp öldü?
Hatay kırsalının büyük bölümü internete erişemiyor …
Birtakım istatistikler, veriler de zaten Türkiye’nin var olan mevcut yapı sorunlarını destekler niteliktedir. Endüstri 4.0 çağında fiber altyapımız 400 bin kilometre gibi kısır bir döngüye sıkışmış durumda, 783.562 kilometrekare yüz ölçümü olan Türkiye’nin fiber uzunluğu 413 bir kilometre. Yüz ölçümü 100 bin kilometrekare olan Güney Kore 574 bin kilometre, yüz ölçümü 62 bin kilometrekare olan Portekiz ise 890 bin kilometre fiber uzunluğuna sahip.
Ülkemizin tamamı henüz 3G kapsama alanına bile sokulamamış, seçim bölgem Hatay ilimizin kırsal bölgelerinin büyük bir bölümü internete erişim sıkıntısı yaşamaktadır.
Şimdi, tüm bu gerçekler ortada iken getirilen bu düzenlemenin yaşadığımız altyapı sorunlarına gerçekçi bir çözüm olacağını düşünmek büyük bir yanılgı olacaktır. Eğer gerçekten istenilen Türkiye’nin sorunlarına çözüm aramak, altyapıyı geliştirmek ise gelin önce evrensel hizmet fonunu çocuklarımızın internete, bilgisayara, tablete erişimi için kullanmanın yollarını arayalım, vatandaşın üstündeki vergi yükünü azaltalım.” Mehmet ÖZGÜN